Linkuri accesibilitate

„O eventuală coaliție a blocului ACUM cu partide gen Pro Moldova, Șor sau rămășițe din PDM ar atrage și multe voturi de blam”. (Alexandru Damian, COTIDIANUL)


Revista presei matinale la Radio Europa Liberă.

  • Portalul ANTICORUPȚIE publică un articol în care se fac dezvăluiri despre modul în care întreprinderea municipală Servicii Comunale din Rezina a fost practic ruinată de „băieți șmecheri” cu afilieri politice. Autorul, Tudor Iașcenco, care a investigat starea de lucruri, descrie felul în care această întreprindere a ajuns într-o situație economico-financiară deplorabilă în ultimii ani, din cauza abuzurilor și delapidărilor administratorilor, instalați acolo cu concursul guvernanților locali.
  • Analistul de la București Alexandru Damian scrie pentru COTIDIANUL despre ce-ar putea urma, în opinia sa, după căderea guvernului Chicu și despre riscurile pe care le presupune o eventuală alianță de conjunctură a Maiei Sandu cu partide „urât mirositoare”, cum s-a exprimat el. Autorul constată că tentația de a scăpa de guvernul Chicu este foarte mare. „Și pe bună dreptate, - spune el - fiind mai degrabă un guvern slab, ineficient și la cheremul lui Igor Dodon. Însă o eventuală coaliție a blocului ACUM și a Maiei Sandu cu partide gen Pro Moldova, Șor sau rămășițe din PDM ar atrage și multe voturi de blam”. „Este neclar dacă există o strategie unitară a blocului ACUM, însă pentru Maia Sandu obiectivul pe termen mediu ar trebui să fie câștigarea prezidențialelor, prima mare șansă de a reseta jocul politic de la Chișinău. Altfel, în actuala formulă parlamentară, pare imposibilă o guvernare decentă”, avertizează analistul.
  • DESCHIDE.MD publică un comentariu semnat de fostul președinte al Curții Constituționale (CCM), Alexandru Tănase, care insistă asupra a ceea ce el califică drept „inepții” și „fumigene” vehiculate în spațiul public referitor la alegerile prezidențiale: de la modificarea procedurii de alegere a președintelui până la anularea alegerilor prezidențiale pe motiv de pandemie. În acest sens, juristul arată, de exemplu, că, pe parcursul ultimilor patru ani, Parlamentul a executat în mod formal, pentru bifă, doar o parte din obligațiile ce i-au fost impuse pentru a înlătura lacunele din legislația electorală. Atitudinea pur formală față de dispozițiile constituționale a autorităților publice și actorilor politici nu e altceva decât un „dialog al surzilor” în detrimentul democrației, subliniază expertul.
  • Agenția IPN relatează despre chirurgul Anatol Ciubotaru, demis din funcția de director al Spitalului Clinic Republican „T. Moșneaga” pentru că a testat la un laborator privat medicii care lucrau cu bolnavii de COVID-19 în secția de terapie intensiva, iar în prezent lucrează în cadrul proiectului „SARS-Covid 19” al Școlii Superioare de Medicină din Hanovra, Germania. El se ocupă acum tocmai de elaborarea unui program de prevenire a îmbolnăvirii medicilor. Latura regretabilă este că managerii locali ai situației de criză fac așa ca acei care știu și pot să dea soluții calificate sunt „stimulați” să-și aplice aceste cunoștințe și posibilități pe alte meridiane, spune Nina Munteanu, ex-vicedirector în aceeași instituție, care a demisionat în semn de protest față de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău de a-l demite pe Anatol Ciubotaru.
  • Deputatul Mihai Popușoi a declarat, într-o emisiune la JURNAL TV că PAS ar putea vota demiterea Guvernului Chicu doar dacă s-ar găsi suficiente voturi pentru crearea și susținerea unui nou Guvern, care ar salva R.Moldova de criza pandemică și cea economică. În caz contrar, să lași țara fără guvern pe timp de pandemie ar fi o crimă, a opinat el. La rândul său, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că Platforma DA nu e dispusă să creeze vreo coaliție cu Partidul „Șor” ori cu grupul parlamentar „Pro Moldova”. Iar președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, s-a arătat dispus să pună pariu că fracțiunile parlamentare din opoziție nu vor putea să ajungă la o înțelegere care va duce la formarea unui nou guvern în R.Moldova.
  • Portalul MOLD STREET constată că, în 2019, doar 224 de localități din R.Moldova aveau acces la servicii de salubrizare, iar rata populației cu acces la astfel de servicii era mai mică de 47%. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), suprafața depozitelor destinate deșeurilor municipale a constituit - 212,2 hectare, în creștere, comparativ cu anul precedent, cu 43,3 hectare. În aceste depozite au ajuns 3,5 milioane metri cubi de gunoi, provenit din gospodării casnice, din comerț și instituții, precum și deșeuri stradale, zăpadă sau alte încărcături.
  • NEWSMAKER a realizat un interviu cu procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a fost întrebat ce caută subalternii lui, la cinci ani după „furtul miliardului”, la Banca Națională, de ce acuzațiile privind filarea judecătorilor de la Curtea Constituțională ar fi doar niște „declarații politice”, dacă este posibilă în R.Moldova o Procuratură profesionistă și onestă și de ce el nu ar fi „omul lui Dodon”. Stoianoglo afirmă că relațiile sale cu președintele Dodon sunt limitate pe o singură platformă oficială - Consiliul Național de Securitate. De asemenea, el mai spune că, sub conducerea sa, nu ar fi fost intentat niciun dosar la comandă, precum și că Procuratura ar fi modificat „filosofia investigării” fraudei de un miliard de dolari din sistemul bancar al R.Moldova.
  • SĂNĂTATE INFO notează că pandemia a schimbat și modul de susținere a examenelor de stat, astfel încât Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a renunțat la desfășurarea examenelor în mai multe etape. Acum absolvenții de la medicină vor susține doar examenul de licență în regim online.
  • TRIBUNA îl citează pe politologul Dionis Cenușa, care consideră că lidera PAS subestimează riscurile în competiția electorală cu președintele Igor Dodon. Expertul afirmă că aderarea la PAS a deputatului Ion Groza este bună, pentru că el „reprezintă alegătorii proeuropeni”, însă împărțirea electoratului pe principii geopolitice ar fi prematură. „E adevărat că despre clivajele geopolitice se știe, dar să declari așa ceva în public denotă o subestimare a riscurilor ce decurg din competiția politică. Reducerea bazinului electoratului la cel pro-european oferă posibilitate deschisă lui Igor Dodon să gestioneze preferințele grupului pro-rus și celui neutru din punct de vedere geopolitic”, consideră Cenușa.
  • TV8 anunță că socialiștii vor să modifice Codul Electoral, pentru a-i permite președintelui R.Moldova să fie membru de partid. O inițiativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament de deputatul PSRM Vasile Bolea, care propune abrogarea prevederii legale ce-i interzice lui Igor Dodon să fie membru de partid, pentru că aceasta ar încălca normele constituționale referitoare la libertatea asocierii.
  • Prezent în platoul TV8, premierul Ion Chicu a declarat că din cele 8 condiționalități înaintate în ultimele luni de Uniunea Europeană, autoritățile de la Chișinău le vor îndeplini doar pe cele care ar fi în interesul R.Moldova. Șeful Guvernului s-a referit, în special, la legea cu privire la ONG-uri care, afirmă el, nu poate fi votată în redacția actuală. Potrivit lui Chicu, acest document, în redacția sugerată de partenerii din UE, ar avea influență asupra activităților politice și afacerilor interne ale R.Moldova.
  • ZIARUL DE GARDĂ a reușit să obțină mai multe răspunsuri de la premierul Ion Chicu, pentru prima dată de când acesta a fost învestit în fruntea Guvernului, doar că a trebuit să apeleze la ajutorul colegilor de breaslă de la TV8. Redacția menționează că l-a abordat pe Chicu, cât și pe consilierul acestuia, Vitalie Dragancea, în repetate rânduri, dar fără succes. De această dată, șeful Cabinetului de Miniștri a fost pus în situația să răspundă la întrebările ZdG, în direct, cu ajutorul moderatoarei emisiunii „Cutia Neagră”, Mariana Rață. „Sunt probabil sute, dacă nu mii de instituții media, ziare, radio. Eu nu reușesc să merg la toți și nu cred că sunt obligat”, s-a justificat premierul, în contextul refuzului de a da curs invitației ZdG.
XS
SM
MD
LG