- ANTICORUPȚIE îl citează pe Oleg Beleakov, președintele delegației transnistrene la Comisia Unificată de Control, care a declarat presei oficiale regionale că „orice apel la retragerea trupelor pacificatoare, lăsând aici în voia sorții 250.000 de cetățeni ai Federației Ruse, este evident inadmisibil. Și eu cred că acest lucru nu se va întâmpla”. Portalul menționează că „administrația separatistă de la Tiraspol aplică sancțiuni penale severe persoanelor care exprimă critici la adresa pacificatorilor”. De asemenea, „după ce autoritățile moldovene au interzis rotația militarilor (ruși) prin Aeroportul Chişinău, Moscova a început să recruteze pentru contingentul său din Transnistria locuitori din stânga Nistrului care au cetățenia rusă. Tiraspolul obișnuiește să nu facă deosebire între trupele de pacificare și Grupul Operativ de Trupe Ruse”, mai notează portalul.
- ANTICORUPȚIE scrie despre ceea ce numește „un record în justiție”. „Procesul verbal – arată portalul - întocmit de poliţie pe numele procurorului Pavel Viniţchi pentru că ar fi condus automobilul în stare de ebrietate a fost anulat peste nouă zile de către Judecătoria Chişinău”. Portalul face referire la mai mulţi avocați care au declarat jurnaliștilor că nu li s-a întâmplat niciodată în experiența lor „ca un dosar contravențional să fie rezolvat atât de repede şi că astfel de procese durează mai multe luni”.
- Traficanții de droguri colaborează între ei mai eficient decât instituțiile statului R.Moldova, constată ANTICORUPȚIE, care citează un raport analitic al CNA. Autorii acestuia atenționează că, din cauza colaborării defectuoase între Ministerul de Interne, cel al Sănătății, Serviciul Vamal și Administrația Națională a Penitenciarelor, datele autorităților sunt departe de realitățile privind traficul de droguri în R.Moldova. CNA notează că absența unor informații complete sau diferența de informații privind această problemă din diferite surse este un obstacol pentru crearea unei viziuni unice despre rata criminalității și metodele necesare de combatere eficientă a acesteia în toate domeniile.
- DESCHIDE.MD îl citează pe fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari care se declară revoltat de refuzul CFM de a da curs propunerii României și Ucrainei de reluare a circulației trenurilor internaționale, sistată în 2020 din cauza pandemiei, pe motiv că „vagoanele disponibile sunt într-o stare deplorabilă”. „Ce se întâmplă la Calea Ferată? Sabotaj, incompetență sau interes pecuniar de a falimenta această entitate strategică? În orice caz e nevoie ca urgent, la una dintre primele ședințe ale noului Executiv, să fie dezbătut subiectul CFM, inclusiv problema respectivă”, a punctat fostul deputat, citat de portal.
- DESCHIDE.MD citează un articol publicat de EU Observer în care se arată că Republica Moldova se confruntă cu o uluitoare depopulare. Aproape o treime din populație a părăsit țara în ultimele trei decenii, fiind unul dintre cele mai afectate state de declinul demografic din Europa post-comunistă, scrie EU Observer. Potrivit publicației, pierderea devastatoare a populației provoacă nu doar lipsă de forță de muncă și o lipsă severă de profesioniști în domenii-cheie, cum ar fi asistența medicală, dar amenință însăși existența statului. „Miza este imensă. Vorbim despre supraviețuirea unui stat. De-a lungul istoriei, statele au apărut și au dispărut. Criza populației R. Moldova vorbește despre problema existenței sale ca stat”, a declarat expertul Armand Goșu, citat în articol.
- Agenția INFOTAG relatează despre întrevederea Irinei Vlah cu ambasadorul Daniel Ioniță, prin intermediul căruia guvernatoarea autonomiei găgăuze a mulțumit României pentru ajutorul în dezvoltarea infrastructurii domeniului educației în regiune. De asemenea, Irina Vlah a declarat cu acest prilej că „vom învăța de la colegii noștri din România cum să dezvoltăm sectorul IT și să atragem investiții pentru industrializarea economiei în baza experienței Iașului. România este un lider recunoscut în această privință”, a mai spus guvernatoarea, citată de agenție.
- NEWSMAKER relatează, citând Procuratura Generală, despre condamnarea la câte opt ani de închisoare a două „clarvăzătoare” pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Condamnatele, mamă și fiică, își promovau pe internet abilitățile lor „extrasenzoriale” și își recrutau victimele din rândul celora care credeau în puterile lor miraculoase de vindecare și de atragere a norocului. Ulterior, prin metode psihologice specifice de manipulare, „extrasenzorialele” recurgeau la șantaj și estorcare a averii. Una dintre victime, de exemplu, ar fi recurs și la un credit bancar ca să-și cumpere operațiunea de „înlăturare a aurei negative” promisă de escroace, menționează portalul.
- NEWSMAKER publică, de asemenea, un longread despre „situația gunoiului” în Republica Moldova. Portalul menționează că populația produce circa 3,5 milioane de metri cubi de deșeuri, volum care ar umple 1885 de bazine olimpice de înot sau 2,5 lacuri ca cel de la Valea Morilor din capitală. În consecință, 95 la sută din aceste deșeuri ajung pe diverse poligoane și la gunoiști al căror număr a ajuns la câteva mii. Portalul oferă o amplă a analiză a acestei „probleme murdare”, cum o numesc autorii, și a posibilităților de soluționare a ei.
- ZIARUL NAȚIONAL notează că Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic (CNO), refuză să-și dea demisia, chiar dacă instituția pe care o conduce recunoaște că unul dintre membrii delegației oficiale a R.Moldova la Jocurilor Olimpice de la Tokyo a fost expulzat pentru încălcarea flagrantă a regulilor de securitate anti-COVID. În replică la o cerere ce i-a fost adresată de Lilian Carp, șef al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Juravschi își etalează meritele de sportiv, obținute altădată, și afirmă că „o medalie olimpică astăzi este foarte scumpă și implică investiții mari”. La fel, șeful CNO afirmă că Cornel Josan, cel expulzat de la Tokyo, nu ar fi fost membru al delegației oficiale, dar se contrazice ulterior declarând ca regretabil faptul că Lilian Carp recurge la discriminarea „unui membru a Echipei Olimpice Tokyo 2020”, după cum observă Ziarul Național.
„Ce se întâmplă la Calea Ferată? Sabotaj, incompetență, interes pecuniar...”(Alex. Slusari/ Deschide.md)
Cele mai citite articole
1