Linkuri accesibilitate

„Nimeni nu este mai presus de lege”, nici cel care are toată puterea (Iulian Chifu/ Deschide.md)


Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Politologul Dionis Cenuşă analizează într-un comentariu pe newsmaker.md punctele forte şi cele slabe ale debutului guvernări PAS. „Cu certitudine se poate afirma că noua guvernare s-a apucat la modul serios de reforme, ridică semne de întrebare însă modalitatea prin care acestea sunt promovate”, opinează analistul. Cu referire la reformele din justiţie, implicit procuratură, politologul observă că „în loc să joace după reguli, aşa cum a promis cetăţenilor şi partenerilor externi, noua guvernare încearcă dimpotrivă să schimbe regulile jocului, în grabă şi din propria voinţă, de o manieră netransparentă, fără a consulta societatea civilă”. Dionis Cenuşă mai crede că felul în care PAS încearcă să modifice legea procuraturii pentru a scăpa de actualul procuror general nu ar urmări depolitizarea acestei instituții. „Pentru a exclude orice speculație faţă de adevăratele sale intenţii, noua guvernare ar trebui să ceară expertiza Comisiei de la Veneţia”, recomandă politologul. „Există mari speranţe legate de guvernarea PAS, fără de care multe din reforme nu s-ar materializa, dar că această guvernare nu trebuie să depăşească unele linii roşii doar pentru că deţine toată puterea”, concluzionează Dionis Cenuşă.

Analistul politic de la Bucureşti Iulian Chifu analizează şi el în editorialul său de pe deschide.md limitele și garanțiile în procesul de preluare a puterii depline de stat de către noua guvernare de la Chişinău şi precizează că pentru o putere democratică, instalată pe un val enorm de susținere publică și cu orientare pro-europeană, respectarea statului de drept și a procedurilor în vigoare este crucială. „În contextul dezbaterilor pe diferitele legi vizând cu precădere justiția, introduse în Parlament, dar și justificarea adoptării legislației pe baza votului din alegerile generale anticipate, este cazul să ne uităm cu atenție la limitele și garanțiile pentru preluarea democratică a puterii în stat… Maniera și nivelul de transparență, respectarea legii și consultarea categoriilor vizate de lege sunt elemente care țin de buna guvernare. Aici se judecă, cu adevărat, acțiunea politică. Nu în motivații bazate pe vot! Pentru că nimeni nu e mai presus de lege, și nici votul, numărul, nu poate da calificări de natură juridică, profesională, ci doar de susținere populară a unui gest politic”, notează, între altele, Iulian Chifu.

Tribuna.md rezumă comentariul ex-președintelui Curții Constituționale, avocatului Alexandru Tănase, publicat pe blogul personal, despre legile, în special cele vizând justiţia şi procuratura, votate săptămâna trecută de Parlamentul dominat de partidul pro-prezidențial PAS. „Urmând cu fidelitate frumoasele practici ale legislaturilor anterioare, Parlamentul a adoptat fără prea mari discuții, pe bandă rulantă, o serie de proiecte care modifică esențial mai multe legi importante. Potrivit autorilor, celeritatea cu care au fost promovate, dar și lipsa unor elementare dezbateri publice și a unor expertize pertinente asupra acestor proiecte „derivă din doleanțele cetățenilor țării urmare a votului din 11 iulie… Constat cu regret că „doleanțele cetățenilor țării urmare a votului din 11 iulie” a devenit explicația universală a politicilor promovare în ultimul timp”, notează Tănase. El critică în special amendamentul prin care se exclude din componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) preşedintele Uniunii Avocaților, de rând cu procurorul general şi procurorul-șef al autonomiei găgăuze. „Excluderea din CSP a reprezentantului avocaturii este un mesaj care indică clar cum vede noua putere balanța dintre drepturi cetățenești și represiune”, afirmă, între altele, Alexandru Tănase.

Într-un interviu pentru portalul Anticoruptie.md, preşedinta Autorităţii Naţionale de Integritate Rodica Antoci confirmă că instituţia pe care o conduce continuă să verifice averilor şi intereselor fostul președinte Igor Dodon. Antoci nu oferă mai multe detalii despre controlul demarat precizând că nu vrea să admită „careva imixtiuni sau influențe asupra inspectorului care examinează cazul”. Şefa ANI amintește că instituţia s-a autosesizat din oficiu, în privința fostului şef de stat, în baza unor investigații jurnalistice şi sesizări oficiale. „Tot ce a fost în presă, în investigațiile jurnalistice, poze, documente au fost transmise către inspectorul de integritate pentru a fi examinate. Sper să identificăm mijloacele esențiale pentru a proba aceste probe şi să avem un rezultat în timpul apropiat de la inspectorul de integritate”, mai declară Rodica Antoci.

Într-o reacţie pentru cotidianul.md Igor Dodon afirmă, prin intermediul serviciul de presă al PSRM, că verificarea averii demnitarilor e un proces obișnuit. „Este important ca organele de control să nu se conducă de standarde duble și de partizanat politic în activitatea lor și să fie la fel de preocupate de investigarea averilor actualilor demnitari, despre care mass media scrie că și-au declarat averile doar selectiv și parțial, au comis omisiuni grave în declarațiile pe avere sau își tăinuiesc imobilele, conturile și afacerile”, se spune în reacţia serviciului de presă al socialiştilor.

Radio Chişinău informează că sindicatele au elaborat şi transmis Parlamentului un proiect de lege prin care propun includerea în Codul Muncii a unor garanții pentru salariații care se vaccinează împotriva COVID-19. Sindicatele optează, între altele, ca angajatorul să fie obligat să permită, fără nici o piedică, prezentarea salariatului la instituția medicale în ziua vaccinării, menținându-i salariul mediu, şi să-i acorde, la cerere, câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin. Potrivit Confederației Naționale a Sindicatelor, aceste măsuri ar motiva şi stimula angajaţii să se imunizeze împotriva Covid-19, să contribuie astfel la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei şi ar asigura securitatea şi sănătatea în muncă a salariaților.

XS
SM
MD
LG