- citează pe ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, care, după o vizită inopinată, marți, la sectorul Poliției de Frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău, a cerut un audit complet, într-un termen de trei zile, privind sistemele de securitate ale aeroportului. Revenco a remarcat „mai multe lacune îngrijorătoare” în această privință, admise de o companie privată. „Nu mai am încredere într-o firmă privată care pretinde că se ocupă cu securitatea aeroportului. Nu pot permite să existe suspiciuni de raportări false, treceri de persoane și bunuri prin breșe de securitate gestionate de terți. /…/ Aștept să primesc și un set de propuneri de lucru plecând de la rezultatele acestui audit!”, a declarat Ana Revenco. ANTICORUPȚIE o
- Agenția IPN o citează, ca și numeroase alte portaluri, pe ministra Sănătății Ala Nemerenco care a răspuns într-un interviu criticilor în crescendo după ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a dispus obligativitatea pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat de a efectua din cont propriu și prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test la COVID-19. „Nu facem mișcări pentru a introduce obligativitatea vaccinului. Dar Constituția prevede că dreptul majorității la sănătate prevalează asupra dreptului individual, nimeni nu are dreptul de a pune în pericol viața și sănătatea altora, mai ales când e vorba de copii. Copiii trebuie să învețe într-un mediu sigur”, a spus Nemerenco. Ministrul a mai spus că achitarea testelor din contul statului este imposibilă, întrucât banii ar trebui redirecționați către alte priorități.
- „Vlah s-a plâns ambasadorului turc de acțiuni „neprietenești” din partea Maiei Sandu și PAS” – scrie NEWSMAKER. La întâlnirea sa cu ambasadorul Halil Gürol Sökmensüer, guvernatoarea autonomiei găgăuze și-a exprimat „îngrijorarea” în legătură cu faptul că procurorul Găgăuziei a fost exclus din Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit Irinei Vlah, „ignorarea opiniei Găgăuziei” ar fi „un semnal ostil și periculos” care se înscrie „într-un șir de alte acțiuni nedemocratice comise de președintele Maia Sandu și partidul de guvernământ, PAS”. Bașcanul Vlah și-a exprimat speranță că partenerii de dezvoltare „vor chema persoanele decidente să renunțe la practicile democratice”, pentru că „în caz contrar, vom fi nevoiți să luăm măsuri de salvgardare a drepturilor autonomiei”
- Portalul NOKTA relatează că bașcanul Irina Vlah s-a întâlnit, după ce s-a întreținut cu ambasadorul turc, și cu ambasadorul Federației Ruse Oleg Vasnețov. „Alt ambasador, dar același text”, menționează portalul, remarcând că guvernatoarea s-a plâns pe Maia Sandu și PAS pentru aceleași acțiuni pe care le consideră „ostile și periculoase” și practic în aceleași cuvinte, cum se vede din comunicate.
- REALITATEA scrie despre demersul Procuraturii Generale cu zece inițiative legislative, care ar îmbunătăți cadrul legal de prevenire și combatere a corupției, inclusiv la nivel înalt, trimis deja Guvernului. Setul de acțiuni anticorupție nu poate fi transpus în practică fără intervenția și suportul executivului, cum se arată în comunicatul citat al procuraturii. Printre cele propuse, se regăsește restrângerea imunității demnitarilor de stat sau instituirea mecanismelor de tragere la răspundere penală a membrilor organelor colegiale de decizie care au încălcat legea. Portalul publică, de asemenea, replica ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, la anunțul anterior al Procurorului general despre inițiativele propuse. „Acum Stoianoglo mimează activitate abundentă şi combatere a corupţiei, după ce a eliberat toţi hoţii din pușcărie. Vine cu propuneri de reformare a sistemului din interior. A citit – zice lumea – „cele 10 porunci ale lui Platon” despre reformarea Procuraturii. Dar este târziu. Sistemul trebuie curățat. Şi va fi curățat. Pentru aceasta există un mandat puternic din partea oamenilor”, a comentat ministrul Litvinenco.
- UNIMEDIA publică un interviu cu fostul președinte, liderul PSRM Igor Dodon. Întrebat dacă nu crede că încrederea față de el s-a diminuat din motiv că a avut, cât a fost șef de stat, inclusiv un „anturaj controversat”, Dodon a răspuns, între altele: „important e să facem diferența între acuzații reale și speculații, pentru că dacă o să ne facem echipele doar cu oameni despre care consideră presa sau oponenții că sunt puri și curați, păi chiar și Maia Sandu azi stătea singură în clădirea Președinției”. Întrebat dacă ia în calcul o eventuală retragere din politică, Dodon a dat asigurări că „Sunt încă prea tânăr și în formă ca să mă gândesc la retrageri, dimpotrivă, mă gândesc la cum să construiesc ceva bun mai departe, într-un mod solid și matur, cu perspective pentru Moldova”.
- Întrebat într-un interviu pentru VERIDICA.ro despre unele aspecte ale problematicii transnistrene, deputatul PAS Dumitru Alaiba a răspuns, între altele: „Transnistria nu este o problemă, este o schemă de corupție care durează deja de 30 de ani și generații întregi de politicieni de pe ambele maluri ale Nistrului au făcut miliarde pe această așa-zisă problemă” . În opinia deputatului, „este, în fapt, o schemă clasică unde toți se fac că nu înțeleg nimic, dar de fapt cu cât de mult ea continuă, cu atât este mai profitabilă pentru ei. Iar dacă scoți corupția din context, eu sunt convins că din așa-zisa „problemă transnistreană” nu rămâne nimic./…/ Motivația principală de a o menține este schema de miliarde de bani negri pe care îi faci permanent”, a adăugat deputatul.