Linkuri accesibilitate

„Sperăm că Chișinăul va acționa independent, fără sufleori din exterior” (Serghei Lavrov/ TASS)


Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct
  • ANTICORUPȚIE îl citează pe directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, care a declarat în cadrul ședinței Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică că există o întreagă rețea de corupție în cazul obținerii permiselor auto și că șpăgile percepute de acest sistem pentru a obține fraudulos un permis de conducere variază de la 700 până la 1.200 de euro. El afirmă că acest sistem corupt de obținerea a permiselor auto generează lunar între 100.000 și 300.000 de euro. Noua conducere a ASP consideră că o soluție pentru a îmbunătăți procesul de examinare ar fi schimbarea in corpore a staff-ului responsabil de acest proces, pentru a distruge „memoria instituțională cu privire la aranjarea lucrurilor”
  • AGORA reține o declarație a preşedintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, care susține că până acum lacunele din legislația R. Moldova permiteau reexportul de muniții. Potrivit deputatului, R. Moldova ar fi putut să fie folosită ca o țară de tranzit, o cale pe care loturi de armament puteau ajunge în țările unde sunt interdicții la acest capitol din partea Uniunii Europene. „Dacă, - a exemplificat Carp, - un stat unde se produce armament se află într-un conflict cu alt stat vecin și i s-a pus interdicție pentru importul de armament, R. Moldova ar fi putut să intermedieze aceste livrări. Așa puteam intra într-un scandal de proporții”. În virtutea acestui fapt, membrii comisiei propun modificarea și ajustarea cadrului normativ de reglementare a regimului armelor și munițiilor cu destinație civilă. Un proiect de lege în acest sens a și fost înregistrat de ministerul Apărării, urmând să fie examinat în ședință de Guvern, a precizat deputatul, citat de portal.
  • Într-un articol publicat de portalul GAGAUZ YERI, profesorul Constantin Taușanji, un fost primar de Comrat și unul dintre deputații care au votat declarația de Independență a Republicii Moldova, scrie că „Dodon i-a mințit de trei ori pe găgăuzi. Ultima dată – atunci când a promis că găgăuzii vor avea în Parlament cota lor de 5%. Dodon a acționat hâtru – cota o fi, dar cei care o reprezintă stau pitiți în spatele șefului lor și apără comunismul și socialismul în Moldova. Ca spirit ei nu sunt găgăuzi, deoarece, altminteri, cum să înțelegi indiferența lor față de etnia găgăuză muribundă – UNESCO a inclus în 2010 limba găgăuză în registrul limbilor pe cale de dispariție, iar deputații găgăuzi tac”.

Potrivit lui Taușanji, „lucruri paradoxale se întîmplă în sudul Moldovei – limba de stat și limba găgăuză se învață ca limbi străine; opoziția, patrioții Găgăuziei bat clopotele de 20 de ani deja, iar guvernarea găgăuză continuă să se stea la treucă, inconștienți că săvârșesc o crimă față de istorie. Autonomia găgăuză fără limba găgăuză e o cale spre nicăieri”, a mai spus veteranul mișcării politice a găgăuzilor.

  • „Ucraina salvează din nou Republica Moldova de la un colaps energetic”, titrează MOLD STREET în legătură cu faptul că autoritățile de la Chișinău au majorat, în ultimele 24 de ore, importul de energie electrică din Ucraina, pentru a acoperi deficitul apărut în sistem, ca urmare a producției mai mici la CET-uri și la Cuciurgan. Astfel, informațiile operative și tehnice ale întreprinderii de stat Moldelectrica despre funcționarea sistemului electroenergetic arată că, în orele dimineții de miercuri, fluxurile de energie din Ucraina ajung la circa 130-150 MW, ceea ce reprezintă aproape 20% din necesarul R.Moldova, notează portalul.
  • NEWSMAKER o citează pe ambasadoarea Republicii Moldova în Elveția Tatiana Molcean care a declarat la un for al Națiunilor Unite consacrat minorităților că, așa cum înțeleg tot mai bine autoritățile moldovene, este cu neputință să asiguri integrarea în societate lucrând doar cu reprezentanții minorităților. „Până acum noi ne focalizam pe educația pentru minorități, dar e nevoie să ne concentrăm și pe educația pentru întreaga populație. Noi trebuie să știm cine locuiește pe acest teritoriu, care sunt tradițiile diferitelor popoare”. „Anterior noi încercam doar să integrăm minoritatea în majoritate”, - a subliniat diplomata, menționând că în procesul unei integrări reciproce educația este foarte importantă. Cu referire la politicile de până acum ale autorităților în raport cu minoritățile, Molcean a recunoscut că acestea de cele mai multe ori „constituie mai degrabă o reacție, decât o preîntâmpinare a problemelor”. Ea a exemplificat prin faptul că programele de însușire a limbii române în autonomia găgăuză au început să fie aplicate numai după ce a devenit clar că mulți din regiune pur și simplu nu vorbesc limba de stat, notează portalul.
  • CEDO a pus un steguleț roșu asupra justiției din R.Moldova și a oferit unul verde pentru RISE MOLDOVA și pentru jurnalistul de investigație Iurie Sanduța, autorul anchetei „Banii lui Dodon din Bahamas”, anunță portalul, după ce instanța internațională a condamnat R.Moldova pentru încălcarea libertății de exprimare. Decizia vine după ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, și colegii lui de partid au pus presiune pe redacția RISE Moldova, cu două acțiuni similare în instanța de judecată, cu câteva zile înaintea celui de-al doilea scrutin pentru prezidențialele din 2016. Între timp, Dodon a devenit președintele țării, iar judecătorii moldoveni au emis o decizie în favoarea partidului lui Dodon, menționează jurnaliștii. Redacția amintește că a publicat în 2016 o investigație din care reiese că socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul PSRM de la alegerile locale din 2015.
  • În deschiderea reuniunii șefilor agențiilor de securitate din CSI, ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a acuzat SUA și UE de amestec „fără precedent” în treburile interne ale Republicii Moldova. „Noi pledăm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, țară care este aproape de noi din punct de vedere istoric. Avem o atitudine de respect față de rezultatele alegerilor parlamentare din iulie”, a spus Lavrov în discursul său citat de TASS. „Ne îngrijorează profund, - a adăugat el, -caracterul fără precedent al ingerinței din partea Washingtonului și Bruxellesului în procesele politice interne din această republică, în urma cărora președintele acestei țări are interdicție directă de a vorbi despre tendința de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va acționa independent, fără suflori din exterior”, a mai declarat șeful diplomației ruse.
  • UNIMEDIA, ca și alte portaluri, îl citează pe Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, care și-a cerut scuze fostului ambasador al SUA la Chișinău Dereck Hogan, „dar și tuturor celor pe care i-am dezamăgit” pentru „o expresie rasistă”, ce se conține într-o corespondență făcută publică de procurorul general deja suspendat Alexandr Stoianoglo. „Nu am fost și nici nu sunt rasist. Nu tolerez rasismul sau orice altă formă de discriminare. Dimpotrivă, asigurarea egalității și combaterea discriminării sunt valori insistent promovate de mine personal, dar și de CRJM, organizația pe care o conduc. Cu toate acestea, am greșit!”, a scris Gribincea pe pagina sa de pe Facebook. „Nici faptul că era vorbă de o corespondență privată, nici că ea a fost prezentată manipulator și cu încălcarea legii nu pot fi o scuză pentru enunțul pe care l-am folosit, indiferent în raport cu cine este folosit!”, a adăugat el. În corespondența privată dezvăluită de Stoianoglo într-un discurs, Gribincea s-a referit aluziv la diplomat cu cuvintele „blondul de pe Mateevici” (strada Mateevici unde se află sediul ambasadei – n.r.).
XS
SM
MD
LG