Radio Chișinău citează experții de la Institutul Național de Cercetări Economice, autorii studiului „Tendințe în Economia Moldovei”. Potrivit acestora, economia Republicii Moldova va crește cu cel puțin 9% în acest an, după criza din 2020 și se va înregistra o apreciere semnificativă la majoritatea indicatorilor macroeconomici. Experții anticipează o creștere a volumului producției agricole cu aproape 40 la sută, a industriei cu aproape 14%, iar a exporturilor cu 15%. Totuși, remarcă autorii, creșterea reală a veniturilor cetățenilor va fi temperată de inflație și majorarea prețurilor la o gamă largă de produse. În studiul citat se mai atrage atenție la înrăutățirea situației demografice, în condițiile în care numărul de decese crește, cel al nou-născuților scade, iar numărul divorțurilor a crescut cu aproape 40 la sută.
Portalul punctul.md titrează că în august 2021, importurile moldovenești au ajuns la un maxim istoric, iar în acest an comerțul extern va bate toate recordurile posibile. În articol sunt citate opiniile expertului economic Veaceslav Ioniță, potrivit căruia creșterea importurilor este determinată de câțiva factori: scumpirea resurselor energetice, restabilirea consumului după criza din 2020 și scumpirea principalelor produse pe plan internațional. Veaceslav Ioniță atestă și o creștere a consumului populației, care ar fi determinată de volumul mare de remitențe, creșterea veniturilor populației, creditarea fără precedent a populației și utilizarea economiilor făcute anul trecut.
Cronica unei retrageri anunțate: plecarea lui Igor Dodon de la conducerea PSRM, este titlul editorialului semnat de Iulian Chifu pentru deschide.md. Autorul susține că înfrângerile dureroase la prezidențiale și la generale, dar și postura sa ostentativ pro-rusă a încheiat cariera politică a fostului Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Editorialistul scrie în continuare că Dodon a dărâmat un mit, acela că dacă asculți și servești Moscova, vei putea să-ți rezolvi problemele statului tău. Iulian Chifu atrage atenția că plecarea liderului PSRM de la șefia partidului anunță și situația opoziției pro-ruse din Republica Moldova, și anume că Rusia nu are om la Chișinău. În opinia editorialistului, Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlas, are alte preocupări în sudul republicii, iar primarul capitalei, Ion Ceban „se dă prea român și e prea apropiat, din nou, de administrația publică locală din dreapta Prutului pentru a fi credibil.”
Agenția de presă „IPN” publică o analiză semnată de Dionis Cenușa, în care acesta se referă la intențiile Rusiei de a contrabalansa influența occidentală în spațiul CSI. Potrivit autorului, Rusia este deranjată de faptul că Occidentul, în principal UE, avansează în spațiul ex-sovietic, pe care îl consideră habitatul său geopolitic natural. Totodată, notează Dionis Cenușa, partea rusă este iritată de faptul că Occidentul, și în particular UE, nu ar fi imparțial în soluționarea situațiilor critice din spațiul post-sovietic. De aceea, Moscova problematizează solidarizarea necondiționată a UE cu Ucraina, constată autorul. El atrage atenția că Rusia învinuiește UE (mai puțin SUA) pentru că ar exercita presiuni asupra guvernelor pro-europene din Estul Europei, ceea ce le-ar împiedica să dezvolte un dialog constructiv cu partea rusă, referindu-se la Moldova. În privința Ucrainei și Moldovei, continuă autorul analizei, solidaritatea europeană ar avea o pondere considerabilă dacă ar cuprinde accelerarea procesului de integrare a celor două țări în spațiul energetic european și diminuarea dominației energetice rusești prin implementarea integrală a Pachetului Energetic 3.