Linkuri accesibilitate

Putin nu se va implica în negocierile Gazprom cu R. Moldova (Dmitri Peskov)


Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

„Șantajul și bluful Gazpromului” este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru pentru Ziarul Național. Autorul se întreabă: dacă ultimatumul pus de Gazprom – să fie achitată, până la sfârșitul lunii noiembrie, suma de 709 milioane de dolari, altfel închide robinetul, e doar de natură comercială, cum declară reprezentantul companiei, de ce nu se cere achitarea celor circa 8 miliarde de dolari pe care le datorează companiei Tiraspolul? Nicolae Negru crede însă că e puțin probabil ca Gazprom să închidă robinetul. Și asta pentru că amenințând să lase R. Moldova fără gaze, Federația Rusă condamnă la îngheț regiunea transnistreană a țării și industria rămasă dincolo de Nistru – Uzina metalurgică sau centrala de la Cuciurgan.

O poziție similară a formulat și comentatorul pe teme energetice Ion Munteanu într-un articol de la Radio Chișinău. În opinia lui, condițiile propuse de Gazprom Republicii Moldova sunt exagerate. Potrivit acestuia, Republica Moldova nu poate accepta aceste condiții care, ar putea avea și un substrat politic. Ion Munteanu consideră că „se încearcă a presa autoritățile de la Chișinău, fie să cedeze, să facă anumite concesiuni politice. Chiar dacă nu s-a vorbit oficial despre asta, nu sunt excluse și presiuni din acest punct de vedere”. El anticipează că este foarte posibil ca viitorul contract să fie semnat în ultimul moment. Ion Munteanu mai crede că este puțin probabil ca Gazprom să sisteze gazul pentru că va fi afectată și regiunea transnistreană, care deja înregistrează pierderi enorme.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov și-a exprimat speranța că negocierile pe tema contractului dintre Gazprom și Moldovagaz vor continua, iar părțile vor ajunge la un acord. Peskov a mai menționat că, în timpul apropiat, președintele Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu autoritățile de la Chișinău, informează agenția rusă de știri. Potrivit lui Peskov, în cadrul negocierilor, concernul Gazprom ține cont de poziția acționarilor. „Toate punctele de vedere sunt clare: poziția părții ruse, a Gazpromului, este foarte clară și simplă. Este o poziție comercială, care include reduceri binecunoscute”, a declarat Peskov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului și-a exprimat speranța că dialogul între părți va continua.

Într-un comentariu pe blogul său personal, economistul Veaceslav Ioniță de la Institutul „Viitorul” publică un top de „zece referințe statistice” când vine vorba de gazele naturale. Așadar, aflați că prețul mediu de import pentru ultimii 10 ani a gazelor naturale a fost de 270 USD pentru o mie de m3. În prezent, R. Moldova achită pentru importul de gaze naturale de 3 ori mai mult decât media obișnuită din ultimii 10 ani. De asemenea, potrivit lui Veaceslav Ioniță, astăzi consumatorii casnici plătesc pentru consumul de gaze mai mare de 30 m3 lunar câte 4,9 lei, cea ce este cu 32% mai puțin decât acum 5 ani de zile, când prețul a atins maxima istorică de peste 7 lei/m3 de gaze naturale.

XS
SM
MD
LG