Linkuri accesibilitate

Alegerile anticipate - evenimentul politic al anului (deschide.md)


Agenția de presă „IPN” publică o analiză de bilanț al anului 2021, semnată de Dionis Cenușa. Autorul notează că pe parcursul anului trecut, evoluțiile din interiorul Parteneriatului Estic au evidențiat că perspectivele democratice încă au sorți de izbândă în regiune. Analiza include un top 5 al progreselor înregistrate în această perioadă. Dionis Cenușa se referă întâi de toate la investițiile UE în reziliența și reformele democratice din Parteneriatul Estic, apoi menționează zelul pro-UE al noii guvernări germane în vecinătatea estică și accentuează înăsprirea discursului critic împotriva acțiunilor Rusiei în vecinătatea estică. În lista lucrurilor cu impact benefic, autorul include și ceea ce numește - avântul pro-reformă din Moldova, inclusiv faptul că reprezentanții opoziției, societății civile și a mass-media bieloruse au primit recunoaștere politică constantă din partea instituțiilor europene pe parcursul anului. De cealaltă parte, în lista provocărilor, Dionis Cenușa menționează, între altele, rata redusă a vaccinării în Parteneriatul Estic și destabilizarea regiunii sub impactul factorului rusesc.

Vezi și: Moldova la 30 de ani - drum de țară” - documentarul Europei Libere

Jurnaliștii de la portalul deschide.md preiau declarațiile mai multor observatori de la Chișinău despre evenimentele importante ale anului 2021, care au avut un impact hotărâtor asupra scenei politice și asupra societății. „Primul eveniment pe care putem să-l accentuăm este decizia Curții Constituționale, care a permis declanșarea alegerilor parlamentare”, constată analistul politic Veaceslav Berbeca. El susține că ceea ce s-a produs în luna iulie a dat peste cap multe pronosticuri, pentru că nu a mai existat un partid pro-european care să obțină o majoritate confortabilă.

Și analistul politic Corneliu Ciurea, citat în material, crede că decizia magistraților care a dus la provocarea alegerilor parlamentare anticipate este principalul eveniment al anului politic 2021. Numai că în opinia lui, „acea hotărâre a fost una incorectă, care a dat tonul întregii dinamici politice de mai departe, cu încălcarea legii, cu instalarea la putere a PAS-ului, care sfidează regulile democratice”.

Întrebați despre activitatea guvernului Gavrilița, comentatorii au vorbit despre posibile remanieri, despre lipsa unui plan de dezvoltare economică și despre o perioadă de adaptare în care se comit mai multe gafe.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriu că la începutul lunii noiembrie un grup de deputați ai partidului de guvernământ au înregistrat în parlament o inițiativă legislativă privind modificarea Legii cu privire la Procuratură. Proiectul se referă, în special, la condițiile pe care ar trebui să le întrunească persoanele care candidează la funcția de procuror general și cea de procuror general interimar, precum și la modul de încetare a interimatului acestor funcții. O analiză a Transparency Moldova, citată de jurnaliști, arată că modificările frecvente ale Legii cu privire la Procuratură, în lipsa unei fundamentări argumentate, par conjuncturale, singurul efect fiind substituirea unor persoane cu altele în funcții importante. Potrivit experților, Legea cu privire la Procuratură trebuie îmbunătățită, dar în condițiile respectării standardelor internaționale și exigențelor tehnicii legislative.

În acest sens, autoritățile ar trebui să reexamineze amendamentele recente din perspectiva recomandărilor Comisiei de la Veneția, notează experții Transparency Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG