Corespondentul de la Bruxelles al publicației Adevărul, Cristian Unteanu, scrie despre separatiştii ruşi care proclamă Malorusia, gest pe care-l consideră o „provocare uriaşă pentru lumea occidentală și o victorie a strategiei de destabilizare a lui Putin”. Jurnalistul face și referire la Republica Moldova, scriind că țara ar putea „intra în acelaşi tip de raţionament al apropierii instituţionale de Kremlin.” Unteanu afirmă că președintele Dodon pare să agreeze această perspectivă, ceea ce este îngrijorător.
Corespondentul de la Chișinău al DW, Vitalie Călugăreanu, scrie că Republica Moldova se pregătește de proteste masive. Opoziția pro-europeană ar chema cetățenii în stradă, ca să se opună tandemului Plahotniuc-Dodon. Citat în articol, diplomatul Andrei Popov, spune că a observat că varianta finală a proiectului menține formula de alegere a candidatului într-un singur tur, ceea ce ar însemna că este avantajat Partidul Socialiștilor.
„Prea multă tăcere în jurul „cazului Șevciuk”. Se tace nu doar la Chișinău. Tace și Tiraspolul, iar cel mai simptomatic e că tace Rusia”, scrie Petru Grozavu într-un articol de opinie pentru Ziarul de Gardă. Jurnalistul spune că nu crede în „scenariul cu dosarele penale și fuga lui Șevciuk la Chișinău”. Citez: „Dacă și Plahotniuc, și Dodon, și Krasnoselski, și Putin tac la fel de tare în „cazul Șevciuk”, ce garanții mai avem că suntem guvernați de la Chișinău și nu de la Tiraspol sau Moscova?”.
Despre saga reformei electorale scrie analistul politic Petru Bogatu într-un comentariu pentru Deschide.md. După părerea lui, votul mixt și cel majoritar au capacitatea să rupă cercul vicios al unei democrații de vitrină, să le permită alegătorilor să influențeze prin vot direct selecția politicienilor. Analistul mai critică partidele extraparlamentare pro-europene pentru că se opun „inovațiilor electorale”. Bogatu consideră că votul mixt preia ceea ce e mai bun în ambele sisteme și oferă șanse și jucătorilor mai slabi.
Știe cineva de ce Rogozin încă nu e interzis în Moldova?, se întreabă Ion Surdu într-un editorial pentru portalul MoldNova. Este o reacție la declarațiile „aberante” a vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin pe o rețea de socializare la vizita recentă la New York a liderului PD Vlad Plahotniuc: „să le reamintim și celor care conduc această țară cine e persoana cu care negociază dacă moldovenii vor îngheța la iarnă sau nu.” Jurnalistul menționează că Dmitri Rogozin se află în lista persoanelor sancționate de SUA, UE și Canada încă în timpul izbucnirii conflictului din Ucraina, în 2014, neavând acces în Occident.