Prin intenția sa de a decora paramilitarii transnistreni și pacificatorii ruși, Igor Dodon încalcă Constituția, și sporește riscul ca Republica Moldova să fie condamnată la CEDO. Concluziile se regăsesc într-o analiză publicată de experții Asociației Promo Lex. Citați de ziarulnational.md, autorii analizei consideră că prin gestul său, președintele „ar recunoaște statutul unor forțe paramilitare ilegale, așa cum sunt cele transnistrene”. Experții Promo Lex mai spun că „nenumăratele cazuri de încălcare gravă a drepturilor omului, dar și multiplele incidente din ultimii ani au demonstrat faptul că anume contingentul rus al acestei misiuni de pacificare joacă un rol de consolidare, de fapt, a regimului de facto de la Tiraspol”. Totodată, dacă președintele Dodon ar oferi distincții de stat membrilor grupărilor paramilitare din stânga Nistrului, ar apărea riscul unor nou tensiuni periculoase în societate, mai scriu autorii Promo Lex în analiză. În concluzie, ei spun că președintele Igor Dodon va acționa împotriva suveranității Republicii Moldova, dacă va decora paramilitarii transnistreni ori pacificatorii ruși.
Rusia însă nu va pleca din Republica Moldova, scrie analistul politic Nicolae Negru într-un editorial publicat de ziarulnational.md. „Obiectivul ei minim este să mențină statu-quo, apoi, la momentul potrivit, să ne tragă înapoi sub poala ei”. Primul semn că Rusia nu are de gând să plece e refuzul categoric de a-și retrage trupele și armamentul de pe teritoriul nostru, reușind chiar să le modernizeze, mai comentează Nicolae Negru. Editorialistul mai scrie că Moscova, de fapt, pe lângă contingentul de militari pe care-l deține formal, a creat și structuri militare locale, al căror număr este de câteva zeci de mii de oameni, pe care-i finanțează, antrenează și îi comandă.
Istoricul Octavian Țâcu scrie un editorial pentru ziarul Timpul în care explică de ce este important pentru Republica Moldova votul de săptămâna trecută din Congresul SUA privind sancțiunile contra Federației Ruse. Autorul consideră că „SUA au fost prinse pe picior greșit în campania electorală, implicată în această debusoladă creată de alegerea lui Trump cu ajutorul rușilor, iar împreună cu instabilitatea și incoerența din UE, s-a creat un context internațional favorabil pentru Putin de a avansa în Ucraina și Siria, dar și pentru a-l impune în R. Moldova pe Dodon cu ajutorul lui Plahotniuc, ambii fiind fără îndoială oamenii Moscovei”, mai crede Octavian Țâcu. În acestă situație, mai scrie el, „odată cu definirea politicilor americane față de Rusia, pentru Moscova începe o perioadă complicată în care nu prea o să-i pese de ce se întâmplă în R. Moldova”. Ca rezultat, sugerează istoricul, Republica Moldova se află în fața unui context internațional favorabil, iar forțele politice pro-europene și pro-occidentale vor avea o șansă în plus de a se mobiliza înainte de alegerile de anul viitor.
În altă ordine de idei, autorul portalului tribuna.md Dumitru Spătaru scrie într-un editorial că Republica Moldova nu a fost niciodată mai aproape de NATO ca acum. În opinia sa, o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO în următorii ani este un scenariu din ce în ce mai realist. În primul rând, potrivit lui Dumitru Spătaru, dacă Ucraina va ajunge să fie membru NATO, atunci va apărea un interes și mai mare din partea Organizației Nord-Atlantice în privința teritoriului dintre Prut și Nistru. Interesul guvernării de la Chișinău pentru aderarea la NATO ar rezulta din dorința de a se menține la putere. „în condiţiile în care actuala guvernare e certată cu Rusia şi cu Uniunea Europeană, unica sa şansă de a nu fi „strivită”, de a supravieţui este să se lipească de o mare putere internaţională. Aceasta e SUA sau NATO”, este de părere Dumitru Spătaru.