Linkuri accesibilitate

„CNA se va transforma în avocatul businessmenilor” (Cristina Țărnă citată de Anticorupție.md)


Revista presei matinale

Jurnaliștii de la portalul NewsMaker publică în cadrul unui material opinia mai multor experți despre decizia magistraților Curții Constituționale, prin care au dat câștig de cauză Guvernului în disputa cu președintele Igor Dodon.

Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov susține că o astfel de situație, în care președintele critică cu voce tare dar fără vreun impact satisface atât Partidul Democrat, cât și socialiștii. Democrații și-au eliberat calea pentru a lua decizii ocolind președintele, iar Dodon acționează ca o victimă, care promite să se răzbune după alegerile parlamentare, apelând astfel la sprijinul electoratului său, notează Andrei Popov.

Expertul susține că în această situație, agenda politică este dusă spre confruntarea a doi jucători - președintele pro-rus Igor Dodon și Partidul Democrat zis-pro european al lui Plahotniuc. „Alte forțe: Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatîi - pur și simplu nu trec prin acest voal de zgomot și se găsesc la periferie", a mai spus Andrei Popov.

Totodată, expertul în drept constituțional Vitalie Catană este de părere că actuala situație cu numirea ministrului apărării și decizia Curții Constituționale este un precedent care poate fi folosit și în alte cazuri similare.

Într-un editorial pentru Deschide.md, Iulian Chifu se referă la disponibilitatea anunțată de partidul Maiei Sandu de a participa la alegeri împreună cu formațiunea lui Andrei Năstase. Autorul crede că se putea face un adevărat eveniment din negocieri și lansarea noii platforme, cu o adevărată narațiune, intrigă, punct culminant și, evident, concluzia care satisface așteptările publicului opoziției, o relansare a speranței. Din păcate însă, susține Iulian Chifu, ieșirea publică a mesajelor, discuțiile prin Facebook și nepotrivirile de abordare sunt de un amatorism clasic în ale comunicării publice, dacă nu cumva sunt chiar rezultatul exasperării unui proces care nu va mai avea loc. Editorialistului i se pare neclară perspectiva relațiilor cu PPDA și se întreabă cum ar putea funcționa includerea în alianță a PLDM, partidul din care provine Maia Sandu și care a lansat-o în politică, mai scrie Iulian Chifu.

Radio Chișinău îl citează pe analistul politic Vlad Țurcanu, el este de părere că inițiativa Partidului Democrat de instituire a unui moratoriu privind reforma educației, și anume optimizarea școlilor, are o puternică conotație politică și parțial electorală. Vlad Țurcanu susține că PD o are ca țintă pe Maia Sandu, care a deținut funcția de ministru al educației în trecut și a pornit mai multe reforme în domeniu. Totodată, a remarcat analistul, inițiativa democraților se prezintă „ca o reverență în fața acelei categorii de cetățeni nemulțumiți din cauza optimizării sistemului educațional”.

Tribuna.md publică un editorial semnat de Dumitru Spătaru, în care autorul își exprimă opinia despre impactul denunțului depus de Maia Sandu, lidera PAS împotriva lui Vlad Plahotniuc, pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare a puterii în stat. Editorialistul susține că Maia Sandu a comis o dublă greșeală: a anulat de facto demersul constant al formaţiunii pe care o conduce precum că instituţiile de stat în RM sunt capturate, controlate politic (or nu poţi să te adresezi unei instituţii decât dacă ai încredere că aceasta va face dreptate) şi a nimerit într-o capcană, întinsă iscusit de guvernare, al cărei scop final va fi decredibilizarea liderului PAS, este de părere Dumitru Spătaru. Autorului i se pare evident că Maia Sandu şi colegii săi nu au cum să demonstreze că Vlad Plahotniuc a uzurpat puterea în stat (cel puţin, nu la procuratură), iar guvernarea, ştiind acest lucru, a contraatacat rapid. Astfel, denunţul Maiei Sandu s-a întors împotriva ei, transformând-se într-o lecţie publică de umilire continuă a liderului PAS, conchide Dumitru Spătaru.

Jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md scriu despre demisia Cristinei Țărnă din funcţia de vicedirector al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), post pe care l-a ocupat începând cu 2013. Autorii scriu că reformarea instituției şi trecerea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) în subordinea Ministerului Finanțelor, sunt printre motivele invocate de Cristina Țarină. Ea a dezminţit că ar urma să candideze la şefia Autorităţii Naţionale de Integritate sau a Agenției de Recuperarea a Bunurilor Infracționale. Fosta adjunctă de la CNA se arată nemulțumită şi de o reformă pe care ar vrea să o pună Ministerul Justiției în practică. „De ceva timp știam că Ministerul Justiției pregătește reformarea CNA, însă nu cunoșteam prea multe detalii. De curând, am aflat concepția noii reforme: CNA se va transforma în avocatul businessmenilor și se va ocupa doar de stabilirea contravențiilor de corupție mică și foarte mică. Această viziune de reformă mi-a dat un motiv în plus pentru demisie”, a mai scris Cristina Țărnă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG