Linkuri accesibilitate

Cine a lăsat deschisă ușa din spate a Primăriei Chișinăului? (N.Negru / Ziarul Național)


Revista presei matinale

Cine a lăsat deschisă ușa din spate a Primăriei Chișinăului? Nicolae Negru, care pune această întrebare în cel mai proaspăt comentariu publicat pe site-ul ziarulnational.md, crede că de asta se face vinovat însuşi liderul partidului din care face parte primarul Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu. „Să spunem lucrurilor pe nume”, punctează Negru, “Silvia Radu nu avea cum să ajungă primar interimar al Chișinăului, dacă, după alegerile locale din 2015, Mihai Ghimpu nu avea să insiste în fața partenerilor de coaliție ca Legea privind statutul Municipiului Chișinău să fie răscroită în așa fel, încât nepotul său primar să aibă dreptul să numească viceprimarii pe care îi dorește, ignorând Consiliul Municipal.” Oricum, continua autorul, „mișcarea lui Plahotniuc, pe care el nu a negat-o, pare foarte pripită la prima vedere și poate avea sorți de izbândă numai dacă Curtea Constituțională nu o va anula, iar socialiștii nu o vor boicota pe primărița interimară, dacă referendumul lor va eșua, dacă Chirtoacă nu se va întoarce prea curând la Primărie, iar Consiliul Europei nu va sări în apărarea lui. Să vedem cum va fi în realitate. Prima barieră e pe 19 noiembrie.”

„Să o salvăm pe Maia Sandu!”, se întitulează un editorial ce apare pe tribuna.md sub semnătura lui Dumitru Spătaru. Într-o cheie militantă, autorul editorialului avansează ideea că Maia Sandu, liderul Partidului „Acţiune şi Solidaritate” (PAS), din insuficientă de experienţă politică, ar fi căzut într-o capcană chemându-şi susţinătorii să boicoteze referendumul de demitere a primarului capitalei din 19 noiembrie. Dacă acesta va eşua, explică Spătaru, urmările politice pot fi catastrofale pentru Maia Sandu, întrucât cel care ar beneficia e doar Partidul Democrat. Autorului i se pare că, după ce a condus şi până acum Primăria capitalei prin Nistor Grozavu, în cazul eşecului referendumului, PD va conduce şi în continuare capitala prin Silvia Radu. Şansa Maiei Sandu de a rămâne credibilă pentru electoratul pro-european şi de a evita intrarea în declin este ca referendumul să reuşească, se declară convins Spătaru.

Tot el formulează, într-un alt comentariu de pe acelaşi site, câteva concluzii despre primul an de mandat al lui Igor Dodon. Şi-a propus să restabilească prestigiul Preşedinţiei. „Chiar dacă a fost limitat mult în acţiune, şeful statului a reuşit să se impună ca un jucător activ în politică şi în viaţa publică din Republica Moldova”, este concluzia autorului.

Deschide.md atrage atenţia la una din concluziile sondajului IRI dat publicităţii zilele trecute: Uniunea Europeană a întrecut Uniunea Euroasiatică în preferințele moldovenilor. „Dacă în sondajul efectual în luna martie de compania IRI, Uniunea Europeană se afla cu un procent sub Uniunea Euroasiatică, - se arată în articol, - în noul chestionar, moldovenii au acordat mai multă încredere vectorului vestic, care l-a întrecut pe cel estic în preferințe de aderare.” 49% dintre respondenți au precizat că preferă Uniunea Europeană, dacă R. Moldova ar trebui să se alăture unei uniuni economice internaționale. Uniunea Euroasiatică se află în opțiunile a 38% dintre intervievați. Astfel, faţă de martie, vectorul extern vestic a cunoscut o creștere de 7%, în timp ce vectorul extern estic se află în coborâre cu 5 procente, se mai precizează în articol. Uniunea Europeană conduce și la capitolul „Cel mai bun partener economic și politic al R. Moldova”, fiind şi pe primele două poziții în ce privește relațiile bune avute de R. Moldova cu alte state.

XS
SM
MD
LG