Linkuri accesibilitate

Patimile ANI (I.Chifu / Deschide.md)


„Primul dosar care elucidează implicarea lui Șor în furtul miliardului, de trei ani pe masa procurorilor” „Ziarul de Gardă”

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu în care acesta scrie despre patimile Autorității Naționale de Integritate - problema majoră de conformitate și reformă europeană a R. Moldova. Autorul notează că pe parcursul ultimelor 12 luni Consiliul de Integritate a organizat cinci concursuri pentru funcțiile de președinte și vice-președinte ANI și mai are de ales inspectorii de integritate, pentru ca ANI să devină funcțională. Editorialistul menționează în context contestații de rezultate, tentativa de blocare a diferiților candidați, divergențe și rivalități și formule subtile de susținere sau nu a candidaților. Iulian Chifu numește acest proces calamitate birocratică care a costat deja un an de la începerea procesului și amenință să mai dureze încă. „Totul pentru o condiționalitate, să recunoaștem, banală, și care nu s-a oprit în protestul sau rezistența celor vizați de a se conforma, ci în capacitatea administrativă redusă și regulile greoaie pentru aplicarea acestor prevederi”, concluzionează autorul.

„Primul dosar care elucidează implicarea lui Șor în furtul miliardului, de trei ani pe masa procurorilor”, titrează Ziarul de Gardă. Jurnaliștii scriu că în mai 2015 controversatul businessman a fost reținut și pus sub acuzații de abuz de serviciu la administrarea Băncii de Economii și a Băncii Sociale. Însă dosarul respectiv încă nu a ajuns pe masa justiției, iar în privința lui Șor, care între timp a devenit primar de Orhei, nu există nicio măsură preventivă. Răspunzând reporterilor, Procuratura Anticorupție a invocat complexitatea cauzei penale și necesitatea cunoștințelor speciale în domeniul financiar-bancar drept motive ale termenului îndelungat de urmărire penală, dar și faptul că cererile de comisii rogatorii, inclusiv în Federația Rusă, nu sunt executate până la acest moment. În articol se mai menționează că în aceeași cauză penală, parte din „dosarul miliardului”, au statut de învinuiți alte 12 persoane, însă procuratura refuză să le divulge numele, invocând prezumția nevinovăției. Instituția refuză să dea și numele conducătorului grupului de urmărire penală în acest dosar, pe motiv că aceste informații nu sunt disponibile publicului larg.

Jurnal.md îl citează pe fostul ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Luxemburg şi NATO, Iurie Reniţă. În opinia diplomatului, Cristina Balan va reprezenta la Washington interesele PD și ale liderului acestuia și nicidecum ale Republicii Moldova. El susține că orice nominalizare la funcția de ambasador, indiferent din ce țară este, ar trebui să se producă în strictă conformitate cu rigorile legale, în special cele cu privire la serviciul diplomatic. Faptul că PD nominalizează o persoană din afara sistemului nu e nimic surprinzător. Este stilul tradițional pe care actuala guvernare îl promovează pentru a-și promova persoanele de încredere sub aspectul docilității totale, notează fostul ambasador. Și mai grav, continuă el, este faptul că Republica Moldova va fi reprezentată în cel mai important stat de pe arena mondială de o persoană care a fost nominalizată exclusiv pe criterii politice și nicidecum diplomatice.

Jurnaliștii de la Radio Chișinău scriu despre cum vor fi afectați cetățenii R.Moldova de deprecierea monedei euro. Potrivit experților citați în material deprecierea monedei europene îi va afecta pe cei care primesc transferuri din străinătate. Totodată, acest proces ar trebui să conducă la reducerea prețurilor, lucru care nu se întâmplă, observă analistul economic Sergiu Gaibu. El explică că aceste lucruri nu sunt mereu în corelație directă, pentru că sunt și alți factori, de exemplu creșterea prețurilor la hidrocarburi. În același timp, atrage atenția expertul, foarte mulți oameni din Republica Moldova, în special cei din categorii social-vulnerabile, depind de remitențele de peste hotare. Iată pentru această categorie de persoane aprecierea leului nu este foarte favorabilă, pentru că din banii expediați de peste hotare obțin mai puțini lei, constată Sergiu Gaibu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG