Linkuri accesibilitate

Riscă R. Moldova să repete istoria anului 2001? (Timpul)


Formaţiunile unioniste trebuie să decidă ce îşi propun să facă (Mircea V. Ciobanu/ Jurnal de Chișinău)

În perspectiva alegerilor parlamentare viitoare, Timpul.md se întreabă într-o analiză dacă se poate repeta istoria anului 2001, când comuniştii lui Vladimir Voronin au câştigat o majoritate largă în parlament. Acum sunt vizaţi socialiştii loiali preşedintelui Igor Dodon. Analişltii citaţi de autoarea Ana Marchitan nu exclud nicidecum posibilitatea victoriei socialiştilor. Părerile lor se împart însă când vine vorba despre consecinţe. În timp ce analistul politic Igor Volnițchi crede că în orientarea externă a R. Moldova vor fi anumite modificări sesizabile, dar nu radicale, că PSRM va pune accent pe integrarea euroasiatică, dar nu se va ajunge la excese şi că vom asista la un demers al socialiștilor privind revizuirea anumitor părți din Acordul de Asociere, dar că cel mai probabil acestea nu vor trece, analistul politic Anatol Țăranu e mai pesimist. Dacă în următoarele luni, spune el, nu se va produce o unificare absolută pe flancul opoziției proeuropene și unioniste, un scenariu similar celui din 2001 când comuniștii au obținut majoritatea în Parlament este mai mult decât probabil. În cazul în care PSRM va obține majoritatea și va forma guvernul, socialiștii vor fi nevoiți să acționeze după regulile dictate de Moscova, crede Ţăranu. „Juridic, socialiștii nu vor renunța la Acordul de Asociere cu UE, dar, de facto, acest lucru se va întâmpla”, a spus analistul.

Într-un editorial pentru Jurnal de Chișinău (jc.md) Mircea V. Ciobanu scrie şi el despre unificare, însă doar pe segmentul politic unionist: „în timpul cel mai scurt posibil, urmează să se inițieze crearea unui bloc (electoral) al unităţii naţionale /.../, cu integrarea tuturor partidelor şi mișcărilor unioniste, inclusiv din România şi din diasporă. Nu se va umbla la structurile formaţiunilor. Se vor delega persoane competente şi credibile pentru toată lumea în componenţa staff-ului comun”, scrie autorul. După părerea lui, ar fi nevoie de un „partid unionist activ și influent, cu prezenţă demnă şi cu susţinere activă din partea cetăţenilor”, care să fie „curtat atât de putere, cât şi de opoziţie”. Deocamdată însă, cum crede Mircea V. Ciobanu, „partidele politice proromânești sunt într-un fel de vacanţă letargică, iar majoritatea unioniştilor basarabeni preferă apatia a-politică”.

Într-un articol prezentat de autor ca „fantacy fiction” și publicat de cotidianul.md şi jurnal.md, comentatorul politic Oazu Nantoi se ocupă de scenariile „de înlăturare a guvernanților compromiși”. „În ultimul timp”, acrie Nantoi, „pe fundalul degradării vertiginoase a situației, tot mai des aud frază: „Trebuie să mergem până la capăt!”. Persoanele care formulează această idee consideră că este un nonsens să încerci să reîntorci cetățenilor țara uzurpată prin participarea la alegerile din 24 februarie 2019, în condițiile și în baza regulilor formulate de uzurpatori”. Potrivit autorului, „diapazonul scenariilor de înlăturare a guvernanților compromiși este extrem de larg, de la „revoluții de catifea” pașnice, și până la ultima „Revoluție a Demnității” din Ucraina vecină, soldată cu numeroase jertfe”. Nantoi scrie că, potrivit unui asemenea scenariu, „asigurarea colapsului actualului regim anticonstituțional” și „resetarea din temelie a construcției statale și întoarcerea încrederii cetățenilor și a partenerilor străini în funcționalitatea și perspectiva de existență a statului de drept RM” s-ar putea întâmpla la capătul unui proces de mobilizare controlat de „Comitetul Rezistenței Naționale (CRN) devenit un fel de „Augusto Pinochet colectiv”. „Da! Da! fără „democrație”!”, - subliniază autorul, precizând că „reconstituim mai întâi statul de drept și după aceasta revenim la pedantismul respectării procedurilor democratice, laolaltă cu spiritul și buchea Constituției”.

Izborsk.md publică un articol întitulat „Măștile au fost scoase: americanii cer public înlăturarea Președintelui Moldovei”. Autorul articolului scrie, în nuanţele alese de jurnaliştii pro-prezidenţiali, că în ultimul deceniu, Republica Moldova s-ar fi transformat într-o colonie a SUA. Toate deciziile ar fi luate în coordonare cu reprezentanții Washingtonului...”. „Activitatea guvernului Filip este în general condusă prin SMS-uri din ambasada SUA, susține autorul care-l prezintă pe Igor Dodon drept „unicul politician moldovean în stare să spună „nu!” Washington-ului”. Autorul exclamă între altele în legătură cu terenul fostului stadion republican care urmează să fie vândut SUA pentru un nou sediu al ambasadei: „reprezentanții corpului diplomatic al SUA cer interpușilor lor dintr-un stat de pe alt continent să-l înlăture pe un președinte ales de tot poporul pentru a transmite Washington-ului un teren”! Nici nu mai este vorba de amestec în treburile interne, este un adevărat racket intercontinental în spiritul lumii criminale!”

Într-un articol publicat de mold-street.com se arată că „o instanță de apel din Londra a adoptat pe 10 august 2018 o decizie interpretată de Kazahstan ca pe o victorie în litigiul de miliarde cu grupul Ascom şi familia Stati (Stati şi părţile), în timp ce partea opusă spune că aceasta oferă doar o clarificare a procedurii de executare a deciziei Arbitrajului din Suedia din decembrie 2013”.

Newsmaker.md publică un amplu interviu cu ecologistul Ilia Trombițchi, directorul organizației Eco-Tiras în care sunt abordate mai multe probleme cu caracter ecologic, inclusiv „de ce Kievul insistă să construiască șase hidrocentrale noi pe Nistru, deși acest lucru amenință să cauzeze o catastrofă ecologică”. Întrebat, de exemplu, „cum reacționează europenii la această situație? Sunt în expectativă, adoptă o poziție de observatori?”, Trombițchi a răspuns: „Mai degrabă – da. De fapt, în UE sunt interese diferite. Este, de exemplu, un interes bazat pe rusofobie – ei doresc să obțină niște garanții energetice oarecare. Pe de altă parte, ei insistă formal asupra respectării legislației europene prin hidroenergetica. Dar nu prea insistă”, a mai spus ecologistul.

Noi.md scrie că „businessmanul cu reputație îndoielnică și, prin cumul, primar al orașului Orhei, Ilan Șor deține afaceri în domeniul duty free pentru care – prin diferite metode, inclusiv coruperea demnitarilor de stat - a primit preferințe extinse în Moldova. Potrivit informației disponibile, în prezent în R. Moldova venitul anual al pieței comerțului fără taxe vamale ajunge la cca două miliarde de lei”.

Ziarulnational.md relatează că locuința directorului executiv Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a fost prădată la sfârșitul săptămânii trecute. Directoarea TI Moldova și-a exprimat temerea că jaful ar putea fi un mod de a o intimida, în condițiile în care asupra unor colegi de-ai săi s-au făcut presiuni indirecte din partea organelor de drept.

XS
SM
MD
LG