Linkuri accesibilitate

„Modelul lor de guvernare este un pericol public” (I.Munteanu/Cotidianul)


„Acțiunea opoziției trebuie concentrată pe momente de impact” (I.Chifu/Deschide.md)

Despre „Clonele regimului” scrie Igor Munteanu într-un editorial de pe cotidianul.md. Fostul ambasador al Moldovei în SUA constată că cetățenii buni nu trebuie să uite nici pentru o secundă numele clonelor care servesc actualului regim, și anume Primăria Chișinău, poliția și domeniul ordinii publice, Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova. Igor Munteanu susține că așa-numitele clone au ajutat inițial la preluarea câtorva zeci de deputați în Adunarea Găgăuză prin șantaj și mită, au replicat același model mai târziu în Parlamentul RM, au avansat mai târziu cu preluarea controlului asupra PSRM și adoptarea sistemului electoral mixt, adoptarea legilor privind amnistia de capital și invalidarea alegerilor locale din Chișinău, ajungând în acest moment – la dispersarea violentă a protestelor pașnice. Modelul lor de guvernare este un pericol public, notează autorul. În opinia acestuia, singura modalitate de neutralizare a regimului pe care îl numește cleptocratic este mobilizarea cetățenească, crearea unei agendei publice credibile și oneste, care să conducă la schimbarea acestui regim cu altul care să-și merite numele de „servitor al interesului public”.

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu. Acesta susține că Republica Moldova a intrat, neoficial, în campanie electorală. Editorialistul crede că pentru a avea eficiență, acțiunea opoziției trebuie concentrată pe momente de impact și cu relevanță electorală și mai puțin simbolică - de șlefuire sau profilare a unui anumit lider în raport cu altul în stradă. În opinia lui Chifu, componenta opoziției pro-europene din stradă trebuie să găsească formula cea mai adecvată de coagulare a tuturor forțelor pro-europene, pro-românești și unioniste pentru a avea o șansă în alegeri și a nu pierde voturi. Totodată, notează editorialistul, risipirea resurselor pe acțiuni irelevante nu mai e acceptabilă astăzi. Iar perspectivele, continuă acesta, arată o campanie complicată, care va crea dificultăți majore creării unei majorități post-electorale, dacă nu cumva va determina în Republica Moldova unul din scenariile cele mai sumbre - izolare, reorientare strategică și autocrație, a precizat editorialistul.

Tribuna.md publică un articol de opinie în care se menționează că pentru toți este vizibil faptul că Republica Moldova trece printr-un moment politic grav, absurd și violent, născut cu ajutorul unui comportament dubios al unei instituții publice (magistratura) și al unor partide politice, aflate la guvernare, față de o problemă politică foarte sensibilă – invalidarea alegerilor din capitală. În material se mai spune că mai toate partidele politice privesc cu nepăsare acest conflict și nemulțumirea arătată de popor. Vocea poporului a fost auzită de instituțiile internaționale, dar nu și de partidele politice și de așa-zisul parlament. Atât partidele politice, cât și „aleșii poporului” s-au ascuns și tac chitic, punctează autorii. În opinia lor, acest comportament al deputaților izvorăște din faptul că ei nu s-au mai simțit și nu se simt nici acum reprezentanți ai poporului. Ei au fost aleși de lideri de partid în birourile acestora, din care cauză îi reprezintă pe aceștia. Autorii materialului mai scriu că în împrejurările politice actuale, se cere imperios demisia guvernului, care, din păcate, nu vine. „Suntem convinși că, într-o țară cu o democrație autentică, lucrurile ar decurge anume așa. În Republica Moldova, politicienii văd însă lucrurile altfel”, au conchis editorialiștii.

Jurnal.md citează o analiză din publicația germană Die Welt în care se menționează că Uniunea Europeană s-a săturat de eșecul autorităților de la Chișinău de a combate corupția și de a menține țara pe un adevărat curs pro-european și, și-a schimbat deja strategia față de Republica Moldova. Autorii scriu că ani la rând, Bruxellesul s-a temut că o poziționare prea dură față de guvernanții moldoveni incapabili de aplicarea reformelor asumate îi va împinge pe aceștia în brațele Rusiei. Dar nu a folosit la nimic, iar acum UE a decis să pună capăt atitudinii binevoitoare față de Chișinău. În articol se mai spune că În 2019, au loc în Moldova alegeri generale, dar nu se așteaptă răsturnarea actualei guvernări, pentru că autoritățile de la Chișinău au avut grijă bine de viitorul lor, adoptând în 2017 modificări ale legislației electorale care îi avantajează major. Modificări criticate ferm de UE și de Consiliul European. În concluzie, autorul scrie că din marile speranțe din urmă cu patru ani privind viitorul european al Moldovei a rămas la fel de puțin ca și din miliardul de dolari dispărut din băncile moldovenești.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street.com scriu că doar 72 la sută din grădinițe și 83 de procente din școli dispun de blocuri alimentare ce corespund cerințelor din domeniul sanitar-veterinar, și sunt înregistrate la structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Inspectorii agenției au efectuat controale în peste o mie de instituții preșcolare și peste 1200 de școli și potrivit lor, în multe din aceste instituții e nevoie de reparație, utilajul de lucru de care dispun e uzat, au spații de lucru insuficiente, inclusiv insuficient utilaj tehnologic și frigorific. În articol se mai spune că în multe școli și grădinițe lipsește sursa de apă curgătoare, utilajul de încălzire și sistemul de canalizare. Potrivit ANSA, pe parcursul anului școlar, 2017-2018, circa 293 de mii de copii au beneficiat de hrană. Potrivit guvernului însă, această cifră ar fi mai mare cu 11 mii.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG