Linkuri accesibilitate

„Plahotniuc își inventează propriul unionism” (V.Călugăreanu/ Cotidianul.md)


„Limba fără nume” (I.Chifu/Deschide.md)

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu, în care acesta constată că, la 27 de ani de independență, în Republica Moldova există o întreagă parte a societății nemulțumită de situația pe care a produs-o independența și care o contestă, inclusiv de pe poziții unioniste. Alții, remarcă autorul, o celebrează, dar cu Rusia în suflet sau gândindu-se nostalgic la Marea Uniune Sovietică, din care au făcut parte, dorindu-și să revină din nou, cumva, la Imperiu. Editorialistul mai atrage atenția că nici Ziua Limbii, la 31 august, zi care marchează revenirea la limba română ca limbă de stat și la grafia latină, nu a fost marcată cu semnificația reală în suflet sau cu vreun tip de unitate la nivelul populației statului. În opinia lui Iulian Chifu, un joc de scenă de factură proastă, exerciții de imagine care marchează necunoașterea sau pervertirea marilor sărbători prin festivități care acoperă și duc în uitare, nu rememorează și nu păstrează vii evenimentele care au dus la independență.

Portalul tribuna.md îl citează pe analistul politic, Nicolae Negru. Întrebat despre posibilele evoluții din cadrul noului sezon politic, acesta a menționat că este o perioadă preelectorală și, respectiv, va fi o luptă politică acerbă. Analistului i se pare evident că guvernarea o să încerce să demonstreze că ea merită să fie menținută de către alegători la putere, iar opoziția o să încerce să iasă în stradă, cu toate că ieșirile de până acum nu i-au adus mare succes, consideră Nicolae Negru. El mai crede că am putea asista la o încercare de consolidare a forțelor unioniste, care însă, după părerea sa, deocamdată sunt răzlețite și e puțin probabil că o să se ajungă la un numitor comun.

Cotidianul.md publică un editorial semnat de jurnalistul Vitalie Călugăreanu. El scrie că a participat pentru prima dată la o manifestație a unioniștilor, referindu-se la cea de sâmbăta trecută, vrând să înțeleagă de ce mulți din cei care simt românește se feresc de această manifestație gălăgioasă. Jurnalistul notează că actualii lideri unioniști de pe cele două maluri ale Prutului nu-i insuflă încredere, dar totuși i s-a părut disproporționat modul în care au tăbărât ziua mascații asupra lor. „Mi s-a părut demn de desene animate să transformi Marea Adunare Centenară într-un protest pentru autobuze”, a mai punctat autorul. Referindu-se la demonstrația unioniștilor și la comportamentul polițiștilor din acea zi, Vitalie Călugăreanu se întreabă retoric: „Cui îi servește acest circ?!”. Iar concluzia jurnalistului este următoarea și anume că Plahotniuc își inventează propriul unionism (inclusiv prin crearea unui partid marionetă) prin care speră să adune electoratul unionist într-o singură plasă și să-l controleze.

Agenția de presă „IPN” publică un comentariu semnat de politologul Dionis Cenușa. Acesta constată că în timp ce opoziția anti-guvernamentală pledează pentru amplificarea protestelor, autoritățile centrale aplică disproporționat legislația privind întrunirile publice și exploatează potențialul contra-protestelor anti-opoziție. O altă remarcă a sa este că orice formă de restricționare și defăimare a protestelor limitează impactul de comunicare al opoziției în interiorul și exteriorul țării, iar dimensiunea mică a protestelor riscă să ducă la stagnarea credibilității opoziției, deoarece retorica acesteia nu își găsește reflectare suficientă printre cetățeni. Dionis Cenușa susține că protestele de amploare pot răsturna pe cale democratică acele guverne care înregistrează progrese mici și mai ales care sunt asociate cu crime grave. Protestele din Moldova însă, continuă acesta, par să fie la o etapă intermediară după proporția capitalului uman atras în joc. De aceea, guvernarea depune eforturi pentru ca acestea să descrească până la dimensiuni insignifiante, mai notează politologul.

Jurnaliștii de la „IPN” îl mai citează pe analistul politic, Corneliu Ciurea. El susține că în societatea moldovenească există înțelegerea că populația din Republica Moldova nu este adormită – că este un vulcan capabil să erupă. Totuși, remarcă acesta, momentul când actuala guvernare ar fi putut atacată prin proteste a fost în luna iulie, atunci când au existat hotărârile discutabile și controversate ale instanțelor de judecată vizavi de nevalidarea alegerilor din municipiul Chișinău.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG