Portalul Anticorupție.md continuă să analizeze candidații celor mai importante partide politice înscrise în cursa electorală pentru parlamentarele din 24 februarie. Astăzi atenția jurnaliștilor s-a oprit asupra Elenei Bodnarenco, numărul trei pe lista Partidului Comuniştilor. Anticorupție.md amintește că în ianuarie 2016, ea s-a aflat în centrul unui scandal mediatic după ce a afirmat că cei 14 parlamentari care au părăsit fracţiunea PCRM ar fi primit bani sau ar fi fost şantajaţi cu dosare penale. Pe când era primară la Soroca, numele Elenei Bodnarenco a apărut într-o hotărâre a Curţii de Conturi din iunie 2013. În document se arată că, prin dispoziția acesteia au fost înstrăinate 3 apartamente de serviciu, la prețul de 1200 de lei fiecare, în timp ce prețul de piață era mult mai mare.
Jurnaliștii de la Newsmaker.md dedică un amplu articol asigurării echilibrului de gen la parlamentare. Legea spune că pe listele electorale ale partidelor politice 40 la sută dintre candidați ar urma să fie femei. Ziariștii au analizat listele candidaților pentru circumscripția națională și au ajuns la concluzia că, da, în cifre, formațiunile politice au ținut cont de prevederile legii, însă doamnelor le-au fost repartizate cele mai proaste locuri - la coada listelor, altfel spus, fără mari șanse de a obține un fotoliu de deputat.
Portalul Moldovacurată.md scrie că Autoritatea Națională de Integritate a fost dată în judecată de Partidul „Casa Noastră Moldova”, condus de fostul deputat Grigore Petrenco, pentru faptul că le-a eliberat certificate de integritate liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și liderului Partidului Șor, Ilan Șor, primar al orașului Orhei. Solicitat de Moldova Curată, șeful serviciului de presă al ANI, Victor Moloșag, a insistat că instituția respectă întocmai legea privind modul de eliberare a certificatelor de integritate, dar societatea nu a înțeles pe deplin care este esența acestora, adăugând că autoritatea nu efectuează controlul averilor și intereselor, ci doar face referire la decizii anterioare, rămase definitive în ultimii trei ani.
„Examenele anului politic 2019” este titlul comentariului semnat de Dumitru Spătaru pentru Tribuna.md. Autorul constată că primul mare examen politic al anului vor fi alegerile parlamentare din data de 24 februarie. Una din concluzii e că socialiştii fie vor prelua puterea de sine stătător, fie vor participa la crearea coaliţiei de guvernare, fie vor determina declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Autorul mai crede că în cazul ultimului scenariu, cel al anticipatelor, Partidul Democrat nu va avea nici o şansă de a rămânea la putere, iar prezenţa sa în Parlament se va diminua considerabil. Lupta decisivă pentru putere se va da între socialişti şi dreapta pro-europeană.
Mold-street.com, portal specializat pe teme economice, a deconspirat o schemă la exportul de mere: fructele din Ucraina ajung în Rusia prin Moldova. În luna noiembrie anul trecut, Ucraina a majorat exporturile de mere cu circa 55 %, comparativ cu noiembrie 2017, arată datele Asociației ucrainene pentru fructe și legume. Jurnaliștii fac trimitere la declarațiile șefului acestei asociații, Fedor Rybalko, care sugerează că schemele prin care merele din alte state sunt exportate în Rusia ca produse din Moldova, continuă. Anterior, câteva anchete realizate de RISE Moldova au demonstrat că mai mulți afaceriști locali se ocupau cu reexportul de fructe și legume din statele UE în Rusia, folosind certificate de origine moldovenească, eliberate de ANSA.
România poate contribui la restabilirea relațiilor cu Bruxelles-ul, însă „mingea este în terenul Chișinăului” – la această concluzie au ajuns mai mulți experți cu care au stat de vorbă jurnaliștii de la Radio Chișinău. În opinia observatorului politic Nicolae Negru, relațiile Republicii Moldova cu Bruxelles-ul depind de modul cum vor fi organizate alegerile din februarie și dacă autoritățile vor realiza reformele necesare. De aceeași opinie este analistul politic Ion Tăbârță, care crede că președinția română la Consiliul Uniunii Europene vine într-un moment complicat pentru Republica Moldova, având în vedere că se află în campanie electorală, dar și într-un moment în care este atestată cea mai mare involuție instituțională democratică la Chișinău.