Moldovacurată.md scrie că, indiferent dacă au avut mici sau mari „păcate” în administrarea treburilor publice, o bună parte din actualii președinți de raioane figurează pe lista electorală a Partidului Democrat la aceste alegeri. După ce i-au luat la puricat, jurnaliștii au ajuns la concluzia că unii funcționari au făcut donații mari către partid, alții nu au intervenit la timp pentru prevenirea cheltuirii în van a banilor publici, iar o președintă de raion, de exemplu, și-a reparat din banii raionului drumul până la poartă. De asemenea, un primar de oraș, și el fruntaș PDM, este implicat în cel puțin două conflicte de interese. Profilurile integrale ale candidaților le puteți găsi pe portalul MoldovaCurata.md.
„Ziarul de Gardă” notează că raportul elaborat de Parlament cu privire la elucidarea circumstanțelor de imixtiune a fundației „Open Dialog” în politica internă a R. Moldova a ajuns la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). La trei luni de la publicarea raportului realizat de o comisie de anchetă formată la inițiativa democraților, adjunctul șefului PCCOCS, Vitalie Busuioc, a precizat că există o cauză penală în curs de desfășurare, motiv pentru care nu poate oferi prea multe detalii despre acest caz. Anterior în presă au apărut informații precum că Președinta Fundației „Open Dialog”, Ludmila Kozlovska, a fost citată de PCCOCS. Întrebat ce alte persoane au fost citate în această cauză, Busuioc s-a ascuns în spatele frazei: „ancheta e în derulare”.
Amintim că marți, potrivit unui articol publicat de Newsmaker, Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare, i-a informat pe avocații săi că i-a fost propus să depună mărturii împotriva Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Potrivit lui Platon, acesta a fost vizitat în penitenciar de o persoană, numele căreia a refuzat să îl facă public, menționând că i s-a propus să confirme legătura dintre liderii Blocului ACUM cu Fundația „Open Dialog”, în schimbul libertății. Procurorul Vitalie Busuioc a menționat că nu este la curent cu această informație și nu o poate comenta.
Într-un interviu pentru portalul Tribuna.md politologul Dionis Cenușă a vorbit, între altele, despre cât de prezent este factorul geopolitic în campania pentru scrutinul din 24 februarie. Potrivit lui, în actuala campanie electorală, principala formațiune care folosește masiv contextul geopolitic este PSRM, datorită interacțiunii de neoprit a președintelui Igor Dodon cu decidenții de la Kremlin. O implicare a factorului geopolitic, dar indirectă, poate fi atribuită Blocului ACUM, care face apel la diaspora moldovenească, crede Dionis Cenușă. Deplasarea Maiei Sandu în orașele europene pentru a mobiliza migranții moldoveni exprimă o legătură puternică între obiectivele politice ale blocului electoral și adresarea către publicul moldovenesc stabilit în statele europene. Partidul Democrat ar fi dorit să lanseze mesaje geopolitice într-o lumină pozitivă, dar nu poate din cauza izolării pe plan extern, în particular în raport cu UE, conchide politologul.
„Moldova are una dintre cele mai lipsite de libertate economii din lume” este titlul unui articol de fond publicat de portalul specializat pe teme economice Mold-street.com. Jurnaliștii fac trimitere la Clasamentul Indicelui libertății economice elaborat de Fundația americană Heritage și revista The Wall Street Journal și care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale. Astfel, Moldova se situează pe locul 40 printre cele 44 de state din regiunea Europei, depășind doar Rusia, Belarus, Grecia și Ucraina, iar scorul său global este sub mediile regionale și mondiale. Potrivit experților, motivele din cauza cărora Republica Moldova nu reușește să devină prosperă sunt Rusia și corupția endemică.
Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova scriu că liderul democraților Vladimir Plahotniuc s-a bucurat de beneficiile pașaportului de serviciu cu mult timp înainte să devină om politic. Datele intrate în posesia RISE demonstrează că între anii 2005-2009, actualul președinte al Partidului Democrat din Moldova a traversat hotarul Ucrainei de cel puțin 11 ori în baza a două pașapoarte de serviciu deținute în perioada 2000-2011. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene doar a confirmat autenticitatea pașapoartelor identificate de RISE, fără a intra în detalii. În perioada 2002-2009, scrie RISE Moldova, actualul lider democrat „n-a făcut parte din delegațiile oficiale ale Președintelui Republicii Moldova în vizitele efectuate peste hotarele ţării”, cu excepția unei singure vizite în noiembrie 2007, când a intrat în componența unui grup de oameni de afaceri „care l-a însoţit pe Prim-ministrul Vasile Tarlev la Summit-ul şefilor de guverne ale statelor membre ale Iniţiativei Central Europene, desfăşurat la Sofia, Republica Bulgaria.”