Transparency International – Moldova se declară profund îngrijorată de superficialitatea cu care au monitorizat unele insituții alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, precum și de subestimarea încălcărilor și fraudelor identificate în ziua alegerilor parlamentare. Potrivit portalului Anticorupție.md, organizația califică această situație drept extrem de periculoasă, care ar putea submina viitorul democratic al Republicii Moldova. „Aceste alegeri au avut loc în condiţii de stat capturat, în care majoritatea instituțiilor publice relevante au demonstrat fidelitate politică partidului de guvernare, neglijând adesea rigorile legale”, se arată în declarația organizației internaționale.
Portalul Coment.md analizează rezultatele obținute de PD, PSRM și Blocul ACUM la scrutinul de duminica trecută. În ce privește democrații, jurnaliștii consideră că, luând în calcul faptul că PD a concentrat în mâinile sale practic tot ce înseamnă resurse umane, financiare, mediatice, că a avut la dispoziţie în acest scrutin peste 700 de primari (…) întregul control asupra factorului decizional la toate nivelele etc., atunci rezultatul poate fi considerat unul relativ modest. În privința rezultatului obținut de Blocul ACUM se precizează că e destul de bun, în condiţiile în care acesta practic nu a avut resurse financiare, umane şi administrative, dar e și cel mai slab rezultat înregistrat de dreapta pro-europeană vreodată. O analiză a situaţiei PSRM arată că formațiunea a reuşit să-şi păstreze aceeaşi bază electorală ca şi până la alegeri, iar pierderea unor mandate e rezultatul jocurilor de culise ce s-au făcut împotriva sa.
Într-un comentariu pentru Carnegie.ru ziaristul Vladimir Soloviov observă că alegerile moldovene sunt interesante de urmărit nu doar pentru a vedea cine a câștigat sau a pierdut, dar și pentru a înțelege care sunt consecințele rivalității dintre Est și Vest pentru influența în spațiul post-sovietic. În opinia autorului, Moldova este un exemplu viu despre cât de distructivă poate fi o astfel de competiție pentru o țară care se află „pe marginea prăpastiei geopolitice”. Toți politicienii moldoveni, indiferent de orientarea lor politică, au o problemă comună. Ei nu încearcă să unească societatea și așa divizată, ci se concentrează doar pe un segment al electoratului. „Dar anume geopolitca este cea care alimentează războiul intern și face ca un singur om să controleze instituțiile statului”, conchide jurnalistul.
Politologul de la Moscova Vladimir Bruter este citat de Izvestia.ru că în baza rezultatelor scrutinului din 24 februarie nu ar trebui să se mizeze pe o îmbunătățire a relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Moldova. „Este clar că nicio formațiune nu deține majoritate, prin urmare, ar trebui să ne așteptăm la negocieri dificile și să asistăm la crearea fie a unui guvern minoritar, fie la un guvern fără coaliție”, crede Vladimir Bruter. Între altele, politologul amintește despre mandatele pe care le-a obținut Partidul Democrat și despre victoria liderului PD, Vladimir Plahotniuc, în circumscripția Nisporeni-Strâșeni. „Ținând cont de acuzațiile care sunt aduse lui Plahotniuc de justiția din Rusia, relațiile moldo-ruse vor rămâne cel puțin în aceeași albie”.
O altă publicație de la Moscova își îndreaptă atenția spre rezultatele scrutinului din Republica Moldova. E vorba de Moskovskii Komsomolets și articolul intitulat „Capcana moldovenească pentru Putin: Dodon și Plahotniuc acționează în tandem?”- despre un președinte de paiață sau de ce Igor Dodon „nu poate nimic”. Articolul este semnat de Mihail Rostovskii care constată că liderul de facto al Republicii Moldova este democratul Vlad Plahotniuc dar care are relații glaciale nu doar cu Rusia, dar și cu Uniunea Europeană, prin urmare, e de părere autorul, în subiecte de politică externe este nevoit să acționeze prin intermediari. „Ne-ar plăcea să credem că printre acești intermediari nu este și Igor Dodon, însă această siguranță nu există. Președintele sau nu vrea sau nu poate să-și cimenteze vorbele cu fapte. Până lucrurile nu se vor schimba, relațiile moldo-ruse sub guvernarea lui Igor Dodon nu vor ieși din impas”.
Într-o emisiune live pentru Adevărul, preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice, Andrei Popov, spune că îi este greu să-şi imagineze cum ar fi posibilă o alianţă deschisă între democraţii lui Vlad Plahotniuc şi socialiştii lui Igor Dodon. „În primul rând ar fi o lovitură extrem de grea la adresa socialiştilor. Democraţii au şi ei de pierdut, nu pe interior, pentru că votanţii lor sunt pragmatici şi omnivori, mănâncă de toate. Dar în raport cu România, pe mandatul preşedinţiei României în UE, socialiştii aduşi la guvernare de către cei pe care Bucureştiul i-a apărat cel mai mult, ar fi o palmă umilitoare dată Bucureştiului şi cred că PDM nu este gata să facă o asemenea alianţă”, a declarat Andrei Popov la Adevărul. Expertul exclude şi posibilitatea ca Blocul electoral ACUM să facă o alianţă de conjunctură cu Socialiştii pentru a lupta contra lui Vlad Plahotniuc, inclusiv pentru că alegătorii ACUM nu ar fi gata pentru un asemenea scenariu şi i-ar taxa dur pentru alianţa cu Socialiştii.