Linkuri accesibilitate

„Cum NU își protejează R. Moldova mediul” (Ziarul de Gardă)


Interesele R. Moldova sunt în UE. Ce caută Dodon în Rusia? (V.Țurcanu/ Radio Chișinău)

Vizitele frecvente ale președintelui Igor Dodon în Federația Rusă arată că interesele sale nu coincid cu cele ale statului pe care pretinde că-l reprezintă. De această părere este fostul consilier prezidențial, Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. El a explicat că politicienii și în mare parte șefii de stat, reprezintă în călătoriile lor peste hotare interesele publice sau cele ale statului. „Un oficial al unui stat se duce acolo unde sunt interesele statului. Republica Moldova are un Acord de Asociere, exporturile noastre în bună măsură, în proporție de 70 %, se îndreaptă spre Uniunea Europeană. Un politician se duce acolo, unde trebuie să-și ajute țara. Ce caută Igor Dodon în Federația Rusă? Interesele sale atunci nu coincid cu cele ale statului pe care pretinde că-l reprezintă, cam acest răspuns se impune”, precizează Țurcanu.

Ziarul de Gardă publică un reportaj intitulat: „Cum NU își protejează R. Moldova mediul”. Ecologiștii avertizează că o arie protejată este a treia condiție pentru dezvoltarea durabilă a unui stat, pe lângă economie și relații sociale solide. Tot ei subliniază că în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană (UE) sunt două capitole dedicate mediului și că niciun alt domeniu din Acord nu are atâtea obligații pentru R. Moldova. În pofida acestui fapt, problemele de mediu în R. Moldova sunt grave, se subliniază în material.

Condițiile pe care le înaintează blocul ACUM în discuțiile cu Partidul Socialiștilor pentru o eventuală colaborare în Parlament sunt inacceptabile și, de fapt, nu se dorește crearea unei alianțe de guvernare. De această părere este politologul Alexandru Solcan. În opinia lui, revenirea la discuții între cele două formațiuni a avut loc după discuțiile cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, care s-a aflat în vizită la Chișinău, transmite IPN. În general, Alexandru Solcan consideră că vizitele demnitarilor străini au avut un impact asupra deciziilor unor partide politice. În opinia sa, revenirea la discuții dintre PSRM și ACUM a avut după discuțiile cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, care a transmis mesajul că anticipatele vor avea loc mai devreme sau mai târziu și că sistemul de vot trebuie schimbat.

Jurnal TV o citează pe fosta deputată Stela Jantuan care consideră că situația este una foarte simplă – PSRM și ACUM trebuie să înțeleagă că, dacă nu găsesc limbaj comun, aceasta înseamnă păstrarea Partidului Democrat la guvernare. În opinia ei, dacă PDM va rămâne la guvernare, atunci nu va rămâne loc pentru alte partide. „Aceasta înseamnă că va fi desființat și Partidul Socialiștilor la următoarele alegeri anticipate, aceasta înseamnă că și blocul ACUM va avea pierderi foarte mari. Deci, acum miza este foarte mare”, spune Stela Jantuan. În opinia ei, dacă această coaliție nu se va forma, vor avea de pierdut cetățenii Republicii Moldova.

Într-un editorial pentru portalul Deschide.md, Alexandru Vakulovski scrie că jocul, mai degrabă prostesc decât absurd cum era la început, al politicienilor aleși pare să nu aibă limite. „Salariul vine, iar ei freacă menta la întâlniri stupide la care nu rezolvă nimic pentru că vor cât nu pot duce”, afirmă Vakulovski. Pe lângă faptul că-și plâng de milă pe la ceaiuri, cocteiluri și invitații reciproce, politicienii aleși își bat joc acum fără să se gândească la alegătorii lor. „Promisiunile lor nu înseamnă nimic, sau ba da, au însemnat o treaptă pentru a pune mâna pe putere și cam atât. Ce fac ei cu puterea? O plimbă pe la televiziuni, dacă tot le au”, conchide autorul.

„Trei ani de restricții pentru fumat în Moldova. Cum respectă cetățenii legea” a aflat Maria Tanasiev într-un material pentru portalul Sănătate.Info. autoarea scrie că deși eforturile de a ne proteja de fumul de țigară sunt mari, speranța la o gură de aer curat rămân adesea neîmplinite. „Fumători pot fi observați aproape oriunde, chiar dacă amenzile pentru încălcarea legii sunt destul de usturătoare – între 1.500 – și 2.000 de lei”, se specifică în articol. Nevoia adoptării restricțiilor în ceea ce privește fumatul, afirmă specialiștii de la sănătatea publică, a reieșit din numărul mare de îmbolnăviri și decese cauzate de fumat, mai menționează autoarea.

Negocierile pentru crearea unei alianțe majoritare la Chișinău se poartă în culise, dar rezultatul acestora încă este incert, susțin analiștii politici, citați de Radio Chișinău. Pe ultima sută de metri în care Parlamentul mai poate evita dizolvarea și alegerile anticipate, negocierile se poartă în culise, susține analistul politic, Anatol Țăranu. În opinia sa, cel mai probabil scenariu ar fi o coaliție PDM-PSRM, însă, acesteia i se opune Moscova. „… depinde de capacitatea lui Dodon, care este înclinat să facă o asemenea alianță, de a convinge Kremlinul că aceasta este cea mai bună soluție pentru ruși în situația de astăzi”, menționează Țăranu. Pe de altă parte, expertul Arcadie Barbăroșie cotează cu șanse o înțelegere dintre PSRM și Blocul ACUM. Aceasta însă va fi una de scurtă durată și oricum se va ajunge la anticipate, așa cum a opinat recent și vicepremierul rus Dmitri Kozak, în timpul vizitei în Republica Moldova, susține Arcadie Barbăroșie.

TV8 îl citează pe Vlad Bercu, care e de părere că deși există un patrimoniu turistic variat principalele bariere în dezvoltarea ramurii în Republica Moldova este starea de degradare a patrimoniului, care îl face neatractiv, dar și calitatea pachetelor turistice nu este pe măsura așteptărilor străinilor. Se pierde foarte mult la capitolul promovare, care este deseori anemică, dar și costurile sunt comparabile cu alte destinații, care au o ofertă mult mai bună. „Problema dezvoltării pieței turismului nu este simplă, mai ales când ești o țară mică, care a trecut prin mai multe crize în ultimii ani”, a firmă Bercu.

XS
SM
MD
LG