Linkuri accesibilitate

Ce se întâmplă cu „schemele” denunțate de noua guvernare? (Al.Cozer/ Cotidianul)


„Emblema statului mafiot” (Iulian Chifu / Deschide.md)

Radio Chișinău a stat de vorbă cu mai mulți analiști politici despre vizita ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu la Moscova. Comentatorii atenționează asupra riscului ca apropierea de Rusia să afecteze suveranitatea Republicii Moldova și se arată sceptici în privința posibilității ca Moscova să-și fi schimbat abordarea față de retragerea forțelor sale militare din stânga Nistrului. În același context, analistul politic Nicolae Negru amintește că Rusia este cea care a subminat relațiile cu Republica Moldova, atunci când Chișinăul a decis să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

„Guvernul Sandu la un pas de a cădea” este titlul unui articol de opinie semnat de Dumitru Spătaru pentru Coment.md. Dumitru Spătaru observă că în ultimele zile premierul Maia Sandu a atacat în repetate rânduri PSRM, acuzând că reprezentanți ai acestui partid sau a echipei prezidențiale au ajuns în fruntea unor instituții ale statului ca Centrul Național Anticorupție sau Curtea Constituțională. „În opinia Premierului, aceasta e politizare, deși, totodată, Maia Sandu nu pare deranjată de faptul că un reprezentant al partidului pe care-l conduce a ajuns în funcția e Președinte al Comisiei Electorale Centrale, sau că partidul său și promovat reprezentanții săi în componența Curții Constituționale”, conchide Dumitru Spătaru.

„Monstrul creat de Plahotniuc vs reforma timidă a procuraturii” – astfel își intitulează comentariul Alexandru Cozer pentru Cotidianul.md. Autorul amintește că în urmă cu câteva luni nu trecea o zi fără măcar un ministru sau un deputat ai noii puteri să nu spună cum se furau sute de milioane prin „scheme”. A trecut ceva vreme de atunci, iar cuvântul „scheme” apare tot mai rar în vocabularul reprezentanților puterii actuale. „Nu știm ce s-a întâmplat cu cele „400 de milioane de lei lunar” de la Calea Ferată, nici cu cele 90 de milioane lunar de la Metalferos, care finanțau PD-ul și nici măcar cu cele 12 milioane de euro anual de la Moldtelecom, sifonate printr-o companie elvețiană. Nu mai auzim nimic nici de „schemele” de la energie, cele privind contrabanda sau din domeniul transportului”, observă Alexandru Cozer în Cotidianul.

Comentatorul politic Iulian Chifu scrie pentru Deschide.md despre emblemele statului mafiot: presiune, tâlhărie și furtul calificat cu hotărâre judecătorească. Autorul invocă situația unui investitor străin, mai exact, din Slovenia, care

a cumpărat un imobil în centrul Chișinăului cu 500.000 de euro, dar nici nu a mai ajuns să construiască: imobilul dobândit a fost luat cu japca și revândut. Sau pus gaj. „Tranzacția a fost alterată. În orice caz investitorul a fost împachetat și trimis acasă fără nimic. Și cu gustul amar al țepei pe care a luat-o. Și cu poveștile pe care le va spune acasă, la revenire”, opinează Iulian Chifu. Concluzia Autorului e că investitorul din Slovenia își va recupera banii. Dacă justiția din Republica Moldova nu-i va face dreptate, la CEDO, și tot își va recupera banii. Dar costurile de imagine pentru Republica Moldova vor fi mult mai mari decât cele ce vor fi stabilite ca despăgubiri.

„În această vară, la Editura „Cartier” a apărut de sub tipar lucrarea „Album de război”. Acesta include imagini ale foto-reporterul Nicolae Pojoga. El le-a realizat în timpul conflictului transnistrean, când lucra pentru agenții de știri din străinătate. Multe dintre aceste imagini sunt publicate pentru prima dată în Moldova. Într-un interviu acordat pentru NewsMaker.md, fotograful a povestit cu ce s-a confruntat pe prima linie, de ce ostașii nu trebuie întrebați niciodată despre frică și ce anume nu poate imortaliza nicio fotografie.

Comentatorul politic Anatol Țăranu, citat de agenția de știri IPN, este de părere că după recentul Congres extraordinar al Partidului Democrat au rămas mai multe semne de întrebare, decât semne de exclamație. Potrivit lui, Congresul trebuia să răspundă la întrebarea dacă PDM rămâne pe scena politică în calitate de forță care va defini pe viitor peisajul politic al Republicii Moldova sau va trăi soarta tuturor acelor partide care s-au înălțat o perioadă de timp, iar după un eșec răsunător, au plecat în istorie. „Aș folosi aici o metaforă – Congresul trandafirilor ofiliți. E problema PDM dacă din această „ofilire” va ieși total veștezit sau va renaște. Eu n-am văzut la Congres principalul lucru – cum vrea PDM să renască? Au fost făcute niște declarații, dar n-am văzut proiecte”, spune Anatol Țăranu.

XS
SM
MD
LG