Linkuri accesibilitate

„Cinci magistrați ar putea fi cercetați penal în dosarul Laundromatului” (Anticorupție.md)


Tema duhorii care sufocă Chișinăul îi preocupă pe toți (Lidia Cebam / Noi.md)

„Ca musca care bâzâie calul” – astfel, ironic, își intitulează comentariul pentru Cotidianul.md jurnalistul Vitalie Călugăreanu și descrie înghesuiala candidaților înscriși în cursa pentru alegerile locale de luna viitoare. Autorul scrie că de ceva timp stochează mesajele candidaților la funcția de primar de Chișinău și Bălți. În opinia lui, aceștia sunt cei mai haioși și cei mai vizibili și importanți. Unul, care ieri se declara fan al lui Lukașenko, azi îi fură sloganul lui Zelenski și se declară „sluga poporului”. Altul (…) scandează pe rețelele de socializare că „взятки брать не буду!”, adică, în traducere din rusă, că nu va lua mită. Oamenii aceștia se cred niște dumnezei și nici nu-și dau seama cât de ridicoli arată dintr-o parte, conchide jurnalistul.

Portalul Anticorupție.md scrie că cinci magistrați ar putea fi cercetați penal, fiind suspectați de implicare în dosarul spălării celor peste 20 de miliarde de dolari, proveniți din Federația Rusă, prin sistemul bancar moldovenesc. Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, a declarat că investigațiile în privința celor cinci magistrați au demarat la solicitarea ministrului de Interne. CSM a amânat examinarea solicitării procurorului general pentru următoarea ședință, iar până atunci Inspecția Judiciară urmează să prezinte informații suplimentare pe aceste cazuri. Andrei Năstase a solicitat Procuraturii Generale să investigheze spălarea de miliarde și corupția la nivel înalt, în cazul unor judecători și procurori implicați în activități ilicite conform unor investigații jurnalistice ajunse în atenția MAI.

Lidia Cebam constată într-un comentariu pentru portalul Noi.md că tema duhorii care sufocă capitala Moldovei în ultimele două luni îi preocupă pe toți. Pe măsură ce scandalul în jurul stației de epurare lua amploare, au apărut mai multe versiuni cu privire la sursa duhorii. Într-un final, și primăria, și Apă-Canal Chișinău au recunoscut că problema este a stației de epurare. Furnizorul de apă a sonorizat două versiuni ale mirosului urât din capitală: 1) rezultatul activității agenților economici care nu au un sistem adecvat de curățare a apelor uzate și de aceea le deversează în sistemul de canalizare și în r. Bâc; 2) tehnologia imperfectă de păstrare a nămolului, care sub influența căldurilor a început să se descompună. Dar prim-ministra Maia Sandu este sigură că mai există și o a treia cauză – faptul că pe parcursul mai multor ani municipiul Chișinău nu are un primar general.

Silviu Tănase constată pentru Timpul.md că în perioada guvernării PDM, opoziția față de putere era infinit mai puternică decât e astăzi - șirul de opozanți și critici era atât de mare încât se poate spune că exista o oarecare balanță, care astăzi lipsește total. ONG-iștii au mers să lucreze la Guvern, partidele de opoziție gen PD sunt atât de slabe și lipsite de credibilitate încât practic e greu să se contabilizeze existența lor, iar mass-media care lucra pentru opoziția formată din blocul ACUM, astăzi s-a transformat în presa guvernamentală, conchide Silviu Tănase care comentează și ridicarea imunității parlamentare a democratului Vladimir Cebotari. Jurnalistul insistă că n-are niciun fel de simpatie personală pentru el, dar se pare că decizia de a-i ridica imunitatea a fost luată după ce PD a decis să-l propună candidat pentru funcția de primar al capitalei.

Portalul Moldova.org publică un reportaj din satul Sărata Veche, unde copii vor avea șansa să participe la ateliere de robotică, fotografie, prelucrarea lemnului și artă culinară la centrul de pregătire vocațională care a fost inaugurat recent. Fiind dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, Centrul va oferi pentru aproximativ 120 de copii supraveghere, instruire și un program de dezvoltare personală în afara orelor de studii, promovând incluziunea socială a copiilor din familii social-vulnerabile. Centrul se află chiar în incinta Gimnaziului „Grigore Vieru” din satul Sărata Veche. Rudele copiilor din cadrul Asociației părinților din Sărata Veche susțin că sunt liniștiți știind că elevii își vor petrece timpul în mod util și că vor fi supravegheați.

XS
SM
MD
LG