Linkuri accesibilitate

Efectul primelor rapoarte ale comisiilor parlamentare de anchetă (Vitalie Călugăreanu / Cotidianul)


Runda de negocieri pentru reglementarea transnistreană, încheiată fără semnarea unui protocol (IPN)

Într-un editorial pentru Cotidianul, Vitalie Călugăreanu se întreabă dacă poţi fi iertat păstrându-ți rodul crimei. Autorul spune că de două săptămâni discută la telefon cu judecători, primari, funcționari și (ex)demnitari de stat care au călcat prin străchini și au comis abuzuri de dragul averii și orgoliilor lui Plahotniuc. „Nu mai sunt la fel de viteji”, conchide autorul. „Li s-a înmuiat vocea, „au dat drumu la roți” și se gândesc în ce gaură de șarpe să intre ca să nu audă cum cineva le pronunță numele la televizor ca făcând parte din lista complicilor la jaful secolului sau la uzurparea puterii de stat”, scrie Călugăreanu. În opinia sa, este efectul primelor două rapoarte ale comisiilor parlamentare de anchetă.

Petru Bogatu scrie pentru Deschide.md că între destabilizarea Republicii Moldova, tentativa loviturii de stat din Muntenegru, otrăvirea colonelului GRU Serghei Skripal în Marea Britanie și a traficantului de arme Emilian Ghebrev în Bulgaria există o legătură directă. Într-o investigație, realizată de cotidianul New York Times, se afirmă că toate acestea atacuri au un singur autor – o unitate de elită a Serviciului de Informații Militare a Rusiei (GRU). Articolul „Top Secret Russian Unit Seeks to Destabilize Europe, Security Officials Say”, inserat în cunoscuta publicație americană, face înconjurului globului. Și nu întâmplător. „Serviciile secrete occidentale au constatat însă la o analiză atentă că atât operaţiunile enumerate mai sus, cât și multe altele, fac parte din același puzzle al spionajului rus. Este vorba de o campanie coordonată aflată în derulare care urmărește destabilizarea Europei”, opinează Bogatu.

Deputatul Platformei DA, blocul ACUM Iurie Reniță a declarat pentru Vocea Basarabiei că documentul de referință de la care trebuie să pornească autoritățile Republicii Moldova în relația sa cu regiunea transnistreană este Legea cu privire la statutul Transnistriei din anul 2005. În opinia lui, autoritățile de la Chișinău au cedat enorm în relația cu administrația transnistreană. „Evident, dacă pornești dialogul, trebuie să-l menții – un dialog cu demnitate, în interesul tău național. Lipsa unor politici consecvente, a unor abordări serioase și responsabile ne-a condus acolo, sub pretextul că poate cumva îi îmbunăm, poate vom deveni mai atractivi. Nu e cazul și situația în care noi ar trebui să avansăm”, a afirmat Iurie Reniță. Parlamentarul susține că în înțelegerea tehnică pe care au semnat-o blocul ACUM și Partidul Socialiștilor era stipulat clar că subiectele sensibile cum ar fi reglementarea transnistreană nu vor fi abordate niciodată, deoarece nu fac obiectul de acțiune a acestei majorități parlamentare. Potrivit deputatului, era clar de la bun început că PSRM și președintele Igor Dodon nu vor respecta aceste prevederi.

Monopolurile pe termen lung din domeniul medicinii moldovenești ne fac să folosim tehnologii învechite și achităm sume exagerate pentru servicii. Opinia aparține deputatului în Parlament din partea Partidului Socialiștilor Vladimir Odnostalco, citat de portalul Noi.md. „Lumea nu a mai văzut așa ceva. În Moldova nu există un sistem de ocrotire a sănătății, în primul rînd, acesta este un business. Iar monopolul este un subiect larg și aparte din acest domeniu”, a menționat el.

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc nu-și mai dorește să facă politică, transmite IPN. Pavel Filip a menționat că acest lucru i-a spus Plahotniuc răspicat într-o discuție telefonică pe care a avut-o cu acesta, după ce a plecat din țară. În plus, liderul PDM spune că Plahotniuc nu mai are actualmente nicio implicare în Partidul Democrat. Pavel Filip spune că nu știe unde se află Vladimir Plahotniuc și nici nu l-a întrebat acest lucru când a vorbit cu el la telefon. Liderul democraților spune că nu cunoaște nici conținutul dosarului care a fost intentat recent de procurori pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Fostul premier a dezmințit informațiile că fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu ar vrea să plece din PDM și chiar din țară. „Nu este adevărat. Din discuțiile pe care le am cu domnul Candu, și astăzi am discutat cu el, rămâne a fi un deputat activ în fracțiune. Nu știu, poate cineva lansează aceste discuții”, a comentat liderul PDM.

După reuniunea în formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană, care s-a desfășurat la Bratislava pe 9 și 10 octombrie, nu a fost semnat niciun document, transmite IPN. Proiectul unui protocol se află în proces de perfectare. Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch a declarat: „Cu toții am ajuns la concluzia că avem nevoie de mai mult timp și mai multe consultări pentru a ajunge la un acord privind decizia protocolară cu care de regulă se finalizează astfel de întâlniri”. Claus Neukirch a menționat că la reuniune a fost făcut un schimb de opinii și a fost examinat nivelul de implementare a măsurilor de consolidare a încrederii convenite în cadrul pachetului „Berlin-plus”. Au fost discutate, de asemenea, chestiuni noi, prioritare pentru măsurile suplimentare de consolidare a încrederii.

Prăbușirea prețurilor, taxele neoficiale mari pentru exportatori și intimidarea companiilor din domeniul producerii și exportului de nuci au fost orchestrate de Guvernul Filip. Este declarația președintelui Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. IPN transmite că Igor Munteanu a menționat că, din anul 2016, piața nucilor a cunoscut un regres în Republica Moldova. „În anii 2015-2016, pe piață activau cinci mari companii. În decembrie 2016, anumiți asociați ai Guvernului Filip au revendicat o mai mare parte din piață”, a spus Igor Munteanu. Deputatul a menționat că Guvernul Filip a creat un grup de lucru, care a întreprins o serie de măsuri sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, contrabandă, evaziune fiscală și falsuri în actele de achiziții.

XS
SM
MD
LG