Linkuri accesibilitate

„Paravanul a căzut! Air Moldova are un nou beneficiar final” (Mold-street.com)


Reforma justiției și recomandările Comisiei de la Veneția, în dezbaterea experților (IPN / TV8)

Reforma justiţiei, despre care Comisia de la Veneţia a opinat că ar putea submina independenţa puterii judiciare, nu poate repara „dezastrul din sistemul judiciar”. De această opinie este expertul în politici publice Ștefan Gligor, citat de agenţia de presă IPN. „Actualul concept de reformă a justiției presupune reevaluarea a 15 președinți de instanțe, 4 președinți și vicepreședinți ai Curților de Apel și reorganizarea Curții Supreme de Justiție în Curte de Casație, toată sarcina revenind Curților de Apel. Curțile de Apel sunt cele mai corupte instanțe din R. Moldova și ele nu sunt reatestate și reevaluate în niciun fel… După concluziile Comisiei de la Veneția este o oportunitate bună să luăm o pauză și să ne mai gândim o dată unde mergem noi”, spune Ștefan Gligor. Consilierul președintei Parlamentului, Fadei Nagacevschi, crede că este nevoie de a declara situație de urgență politică pe teritoriul R. Moldova ceea ce ar permite luarea unor măsuri mai radicale şi curăţarea sistemului în două luni.

Preşedintele Igor Dodon face presiuni pentru anularea cât mai rapidă a contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău şi organizarea unei noi licitații, în urma căreia va câştiga o companie din Rusia, se spune într-o analiză pe eureporter.co citată de infoprut.ro. Potrivit sursei citate, Igor Dodon le-ar fi promis unor oameni de afaceri ruşi, care finanţează PSRM, că le va ceda Aeroportul Chișinău. Dodon ar avea cel puțin două motive să ofere prin licitație Aeroportul Chișinău rușilor. Primul este de ordin politic: banii pe care Igor Dodon i-ar fi primit pentru PSRM nu veneau din bugetul de stat al Rusiei. Putin i-a oferit lui Dodon un sponsor din cercul său de apropiați. Iar acum a venit vremea răsplății: cedarea Aeroportului Chișinău, apreciat ca având cea mai mare dinamică de creștere din CSI. Al doilea motiv este unul de ordin economic. Jurnaliștii de investigație susțin că Igor Dodon ar fi primit mită de la ruși prin intermediul fratelui său, Alexandru Dodon, care a devenit recent partener de afaceri cu fiul procurorului general rus Igor Ciaika… iar răsplata fapt ar putea fi același Aeroport Chișinău. Dacă președintele Republicii Moldova își va duce planul la capăt firma care a cumpărat Avia Invest, NR Investment, și care aparține familiei Rotschild va da statul în judecată și, mai mult ca sigur, va câștiga, iar suma pe care va fi nevoită Republica Moldova să o plătească va fi una uriașă.

Analistul român Iulian Chifu notează pe deschide.md că rezultatul alegerilor locale va reflecta nu numai componenta simbolică de menținere a Chișinăului în mâna dreptei și a pro-occidentalilor, ci va măsura și gradul de coalizare a dreptei azi. „Miza politică este enormă exact pentru Andrei Năstase, dar și pentru PPDA… O eventuală ne-contactare la timp și negociere cu cei implicați în disputa relevantă la Primărie, soldată cu neantrenarea tuturor voturilor pentru a-l înfrânge pe Ceban în turul doi ar fi, de asemenea, o problemă majoră pentru Andrei Năstase, ACUM și actuala putere pro-europeană”, consideră analistul. Rezultatele din primul tur și capacitatea de negociere în turul al doilea vor fi cruciale pentru șansele lui Andrei Năstase de a menține capitala și pentru șansele dreptei pro-occidentale de toate culorile de a se coagula, concluzionează Iulian Chifu.

„OSCE și-a încălcat statutul de mediator la negocierile 5+2 de la Bratislava” consideră expertul în domeniul securității, Dumitru Mînzărari, fost secretar de stat al Ministerului Apărării. Expertul aminteşte pe deschide.md că întrevederea recentă în format 5+2 de la Bratislava nu a produs careva document de consens. El nu exclude totuşi că o înțelegere a fost atinsă, dar datorită contextului politic nefavorabil, s-a decis să nu fie făcută publică și să se amâne semnarea. „Am putea avea riscul că un document care nu reflectă interesele R. Moldova, și nu reflectă poziția oficială a Guvernului Sandu, ar putea fi semnat”, notează expertul. Un alt scenariu este că reprezentanții Chișinăului au mers la întrevedere slab pregătiți. Iar OSCE și-a încălcat mandatul și statutul de mediator pregătind un document pentru întrevedere, crede expertul. „Nu este normal că întrevederea să se petreacă în așa atmosfera netransparentă, în timp ce discuta probleme de important și interes public major”, concluzionează Dumitru Mînzărari.

Bugetele locale sunt sărăcite cu 73 de milioane de lei înainte de alegeri, informează TV8.md. Motivul este că aproximativ 12 mii de aleși locali trebuie să primească indemnizații unice la sfârșit de mandat, așa cum prevede legislația. Dacă unele primării au prevăzut banii la planificarea bugetului pentru anul 2019, altele sunt în dificultate acum, de unde să găsească resurse financiare suplimentare pentru aceste plăți, se mai spune în articol. „Noi intenționăm să discutăm la CALM despre posibilitatea modificării legislației, pentru ca aleșii locali ce rămân în funcții și câștigă noi mandate să nu ridice aceste indemnizații. Poate acum suma la nivel de republică e mare, indemnizația pare mare pentru o țară săracă precum e R. Moldova, dar să vedem și partea a doua a monedei: cei din administrația locală practic nu au garanții sociale”, explică preşedinta Congresului Autorităţilor Locale Tatiana Badan.

Resetarea relaţiilor cu partenerii externi a fost unul din obiectivele pe care şi le-a pus noua guvernare direct cum a venit la putere. Pentru ca relaţiile să fie resetate a fost nevoie ca membrii cabinetului prim-ministrului Maia Sandu să plece fizic în mai multe ţări, această restabilire ne-a costat din bugetul de stat aproape jumătate de milion de lei: bilete de avion, cazare şi diurne. Politologul Dionis Cenuşă, citat de TVR Moldova, consideră că plecările oficialilor noştri ar fi justificate, deoarece a avut loc un schimb de guverne, însă probabilitatea că aceşti bani vor fi valorificaţi, în urma acestor întâlniri, este foarte mică. „O vizită importantă trebuie să aibă în spate rezultate foarte vizibile. S-a creat impresia că la noi se merge în deplasări după criteriul „să vedem ce obţinem”, ar trebui să fie invers. Să ştim înainte de a pleca ce vrem să obţinem de la partenerii noştri”, notează, între altele, Dionis Cenuşă.

Ziarul de Gardă descrie noul mecanism de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii prevăzut într-un proiect al Ministerului Justiţiei. Principalele prevederi ale proiectului de lege se referă la suplinirea CSM-ului cu încă 2 membri din rândul profesorilor de drept titulari, ce urmează a fi aleși de către Ministerul Justiției prin concurs public. Astfel, numărul de membri ai CSM va fi extins de la 12 la 14. Suplinirea membrilor se impune și situației de a nu crea incidente la întrunirea cvorumului pentru examinarea unor chestiuni privind cariera judecătorilor, explică Ministerul Justiției. Proiectul prevede mecanismul de alegere a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor pornind de la „necesitatea unei reprezentări proporționale ale judecătorilor care într-un număr predominant activează în prima instanță și într-un număr considerabil mai mic în instanțele ierarhic superioare”, se mai arată în nota Ministerului.

Mold-street.com informează că compania Air Moldova are un nou beneficiar final, după ce Blue Air din România a cedat pachetul de 49 la sută din capitalul Civil Aviation Group, firma care acum un an a privatizat compania aeriană de stat. Noul asociat este un afacerist din Letonia care exercită şi funcţia de administrator al companiei Civil Aviation Group. În articol se mai precizează că tranzacţia a avut loc tocmai în perioada când Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracționale şi Procuratura Anticorupţie au aplicat sechestru în valoare de peste 300 de milioane de lei pe capitalul Air Moldova, dar şi pe cel al Civil Aviation Group. În opinia experţilor şi a membrilor comisiei parlamentare care au analizat procesul de privatizare, retragerea Blue Air „ar distorsiona mesajul iniţial prezentat de autorităţi după privatizare şi ar deconspira intenţia reală a privatizării”. Unica soluţie pertinentă, recomandată de experţi, este revenirea la situaţia anterioară privatizării, se mai spune în articol.

XS
SM
MD
LG