Linkuri accesibilitate

Integritatea și averile candidaților pentru funcția de procuror general (Anticorupție.md)


„Moldova în două lumi” (Petru Grozavu / Ziarul de Gardă)

Editorialistul Petru Grozavu analizează în „Ziarul de Gardă” recentul scrutin local și apropiatul tur doi în capitală. În opinia autorului, tentativa unor formațiuni politice noi de a-și face drum la putere, precum și a unor partide mai vechi, trecute prin mai multe depresii politice, nu a reușit. Prea în grabă lansările, ca să poţi intra în graţiile electoratului. În ce privește turul doi al localelor, Petru Grozavu crede că dacă Andrei Năstase va merge la negocieri și înţelegeri cu partidele de dreapta, rezerva sa de voturi, la cele 31, 09%, pe care le are, e de 19-20%. Pentru Ceban, care a încheiat primul tur cu 40,19%, această rezervă, în principiu matematică, ca și în cazul lui Năstase, e în jur de doar 8%. Șansele pentru Năstase rămân, contează cum va „juca” în turul doi. Și cu cine va „juca”, conchide Petru Grozavu.

Radio Chișinău a stat de vorbă cu mai mulți analiști politici despre viitoarea alianță din Consiliul municipal Chișinău după alegerile locale din 20 octombrie, în condițiile în care nicio formațiune politică nu a acumulat numărul majoritar de voturi. Cele mai probabile scenarii par a fi o alianță PSRM-ACUM, similară celei la nivel central. Comentatorul politic Anatol Țăranu însă nu exclude nici probabilitatea ca aleșii locali din Consiliul municipal să nu ajungă la un numitor comun și să nu fie creată o alianță formală, ceea ce reprezintă un risc pentru administrarea Chișinăului, deoarece nimeni nu-și va asuma responsabilitatea.

Portalul Moldova.org dedică un amplu reportaj produselor fabricate în Republica Moldova, observând că mulți sunt cei care se întreabă de ce aceste produse sunt scumpe? Jurnaliștii au stat de vorbă cu antreprenoarea Diana Voevuțki, creatoare de modă, care constată că birocrația și impozitele îi mănâncă pe tinerii antreprenori. „Umblu mereu cu ștampila în geantă, pentru că trebuie să o folosesc pe orice hârtiuță mică. Rujul poate să-mi lipsească din geantă, dar ștampila niciodată”, spune Diana Voevuțki, adăugând că importul materiei prime în Republica Moldova îi costă pe antreprenorii moldoveni mult mai scump decât pe cei europeni, bunăoară.

Jurnaliștii de la portalul Agora.md amintesc că pretendenții la fotoliul de procuror general vor fi evaluați psihologic. Aceștia vor fi nevoiți să răspundă la peste 300 de întrebări, testare care le va analiza capacitățile manageriale, dar și nivelul lor de integritate. Agora a discutat cu experta în psihologie și membra comisiei de selecție, Tatiana Buianina, cea care va realiza portretele psihologice ale celor 16 candidați. „Să fie așa cum sunt”, le-a recomandat ea aspiranților la șefia Procuraturii. „În anunț este stipulat că se așteaptă candidatul să fie o persoană independentă, integră, să aibă abilități manageriale. (…) Tot ce se constată în baza testului va fi verificat în cadrul interviului pentru a da la sfârșit o recomandare finală. Instrumentul arată acolo unde răspunsurile sunt aleatorii sau unde persoana încearcă să pară ceea ce nu este”, a spus experta în psihologie. Cei 16 pretendenți la fotoliul de procuror general vor trece testarea psihologică pe 25 octombrie, la Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”. Pe 28 și 29 octombrie urmează proba interviului, care se va desfășura la Ministerul Justiției.

Portalul Anticorupție.md scrie că Proiectul de lege care exclude obligativitatea cunoașterii limbii române, dar și deținerii cetățeniei Republicii Moldova pentru a candida la funcția de procuror general, propus de un grup de deputați democrați, este criticat de experții Centrului Național Anticorupție.

Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor. Jurnaliștii de la Anticorupție au mai analizat averile și integritatea candidaților pentru funcția de procuror. Aflați astfel că unul dintre candidați figurează într-o anchetă RISE Moldova ce ține de un caz de traficare a minorilor cu dizabilități din Germania în Republica Moldova, altul a fost condamnat la nouă ani cu executare pentru escrocherie și anunțat în urmărire generală de către forțele de ordine din Republica Moldova, iar un candidat investește anual sute de mii de lei în construcția unui apartament, iar sumele depășesc veniturile sale oficiale.

XS
SM
MD
LG