Linkuri accesibilitate

„Cel mai onest, capabil și curajos Procuror din istoria universului...” (P.Sliusarenco / Tribuna)


„Ce se întâmplă cu portul Giurgiulești: sechestru pe active și pierderi de zeci de milioane” (Mold-Street)

Avocatul Asociației Promo-LEX, Dumitru Petru Sliusarenco, este de părere că, nu există nici un scenariu în care concursul pentru funcția de Procuror General ar putea fi unul reușit. După cum informează portalul Tribuna.md, Dumitru Petru Sliusarenco a scris că în mod cert nu există un scenariu care i-ar mulțumi pe toți. „Luptele politice și incapacitatea politicienilor de a-și construi discursuri sănătoase au dus la absurd. Cui nu îi este lene s-a folosit de criza din justiție pentru a-și asocia numele cu o reformă inter-galactică în fruntea căreia va aduce cel mai onest, capabil și curajos Procuror din istoria universului”, a precizat avocatul. Potrivit sursei citate, în Moldova nu este o astfel de persoană.

Radio Chișinău scrie că pentru prima dată după opt ani în R. Moldova va fi organizat un exit-poll. În material este citat directorul companiei sociologice IMAS, Doru Petruți care a dat asigurări că sondajele vor respecta anonimatul intervievaților și a menționat că datele exit-poll vor oferi mai multe detalii despre preferințele alegătorilor decât cele oficiale furnizate de Comisia Electorală Centrală. „În primul rând ne poate arăta care au fost categoriile socio-demografice care au susținut mai mult sau mai puțin un candidat. O să știm care au fost preferințele femeilor, o să știm preferințele tinerilor, ale vârstnicilor, o să știm cum au votat în funcție de limba în care preferă să comunice în familie. Cel mai important, cel puțin din punct de vedere sociologic, vom ști care au fost motivațiile de vot pentru un candidat sau altul”, a menționat Doru Petruți.

E nevoie de un cadrul legal pentru a stopa risipa alimentară, afirmă omul de afaceri Dumitru Cebotarescu, citat de Noi.md. În opinia sa, este imoral ca într-un stat unde există oameni nevoiași care trăiesc la limita foamei, mâncarea să fie transformată în deșeuri. Cebotarescu a atenționat că R. Moldova nu are un cadrul legal care ar permite proprietarilor de restaurante să doneze nevoiașilor alimentele neconsumate. Din acest considerent, în majoritatea cazurilor, mâncarea se transformă în deșeuri alimentare și ajunge în căldarea de gunoi. „Dorința de a face bine este întotdeauna pedepsită. Iar orice inițiativă se ciocnește de veșnicul motiv – legislația nu prevede, ori mai rău, nu se va primi”, afirmă Cebotarescu.

Concursul pentru funcția de procuror general trebuie să înceteze, pentru că ceea ce se face intră în contradicție cu statul de drept şi cu statul democratic, scrie portalul Deschide.md. În material este citat Alexandru Tănase care opinează că acest concurs este un eșec. „Nu cred că un procuror nu va fi numit din aceștia patru, este foarte puțin probabil. Prin urmare, domnul Robu, care este procuror interimar, după cum a fost gândită această situație, va fi încă mult timp înainte procurorul Republicii Moldova, de facto”, spune Alexandru Tănase. „Atunci când Curtea Constituţională se adresează cu o solicitare de opinie la Comisia de la Veneţia, este de bun simt şi de respect faţă de această instituţie să aştepţi să vezi ce zic ei, şi mai apoi să demarezi procedurile”, mai spune fostul judecător constituţional.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, care a făcut parte din comisia de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general, susține că este pe deplin satisfăcut de modul în care a funcționat comisia, în ciuda criticilor lansate în societate după anunțarea celor patru candidați care au trecut la următoarea etapă a concursului, transmite IPN. Potrivit lui, comisia a fost unită și nu au existat neînțelegeri și nemulțumiri în interiorul acesteia. Pe de altă parte, unul dintre candidații la această funcție, expertul Ștefan Gligor, este de părere că concursul nu a fost organizat suficient de bine și că procedura de examinare și preselectare a candidaților a fost una destul de superficială. Ștefan Gligor se întreabă de ce în următoarea etapă au trecut unii oameni în declarațiile de avere ale cărora sunt indicate informații vădit false. În această ordine de idei, candidatul este de părere că Guvernul ar trebui să intervină și să amâne rezultatele concursului.

Ce se întâmplă cu portul Giurgiulești: sechestru pe active și pierderi de zeci de milioane – scrie portalul Mold-Street. În material se menționează că compania olandeză Danube Logistics Holding BV anunță că este ținta unei tentative de expropriere a părților sociale deținute în cadrul operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești. Totodată, se scrie în articol, compania sugerează că o eventuală expropriere „ar cauza prejudicii substanțiale nu doar holdingului olandez, dar și BERD, care în baza unui acord de partajare a intereselor economice deține 65% din veniturile rezultate din participațiile Danube Logistics Holding BV și Danube Logistics SRL”.

XS
SM
MD
LG