Analiştii şi comentatorii avansează în presă mai multe scenarii după căderea guvernului Sandu. Jurnal.md descrie patru scenarii: o coaliție dintre PSRM și PD sau dintre Blocul ACUM și PD, o nouă majoritate dintre socialiști și cei din Blocul ACUM, dar în defavoarea blocului şi alegeri anticipate. „Cel mai probabil ar putea să se constituie o coaliție între socialiști și democrați, ceea ce ar însemna că parcursul european al R. Moldova va fi pus sub un mare pericol, iar regimul oligarhic… va primi a doua viață”, consideră analistul politic Anatol Țăranu care nu exclude şi o coaliţie între ACUM şi democraţi. Analistul Igor Volniţchi invocă un posibil guvern tehnic votat de mai multe fracțiuni parlamentare fiind constituit din tehnocrați, care și-ar asuma responsabilitatea să guverneze țara până la eventualele alegeri anticipate. „Dacă Blocul ACUM ar face încă o tentativă să meargă cu socialiștii la guvernare, atunci va fi impus de PSRM să cedeze mai multe domenii de responsabilitate”, mai crede Igor Volniţchi.
Comentatoarea Stela Jantuan crede că socialiştii mizează pe refuzul blocului ACUM de a negocia o eventuală resetare a guvernării. Refuzul blocului i-ar dezlega mâinile socialiştilor să formeze un guvern minoritar cu sprijinul democraţilor. „PSRM va confirma că în ultimii ani a fost partenerul nedeclarat al democraţilor, pe care îi va readuce acum la putere”, crede Jantuan citată de NewsMaker.md. Analistul politic Corneliu Ciurea crede şi el că cel mai probabil scenariu este un guvern minoritar socialist, în frunte cu consilierul prezidențial Ion Chicu, candidatura căruia va fi agreată de democraţi.
După căderea Guvernului urmează o perioadă de instabilitate, cu riscul de preluare integrală a puterii din partea președintelui Igor Dodon, crede editorialistul Nicolae Negru, citat de Radio Chișinău. „Dacă se formează o majoritate parlamentară cu deputați conjuncturali… există riscul ca Dodon să preia toate instituțiile statului, să avem un regim comparabil cu al lui Plahotniuc”, precizează Negru. Iar analistul politic român Iulian Chifu crede că mai oportun ar fi scenariul alegerilor anticipate… „Este necesară o rundă de alegeri care să dea o coaliție cu adevărat solidă și care să depășească obiectivele de natură situațională și să-și asume cu adevărat reformele… Alegerile locale ne-au semnalizat că PSRM nu acoperă o majoritate, deci există motive coerente pentru ca acest nou vot să așeze o viitoare guvernare”, consideră Iulian Chifu.
Un Guvern, poate şi minoritar, susținut de PSRM și PDM va fi instituit până la sfârșit de an, anticipează analistul politic Ion Tăbîrţă citat de agenţia de presă IPN. „Blocul ACUM a fost folosit în calitate de instrument temporar pentru a-l înlătura pe Vlad Plahotniuc, iar când socialiștii şi-au mai întărit pozițiile, la fel și președintele, deja au început discuțiile în culise”, notează analistul. După părerea sa, căderea guvernului era un scenariu stabilit din timp, dar amânat în contextul alegerilor locale care nu ar fi fost câştigate de socialistul Ion Ceban în eventualitatea unei demisii a guvernului.
Politologul Victor Stepaniuc optează pentru resetarea guvernării PSRM-ACUM, dar cotează cu şanse minime acest scenariu. „Un guvernul minoritar va fi instabil, va putea fi blocat de mofturile și ambițiile deputaților care se vor afla în opoziție”, mai crede Stepaniuc, citat de IPN. El crede că PDM sub nicio formă nu trebuie readus la guvernare. „Acest partid trebuie să stea în opoziție, să-și spele păcatele, să răspundă pentru crimele făcute în trecut”.
„Acest Guvern trebuia să cadă punctual dincolo de orice context… este, probabil, cel mai prost Guvern pe care l-a avut R. Moldova”, crede analistul politic, Vitali Catană, citat de politics.md. „A fost decizia Maiei Sandu de a pleca de la guvernare și a se implica în campania prezidențială. Aceasta a furat startul campaniei din 2020. În continuare va fi un Guvern minoritar, tehnocrat asumat de către PSRM”, anticipează jurnalistul, Victor Nichituș. Comentator Roman Mihăeș vede două soluţii ori se instalează un Guvern de uniune națională cu un premier tehnocrat, ori se demarează alegeri anticipate parlamentare. „Mai real mi se pare un guvern de solidaritate națională care să-l poată vota PDM, PSRM și chiar Blocul ACUM”, notează Mihaeş.
„Din păcate, Republica Moldova s-a întors înapoi într-o gaură neagră” comentează deputatul român Matei Dobrovie citat de Ziarul de Gardă. „Moțiunea de cenzură a fost votată de binomul PSRM - PDM. Nu văd un scenariu pozitiv pentru următoarea perioadă. Însă sunt de acord cu poziția fermă pe care a luat-o doamna prim-ministru pentru apărarea justiției și alegerea unui procuror independent. Decât să devină complice la o justiție capturată, mai bine blocul ACUM să fie în opoziție”, consideră Matei Dobrovie.
Unimedia.info îl citează pe europarlamentarul român Eugen Tomac care anticipează că Maia Sandu ar putea deveni viitoarea președintă a R. Moldova. „Era momentul unei resetări. Guvernul a plecat, pentru că Maia Sandu nu avea altă șansă de a-și păstra credibilitatea în viața politică din R. Moldova. Nu putea accepta o reformă în termenii propuși de Dodon, al căruia unic scop era impunerea controlului politic asupra Justiției. Maia Sandu a demonstrat că nu poate înghiți un compromis politic la nesfârșit... Igor Dodon rămâne un politician care nu face altceva decât să îl înlocuiască pe Plahotniuc în încercarea de a controla statul”, comentează Eugen Tomac.
După căderea Guvernului Sandu, blocul ACUM se poate transforma într-o opoziţie foarte puternică, e de părere politologul Dionis Cenuşă citat de TVR Moldova. „Blocul ACUM a avut o strategie politică foarte slabă în momentul preluării guvernării şi s-a bazat strict pe logica „bunelor intenții”. În acelaşi timp, blocul ACUM se poate transforma într-o opoziţie foarte puternică care să facă presiuni asupra PSRM şi viitorii lor aliaţi de coaliţie”, notează politologul. El crede că PSRM nu-şi dorește reforme, ci o stabilitate politică, totalmente controlabilă şi previzibilă. „PDM a fost scos din calcule prea devreme, iar acum acesta devine piesa cheie pentru crearea viitorului guvern şi păstrarea Parlamentului până la finele mandatului”. Dionis Cenuşă nu exclude şi scenariul anticipatelor.
Blocul ACUM plătește prin căderea Guvernului Sandu pentru naivitatea de a se încrede în socialiști, crede liderul Partidului Popular Românesc, Vlad Țurcanu, citat de timpul.md. „Socialiștii fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă… Am fi așteptat din partea acestor politicieni, pe care i-am susținut în trecut, mai multă consistență, în perioada de guvernare pe care au avut-o la dispoziție, decât simple focuri de artificii. Acum trebuie să o luăm de la capăt, cu toții”, afirmă Vlad Țurcanu.
„Moldova s-a afundat într-o nouă criză politică”, scrie Vladimir Soloviov în kommersant.ru. „Alianța de guvernare, formată în iunie cu sprijinul Rusiei, UE și SUA, s-a prăbușit. Guvernul, condus de premierul pro-european Maia Sandu a fost demis la inițiativa propriilor aliați, socialiștii pro-ruși conduși de președintele Igor Dodon. Acest lucru poate consolida poziția celui din urmă. Dar există riscul ca o țară în care stabilitatea s-a stabilit pentru o perioadă scurtă de timp să devină din nou o arenă de confruntare între Moscova și Occident”.