Linkuri accesibilitate

Moldova a căzut în capcana lui Kozak întinsă cu mâinile Occidentului (Vitali Portnikov / Grani.ru)


Revista presei matinale.

R. Moldova a căzut în capcana lui Kozak întinsă cu mâinile Occidentului, concluzionează Vitali Portnikov într-un editorial pe graniru.org. „Diplomații occidentali au scos din foc cu mâinile lor toate castanele necesare lui Kozak, au obținut plecarea oligarhului Vladimir Plahotniuc și au căzut de acord asupra unei coaliții a forțelor pro-europene cu cele pro-ruse, mizând că vor putea împreună cu Moscova să lucreze asupra dezoligarhizării Moldovei și transformării ei într-o țară civilizată. Dar n-a fost să fie. În aceste cinci luni, Dodon a devenit Plahotniuc, dacă să fiu mai exact Putin a devenit Plahotniuc”, notează Portnikov. Lui Dmitri Kozak nu îi rămâne decât să ia în derâdere partenerii şi să explice jurnaliştilor că alianţa între socialişti şi forţele pro-europene nu putea fi durabilă. Acum vicepremierul rus poate să-şi ia un respiro şi să se ocupe cu iscusință de facerea unei capcane pentru o jertfă mai masivă – Ucraina, conchide Vitali Portnikov.

Politologul Dionis Cenuşă comentează reducerea preţului la gaze anunţată de premierul Ion Chicu la revenirea de la Moscova. „Premierul Chicu prezinta această reducere ca pe un rezultat al propriei intervenții, când de fapt prețul la gaze este în scădere la nivel european. Moldova ca şi alte ţări beneficiază de această ieftinire forțată de circumstanțe şi deloc de vreo bunăvoința din partea Gazprom”, afirmă politologul citat de TVR Moldova. Cât despre creditul de 500 de milioane de dolari pentru reabilitarea drumurilor din partea Rusiei, anunţat de premierul Ion Chicu, Cenuşă notează, între altele, că „Rusia nu oferă credite care să nu conţină costuri politice”.

Diminuarea prețurilor la gaze nu se datorează relației domnului Dodon cu Federația Rusă, ci conjuncturii pieței, comentează expertul în energetică Sergiu Tofilat, citat de agenţia de presă IPN, precizând că președintele Igor Dodon tare voia să speculeze pe această temă a ieftinirii prețurilor la gaze. Expertul mai notează că trebuie soluționată problema datoriilor. „Trebuie oprită acumularea datoriilor și trebuie clarificată care este totuşi datoria R. Moldova… iar datoria malului stâng, ar trebui să și-o asume Gazprom”, crede Sergiu Tofilat.

Expertul în energetică Victor Parlicov susţine că micșorarea preţului la gaze, datorată conjuncturii de pe piața internațională, nu va duce la diminuarea tarifelor pentru consumatori. „Trebuie de ținut cont că tarifele pentru consumatori urmau a fi majorate la începutul anului, dar pentru că nu s-a făcut, s-au format devieri tarifare care vor trebui compensate anul viitor. Deci, eu nu văd temeiuri pentru reducerea tarifului”, explică Parlicov, citat de Radio Chişinău. Iar analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador moldovean în Rusia, comentează creditul de 500 de milioane de euro promis de Moscova. „Trebuie ținut cont de faptul că creditele rusești sunt acordate la procente foarte înalte și sunt extrem de costisitoare. De aceea, eu nu aș fi înclinat să manifest euforie în privința perspectivelor relațiilor moldo-ruse”, notează Anatol Ţăranu.

Creditul de 500 de milioane de dolari promis de Rusia ar putea presupune costuri enorme pentru R. Moldova, crede editorialistul Petru Bogatu, citat de Ziarul Naţional. „Așa-zisul credit este un act de corupere a actualei guvernări de la Chișinău, pentru perpetuarea prezenței militare ruse și o nouă colonizare a Basarabiei”, notează Bogatu.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că acest împrumut trebuie privind cu precauție, deoarece Rusia dă bani doar în scopuri politice și geopolitice. „Cu ce vom plăti? Cu federalizarea R. Moldova sau cu rămânerea trupelor ruse aici? Trebuie să știm care sunt costurile politice ale acestui împrumut”, spune Negru citat de deschide.md. El nu exclude că ar fi şi o mișcare propagandistică, un suport pentru Igor Dodon și PSRM în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare anticipate. Analistul politic Igor Boțan e de părere că acest împrumut se înscrie în strategia lui Dodon și Plahotniuc de menținere a R. Moldova în zona gri dintre Est și Vest. Boțan a mai spus că lucrurile vor fi mai clare când vor fi anunțate condițiile de oferire a acestui credit și mai ales procentul. Acești bani ar putea fi oferiți în contextul alegerilor prezidențiale, care probabil se vor desfășura odată cu cele parlamentare anticipate, mai crede Igor Boţan.

Guvernul R. Moldova trebuie să facă diferență între datoria la gaze a Chișinăului și cea a Tiraspolului, după care să definească ce entitate juridică trebuie să întoarcă aceste datorii, consideră expertul economic Ion Munteanu și juristul Pavel Midrigan, citaţi de unimedia.info. „Pentru Chișinău este important ca aceste datorii să fie separate… R. Moldova nu a avut nicio pârghie de a influența neacumularea datoriilor în stânga Nistrului”, precizează Ion Munteanu. „Regiunea transnistreană trebuie să își achite datoriile sale și Federația Rusă cunoaște cât are de achitat. Noi trebuie să plătim pentru ceea ce noi am consumat. Noi pentru dânșii nu trebuie să achităm. Cei din regiunea transnistreană transformă gazul rusesc în energie electrică, după care o vând Chișinăului, iar acest lucru nu e corect”, consideră juristul Pavel Midrigan.

Mircea V. Ciobanu notează în Jurnal de Chişinău că era de la sine înţeles că mariajul dintre ACUM şi PSRM se va destrăma exact atunci când reforma justiţiei avea să-l amenințe personal pe Igor Dodon. „În debarcarea guvernului Maiei Sandu s-a apelat la tehnologia moldovenească clasică: să moară capra vecinului. Cu orice preţ. Nimic nou, anterior ACUM-iştii îl debarcaseră pe Plahotniuc, punând la bătaie totul... Şi democraţii au acceptat jocul socialiştilor în totalitatea lui: nu doar debarcarea, ci şi instalarea guvernului de buzunar al lui Dodon. Pentru că au vrut, cu orice preţ, să-i pedepsească pe cei din ACUM”, comentează editorialistul. După părerea lui, acum, în logica jocului, s-ar cuveni ca democraţii să participe, împreună cu blocul ACUM, la demolarea proiectului personal al lui Igor Dodon.

XS
SM
MD
LG