Linkuri accesibilitate

Sistemul nu l-a menajat pe Vlad Filat, dar tot sistemul l-a „grațiat” (N.Negru/ Ziarul Naţional)


Revista presei matinale de la Chișinău.

Ziarul Naţional (ziarulnational.md) reţine o declaraţie a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi şi anume cea că Igor Dodon „pregătește o lovitură în spate pentru Ucraina”. Nantoi pretinde că, odată cu numirea, de către Vladimir Putin, a lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova, ar fi avut loc de fapt reanimarea planului „Kozak”, iar președintele Igor Dodon și-ar fi luat angajamentul în fața Moscovei să promoveze acest plan „Kozak 2”. El crede că Federația Rusă ar pregăti de fapt „un precedent” în R. Moldova în ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean, pe care să-l propună ulterior Ucrainei pentru regiunile Donețk și Luhansk. În aceeași conferință de presă, deputatul a acuzat-o pe socialista Zinaida Greceanîi că ar folosi funcția de președinte al Parlamentului pentru a promova agenda PSRM și a lui Dodon, împotriva intereselor naționale ale R. Moldova, și a cerut demisia acesteia. Nantoi exemplifică prin scrisorile de felicitare trimise de Zinaida Greceanîi omologilor din Rusia și Ucraina, dar pe pagina oficială a președintelui Parlamentului R. Moldova se regăsește doar cea trimisă la Moscova, pentru Valentina Matvienko, care a prezidat, în 2014 ședința în cadrul căreia au fost autorizate trupele rusești pe teritoriul Ucrainei.

„Ce coincidență: Plahotniuc, Șor, iar acum și Filat - „trei crai” care figurează în raportul Kroll ca actori principali ai fraudei bancare sunt în libertate.” Aşa îşi încheie comentariul Nicolae Negru în ziarulnational.md. Noul procuror promite să se apuce de funcționarii băncilor care au acordat credite neperformante, continua Negru. „E logic. Ce-i mai rămâne? Cum să mai imite activitatea într-un stat fake?” Ideea principală a comentariului e că justiția moldoveană nu are cum recăpăta încrederea cetățenilor după cazul lui Filat, în care, ca într-o picătură de apă, s-ar reflecta „realizările” ei de până acum. „În locul lui Filat putea să fie un recidivist periculos. Ieșirea sa înainte de termen întărește impresia de mult fake pe scena noastră politică, începând cu momentul renunțării la putere a lui Plahotniuc. Dodon, care se grozăvește azi că-l va readuce în cătușe, atunci i-a permis să plece nestingherit de nimeni. În aparență, Dodon controlează astăzi toate instituțiile statului, creează, zilnic, chiar dacă în detrimentul Constituției, impresia unui tătuc grijuliu, a unei activități energice, debordante…, dar dosarul lui Șor a fost și rămâne pe linie moartă”.

Mai multe portaluri de ştiri, printre ele cotidianul.md, tratează cu atenţie declaraţiile lui Filat în cadrul ședinței Consiliului Politic Național (CPN) al PLDM din acest weekend. Reuniunea pare să fi fost prilejuită de aniversarea a 12-a de la fondarea formațiunii, dar a coincis cu eliberarea lui Filat, unul dintre principalii fondatori ai formaţiunii. Filat a fost întâlnit cu mare căldură de membrii CPN al PLDM. Şi a declarat că despre implicarea sa în politică se va putea vorbi doar “în momentul când voi demonstra că totul a fost un neadevăr”.

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon, constată pentru dw.com Vitalie Călugăreanu. „Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat”, se arată în articol. Jurnalistul se referă la anunţul Procuraturii Anticorupție despre anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale (din 8 iulie 2019) cu privire la finanțarea din exterior a PSRM. Călugăreanu le reaminteşte cititotilor săi că în septembrie 2016, RISE-Moldova a publicat o investigație din care reieșea că PSRM a folosit bani din off-shore (din Bahamas) pentru campania electorală prezidențială din 2016, în urma căreia Igor Dodon a devenit șef de stat. „În 2020, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Legislația moldovenească interzice și sancționează, inclusiv prin scoaterea în afara legii, a partidelor finanțate din afara țării. În noiembrie 2014, prin decizia instanței, a fost scos din cursa electorală Partidul „Patria” (în rândurile căruia se regăsea Renato Usatîi) pentru că ar fi fost finanțat cu 8,1 milioane de lei moldovenești din afara țării”, mai scrie Vitalie Călugăreanu.

Adevărul.md reţine o declaraţie a lui Vladimir Voronin, liderul PCRM: „Trebuie să revenim la alegerea preşedintelui ţării în Parlament”, a declarat recent acesta în platoul emisiunii „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul RTR Moldova. Voronin consideră că hotărârea Curţii Constituţionale din anul 2016 privind alegerea directă a şefului statului de către popor este una ilegală şi magistraţii nu aveau niciun drept să interpreteze legea supremă în aşa mod. Din acest motiv, greşeala trebuie să fie corectată, crede Voronin, şi şeful statului să fie ales de către deputaţii în Parlament, aşa cum prevede Constituţia Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG