Linkuri accesibilitate

„Vacanțele de lux ale președintelui” (Ziarul de Gardă)


Revista presei matinale.

„Vacanțele de lux ale președintelui” – este titlul unei anchete realizate de Ziarul de Gardă. Publicația scrie că președintele Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat, s-a odihnit în această perioadă în zone exotice. Ziarul de Gardă a intrat în posesia mai multor informații și fotografii despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika.

„Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege” este titlul editorialului semnat de Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J Hogan, în Ziarul de Gardă. Diplomatul amintește că pe 13 ianuarie, Secretarul de Stat al Statelor Unite l-a sancționat pe Vladimir Plahotniuc din cauza implicării sale în corupția semnificativă care a subminat statul de drept și a compromis sever independența și instituțiile democratice ale Moldovei. „Acesta a fost doar cel mai recent exemplu al angajamentului ferm al țării noastre față de poporul Moldovei în lupta împotriva corupției. Statele Unite vor continua să promoveze responsabilizarea actorilor corupți – aici, în regiune și în întreaga lume. Și vom continua să susținem eforturile de a construi un sistem de justiție care să trateze toți cetățenii în mod egal și să-i pedepsească pe cei vinovați – indiferent de putere sau poziție. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege”, se arată în comentariul Ambasadorului SUA la Chișinău.

Portalul Anticorupție.md scrie despre Vladislav Căruceru, procurorul care gestionează dosarul intentat fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Acesta recunoaște că a fost vizat într-o cauză penală gestionată de către instituția pe care a condus-o până nu demult învinuitul. Totodată, omul legii susține că învinuirile i-au fost retrase de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, după ce acesta a constatat că nu ar exista probe. Omul legii a precizat că dosarul a fost retras și se află acum din nou la Procuratura Anticorupție.

Cel puțin șapte televiziuni care dețin licență de emisie pe teritoriul Republicii Moldova, unele dintre ele cu audiențe mari, au printre fondatori persoane fizice sau juridice din afara țării. Analiza a fost realizată de portalul Media Azi după ce Consiliul Audiovizualului (CA) a anunțat că va cere anularea dreptului străinilor de a avea pachet majoritar în proprietatea posturilor TV și radio. Unii experți susțin că soluția identificată de CA nu este suficientă pentru protejarea spațiului informațional. Investițiile străine în dezvoltarea mass-media trebuie încurajate, fiind însă necesare mecanisme de verificare a originii banilor, adaugă specialiștii.

Portalul Mold-street.com scrie că de la începutul anului 2020 prețul la miezul de nucă pe piața moldovenească a crescut cu peste 10% și a ajuns la nivelul de circa 100 de lei pentru un kilogram. Comparativ cu începutul lunii decembrie anul trecut, când prețurile coborâseră la doar 70 de lei pentru un kilogram, creșterea este cu peste 40 la sută. Potrivit reprezentanților Asociației producătorilor de culturi nucifere, această evoluție se datorează cererii în creștere din partea cumpărătorilor din Germania și Franța, care și-au epuizat stocurile după sărbătorile de iarnă. Chiar și așa, prețurile la miezul de nucă din Moldova rămân mai mici cu circa 10 % decât în Ucraina, principalul concurent din regiune.

Volumul tranzacțiilor cu apartamente în 2019 a atins un record absolut pentru Republica Moldova, atingând cifra de 28.674 de apartamente, mult peste cele mai optimiste prognoze realizate anterior. Astfel, în 2019 piața de vânzare/cumpărare a apartamentelor a crescut cu peste 40%, o creștere fără precedent, constată economistul Veaceslav Ioniță pe b­logul său. Potrivit lui Ioniță, această creștere se datorează în special municipiului Chișinău, unde vânzările de apartamente au înregistrat o cifră record de 22.187 apartamente cea ce este mai mult decât recordul de anul trecut pe țară.

Un alt factor care a determinat creșterea pieței imobiliare din Republica Moldova sunt creditele ipotecare în baza cărora în 2019 au fost procurate aproape 10 mii de apartamente.

XS
SM
MD
LG