Linkuri accesibilitate

Trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală riscă să fie amânată din nou (media-azi.md)


Revista presei matinale de la Chișinău.

Trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală, care ar urma să se finalizeze la 1 martie 2020, riscă să fie amânată din nou, informează media-azi.md. Socialistul Adrian Lebedinschi, președintele comisiei parlamentare pentru mass-media, afirmă că există probleme la capitolul asigurării populației cu dispozitivele care convertesc semnalul digital pentru televizoare de tip vechi. „Dacă deconectăm acum sistemul analogic, atunci circa 20 la din populație rămâne fără informație”, a adăugat deputatul. Ion Terguță, ex-directorul MIR Moldova și secretarul general al Platformei DA, crede că nu există probleme la capitolul asigurării cu convertoare. „Problema e că cetățenii vor să privească o diversitate mai mare de canale în format digital, dar au acces doar la pachetele TV ale Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor”, crede Ion Terguță. El nu exclude că o eventuală amânare ar putea fi legată de dorința președintelui Igor Dodon de a utiliza la maxim frecvențele în sistem analogic, în preajma alegerilor prezidențiale.

Radio Chişinău îl citează, la acelaşi subiect, pe directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care consideră că problema cea mai mare este prețul exagerat impus radiodifuzorilor, de 6000 de euro lunar. Din cauza că piața media nu este liberalizată, doar acele televiziuni favorizate politic au avut posibilitatea să se conecteze la multiplexoare și să emită în format digital, constată expertul. „Televiziunile din R. Moldova nu își pot permite așa ceva. Cred că Guvernul R. Moldova ar trebui să optimizeze foarte mult aceste cheltuieli. Sunt absolut convins că acest lucru este posibil. Ar trebui să existe politici de a stimula diversitatea în aceste multiplexe”, afirmă Petru Macovei. Iar deputatul Lilian Carp spune că o eventuală amânare a tranziţiei la televiziunea digitală s-ar datora faptului că acum o lună, un canal afiliat președintelui Igor Dodon, a câștigat concursul pentru o frecvență analogică naționale. „La mijloc este doar factorul politic. Ei doresc să aibă acoperire națională pentru câteva televiziuni în perspectiva alegerilor prezidențiale”, conchide Lilian Carp.

Victoria lui Dodon la prezidențiale nu este nici pe departe garantată, chiar dacă rușii îl vor sprijini mediatic și financiar, notează Silviu Tănase într-un editorial pe timpul.md. „Experiența creșterii și prăbușirii sistemului lui Plahotniuc demonstrează riscurile concentrării excesive de putere. S-ar părea că Igor Dodon nu este conștient de aceste riscuri, repetând întocmai strategia creșterii lui Plahotniuc - acaparări de instituții, concentrări de business-uri și media în aceeași mână”, remarcă editorialistul. „O cooperare strânsă dintre formaţiunile unioniste blocul UNIREA şi Partidul Unităţii Naţionale, în cooperare strategică cu PAS și stabilirea unui modus-vivendi cu partea sănătoasă a PDM, este ceea ce îngrijorează cel mai mult Moscova în viitoarea campanie prezidențială”, crede Silviu Tănase.

„Apropiatele alegeri prezidențiale au scos la suprafața vieții publice moldovenești dezacordurile care s-au adunat de-a lungul anilor și mocneau în interiorul blocului ACUM”, titrează o analiză publicată de deschide.md. „Spargerea ACUM, în prag de alegeri, riscă să-l perpetueze pe Dodon în fruntea R. Moldova cu toate consecințele ce decurg de aici: izolarea internațională, abandonarea firavului parcurs european și căderea R. Moldova pentru mult timp într-un nou ev rusesc”. În articol se spune că soluția nu este desființarea blocului ACUM și intrarea în concurență a PAS cu PPDA. Nici ideea identificării a unui candidat apolitic sau apartinic nu este o idee viabilă. „Singura soluție pentru evitarea despărțiri PPDA de PAS şi evitarea pierderilor alegerilor o reprezintă refondarea blocului ACUM prin renegocierea unui nou acord de colaborare care să ofere celor două partide atât responsabilități cât și funcții clare. Dacă Maia Sandu va fi susținută de PPDA, viitorul premier, ar fi normal și de bun simț, să fie dat de PPDA. Indiferent ce nume ar purta el, se concluzionează în analiză.

Numirea lui Dmitri Kozak în funcția de șef-adjunct al administrației prezidențiale ruse ar putea să influențeze federalizarea R. Moldova. Kozak va continua să fie „mentor pentru Igor Dodon de la Moscova”, consideră unii analişti citaţi de Radio Chişinău. „Va exista tendința de a realiza așa-numita soluționare a conflictului transnistrean prin federalizare și acordarea unui pachet de împuterniciri pentru regiunea transnistreană, pentru a controla astfel Chișinăul”, afirmă expertul în securitate, Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control. Fostul ambasador al R. Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, consideră că atitudinea și politica Rusiei față de Chișinău nu se va schimba prea mult, doar că președintele pro-rus Igor Dodon va fi și mai mult monitorizat de Kremlin. „Kozak va continua să fie „mentorul” nemijlocit al lui Dodon la Moscova”, crede Anatol Țăranu.

Radio Chişinău mai publică opinia jurnalistei Mariana Raţă despre cererea Platformei DA de a constitui o comisie parlamentară de anchetă care să elucideze circumstanțele de spălare de bani în valoare de zeci de miliarde de dolari, cunoscutul laundromat rusesc. Jurnalista se întrebă dacă la 8 ani distanță de la producerea acelor evenimente se mai poate afla ceva. „Cred că mai degrabă astăzi ar fi util ca procurorii să-și accelereze activitatea pe acest dosar, despre care nu se mai știe nimic în prezent. Și mai important ar fi ca procurorii să investigheze și implicarea instituțiilor de stat, dincolo de judecători, în așa-numita spălătorie rusească”, afirmă Mariana Rață.

Proiectele sociale anunţate recent de preşedintele Igor Dodon sunt de fapt o continuare a iniţiativelor fostei guvernări democrate. Președintele Dodon preia metodele de mituire a electoratului de la Partidul Democrat, crede expertul Valeriu Pașa de la comunitatea WatchDog, citat de agenţia de presă IPN. „Dodon nu face altceva decât să readucă instrumentele de răspândire a banilor publici sub forma unei mite electorale legalizate, așa cum a făcut Partidul Democrat. Dacă privim rezultatele alegerilor din 24 februarie 2019, vedem că tot populismul și mita electorală din bani publici a funcționat, la fel cum a funcționat și mita electorală obișnuită în cazul Partidului Șor”, afirmă Valeriu Pașa. După părerea sa Dodon apelează la aceste metode pentru că nu are altceva cu ce veni în fața alegătorilor.

XS
SM
MD
LG