Linkuri accesibilitate

„Prin această decizie vor fi sancționați de fapt judecătorii onești” (Al.Tănase/ Timpul)


Revista presei de la Chișinău.

Timpul.md publică opinia fostului preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase despre decizia premierului Ion Chicu de a reduce anual cu 70 de milioane de lei finanțarea justiției, după o nouă condamnare a R.Moldova la CEDO. „Premierul, bate șaua să priceapă iapa... Reducerea finanțării justiției înseamnă de fapt sancționarea justițiabililor, a cetățenilor din impozitele cărora justiția este finanțată”, explică Alexandru Tănase. „Prin această decizie vor fi sancționați de fapt judecătorii onești care nu au admis niciodată asemenea ilegalități. Vor fi secționați grefierii, referenții, consultații din instanțe… Vor fi sancționați avocații care vor beneficia de condiții de lucru mai proaste. În schimb cei care au adoptat ilegal decizia de revizuire, curajoasa decizie a premierului nu-i afectează în nici un fel… pe ei îi doare fix în cot de reducerea finanțării sistemului judecătoresc cu 70 milioane lei”, conchide Alexandru Tănase.

TVR Moldova îl citează la acelaşi subiect pe doctorul habilitat în drept constituţional Teodor Cârnaţ care spune că decizia premierului este una populistă, care ar vrea să sugereze o eventuală luptă împotriva corupţiei din sistemul judecătoresc. „Se ia din bugetul de stat deoarece din aceşti bani puteau fi alocaţi mult mai mult bani pentru pensii, sănătate, pedagogi, dezvoltare durabilă, drumuri, deoarece orice prostie care o face un judecător, ministru, procuror, noi plătim cu toţii din buzunarul nostru. Ei sunt angajaţii statului şi lucrează din numele statului.” Fostul ministru de la Justiţie, deputatul Vladimir Cebotari, spune că prin tăierea finanţării cu 70 de milioane de lei ne vom alege doar cu o justiţie finanţată insuficient. „Orice finanţare subţiată a justiţiei va duce decât la scăderea calităţii actului de justiţie”, afirmă Vladimir Cebotari.

Cotidianul.md publică un comentariu semnat de analistul politic român Dan Dungaciu despre strategia lui Igor Dodon pentru a obţine al doilea mandat, strategie care este pe cale să eșueze. „Dodon și-a făcut propriul guvern, iar acum nu mai știe cum să scape de el... Nu a primit niciun ban de la UE... În relația cu România eșecul e total... Igor Dodon nu va primi bani de la Moscova, pentru că banii rusești sunt condiționați strict geopolitic”, notează Dungaciu. El consideră că Dodon are nevoie disperată de o schimbare de guvern și cooptarea PDM, tocmai pentru a crea un scut între populație și el în perspectiva prezidențialelor. „E mult mai simplu să câștigi prezidențialele când vii din Opoziție și poți spune tot ce îți trece prin cap. E incomparabil mai greu când vii de pe scaunul de președinte și ai avut în mâna ta tot guvernul. Și nu ai fost în stare să faci nimic”, concluzionează Dan Dungaciu.

Politologul Dionis Cenuşă comentează citat de tribuna.md disensiunile din interiorul PDM. „Nereformarea partidului în timp oportun este principala cauză a semnelor de destrămare, la fel ca și pierderea centrului de control politic autoritar, sub auspiciul oligarhului Plahotniuc”, notează politologul. După părerea sa, fărâmițarea PDM creează avantaje atât pentru socialiști, cât și pentru PAS şi mai puţin pentru Platforma DA. „Urmează să vedem cât de profunde vor fi efectele fărâmițării asupra organizațiilor teritoriale… În orice caz, apare un moment propice pentru un nou val de migrație politică dinspre Partidul Democrat”, concluzionează Dionis Cenuşă.

Tribuna.md l-a întrebat pe analistul politic Anatol Ţăranu dacă se aşteaptă în timpul apropiat formalizarea unei coaliţii guvernamentale. Ţăranu crede că fracțiunea ciopârțită a democraților, prin decăderea din componența lor a grupului Candu, pare să sugereze continuarea unei coaliții neformalizate cu socialiștii. „Nu este exclusă nici o coaliție, cu acte în regulă, în caz dacă democrații se vor lăsa momiți de portofele de miniștri în Guvern. În ambele aceste cazuri potențialul electoral al democraților va fi înregimentat în caravana electorală a lui Dodon la prezidențialele din această toamnă”. Analistul nu exclude şi o eventuală coaliţie între PD şi ACUM şansele căreia ar creşte în eventualitatea găsirii unui candidat comun apolitic pentru prezidenţiale.

Dacă Partidul Democrat va oficializa o coaliţie cu Partidul Socialiştilor, este puţin probabil că şi alţi democraţi ar putea urma calea plecării, crede analistul politic Igor Volniţchi, citat de TVR Moldova. „De regulă deputaţii nu pleacă din partidele aflate la guvernare. Dacă PD va trece într-o opoziţie dură faţă de PSRM, este riscant pentru deputaţi să iasă pentru că comportamentul lor va trezi semne de întrebare. Dacă partidul va continua să ocupe o poziţie ezitantă, cum a ocupat-o în ultimele luni, nu este exclus să asistăm la ceea ce a spus domnul Candu şi să vedem noi plecări”, explică, între altele, Igor Volniţchi.

Editorialistul Ziarului de Gardă Petru Grozavu consideră că dreapta politică se află în derută totaală şi trebuie să își regândească strategiile și să își reevalueze partenerii. El observă că „PAS și PPDA sunt tot mai mult în certuri, intrigi, reglări de conturi... O probă, în acest sens, ar fi alegerile din Hâncești în care Andrei Năstase și Maia Sandu au hotărât să își joace pe nervi unul altuia și să își arăte mușchii într-o competiție în care lumea, într-un an electoral, așteaptă să vadă unitate de la ei, sau cel puțin să nu-i vadă în situație de război, fie și electoral”. Editorialistul crede că democrații nu sunt partidă nici pentru PPDA și cu atât mai mult pentru PAS. Iar cei mai buni parteneri pentru componentele fostului bloc ACUM ar fi unioniştii, notează Petru Grozavu.

Evaziunea fiscală a posesorilor de automobile lasă bugetele locale fără jumătate de miliard de lei, afirmă economistul Veaceslav Ioniţă de la Institutul Viitorul, citat de Realitatea.md. El constată că aproape 40 la sută dintre posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră şi nu efectuează revizia tehnică a unităţii de transport. Evaziunea fiscală a posesorilor de autovehicule a început din 2014, când pentru a treia oară consecutiv a fost majorată taxa rutieră. Din 2014 autorităţile publice locale au ratat 70 la sută din bugetul local pentru întreținerea drumurilor locale. În acest an bugetele locale vor rata circa 500 de milioane de lei. „Este necesar de modificat legislaţia în domeniul taxei rutiere, astfel încât ea să devină obligatoriu indiferent de circumstanţe, iar Inspectoratul Fiscală să aibă toate instrumentele legale necesare pentru urmărirea fiscală a rău-platnicilor. De asemenea, este necesar de dezvoltat un cadrul legal suficient privind procedura de colectare a unităţilor de transport vechi şi radierea lor din registru”, recomandă Veaceslav Ioniţă.

XS
SM
MD
LG