Linkuri accesibilitate

Ar fi trist dacă Ziua vinului și Ziua diasporei vor devini mai populare ca Ziua independenței (Victor Pelin/ IPN)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Într-un editorial pentru IPN, Victor Pelin scrie despre atitudinea cetățenilor față de Ziua Independenței. El subliniază că costul tranziției, dar mai ales calitatea clasei politice, și-a lăsat amprenta asupra percepției cetățenilor și că această sărbătoare nu-și are locul cuvenit pe scara de valori a cetățenilor. „În viitorul apropiat există riscul ca printre cetățeni nu numai Ziua Vinului să fie mai populară decât Ziua Independenței, ci și Ziua Diasporei, care de mai mulți ani se marchează regulat chiar în ajunul Zilei Independenții”, scrie Pelin. Totuși, în ajunul noului ciclu electoral, politicienii care își revendică calitatea de știutori ai căilor de scoatere a țării din impas, ar trebui să-și rectifice atitudinile, conchide autorul.

Cel mai mare risc este ca Republica Moldova să se întoarcă în trecutul său din perioada sovietică, consideră analistul politic Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. El observă politica expansionistă a Federației Ruse și face o paralelă cu situația din Belarus, crezând că și pentru Republica Moldova este pregătit un scenariu asemănător. El consideră că acum se încearcă consolidarea forței rusești la guvernare în R. Moldova și atenționează asupra „riscului de transnistrizare”. „Desigur și pentru Republica Moldova e pregătit un astfel de scenariu. Se acționează pe etape”, a conchis analistul politic Ion Tăbârță.

În 29 de ani de independenţă nu s-a reuşit instituirea unor tradiţii democratice în care respectul faţă de drepturile şi libertăţile omului să devină valori incontestabile, afirmă avocatul poporului Mihail Cotorobai, citat de Adevărul.md. „Ne-am relaxat prea devreme şi am depus efort insuficient pentru a duce reformele democratice până la capăt. De aceea, şi în 2020 reafirm ca şi cetăţean, nu percep aceşti 29 de ani ca pe o perioada de succes”, declarat Mihail Cotorobai.

Ziarul de Gardă, scrie că deputatul lipsit de imunitate Ilan Șor, omul de afaceri Andrei Timotin, un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, și bancherul Gherman Gorbunțov se numără printre persoanele verificate dacă ar avea vreo implicare în schema de spălare de bani „Laundromat”, transmite rbc.ru, și notează că ancheta în acest sens continuă, fiind chemați la audieri figuranți și martori. Conform sursei, în total, sunt verificați peste 30 de cetățeni ai Federației Ruse, R. Moldova și Letoniei, cu excepția celor care au fost deja arestați sau sunt anunțați în căutare, iar lista include, în mare parte, administratori ai băncilor care au rămas deja fără licență.

TVR Moldova a relizat un proiect documentar despre cele zece femei dintre 278 de deputaţi semnatari ai Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. În material se subliniază că aceste femei au fost şantajate cu viaţa celor dragi, dar şi-au pus semnătura pentru independență, fără urmă de îndoială. „Le putem numi astăzi femeile independenţei, pentru că sunt femei care au înţeles ce preţ au plătit pentru libertate”, menționează sursa citată.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia a pregătit un contingent din forțe speciale pentru a acorda sprijin lui Aleksandr Lukașenko, scrie jurnalistul ucrainean, Vitali Portnikov, citat de portalul Deschide.md. În opinia sa, Putin este gata să ocupe atât Belarusul, cât și Ucraina. „Ucraina și Belarus, fie vor trebui să lupte împotriva expansiunii rusești, fie vor dispărea de pe harta politică a lumii moderne”, consideră Portnikov.

XS
SM
MD
LG