Linkuri accesibilitate

Ce vrea Maia Sandu: să ne integrăm în UE, să rămânem în zona gri? (Nicolae Negru/ Ziarulnational.md)


Revista presei matinale de la Chișinău.

Nicolae Negru scrie în ziarulnational.md despre recent publicatele priorități ale Maiei Sandu de politică externă. Analistul are mai degrabă o atitudine critică, spunând că cei care vor să știe dacă va depune sau nu R. Moldova în următorii doi ani cerere de aderare la UE nu s-au putut lămuri. Nu este clar nici cum se va menține și încuraja stabilitatea regională, cum se va menține un mediu regional non-conflictual în prezența forțelor ruse. Urmărirea și recuperarea din străinătate a bunurilor furate nu e de competența președintelui, îi mai reproșează Negru președintei Sandu. În fine, analistului i se pare un document steril. Până la urmă, ce vrea cu adevărat Maia Sandu, se întreabă el? Să ne integrăm în UE, să rămânem în zona gri, adică de influență a Rusiei? Dacă nu cerem acum retragerea trupelor ruse, atunci când? Șmecheria de a se eschiva de la aceste întrebări, pretextând cu lupta cu corupția, nu poate ține la nesfârșit, conchide analistul de la ziarulnational.md.

Ziarul de Gardă citează, pe de altă parte, spusele președintei în marginea Conferinței internaționale de la Batumi, unde a semnat, alături de șefii statului ucrainean și georgian, o declarație comună. „​Am discutat despre modul în care ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE, ca țări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar și să devină într-o bună zi parte a familiei europene”, a spus Maia Sandu, care a vorbit despre propunerea Comisiei privind o agendă reînnoită de redresare, reziliență și reformă pentru toți partenerii săi estici, susținută și de un plan economic generos de 2,3 miliarde de euro și de un potențial de mobilizare a unor investiții de până la 17 miliarde de euro. „Este o veste excelentă pentru țările noastre, care doresc să extindă și să aprofundeze relațiile cu Europa”, a mai spus președinta Sandu în Georgia.

Pe adevărul.md, Marius Ghincea constată existența unui val de euforie la București în legătură cu victoria PAS în alegerile moldovene, dar și a unei discuţii despre strategia românească în Moldova. Esenţa problemei ar fi, din punctul lui de vedere, că România nu face decât să faciliteze strategia Rusiei în Republica Moldova. La nivel strategic, Rusia are nevoie să instrumentalizeze clivajul identitar şi lingvistic dintre moldovenişti vs. români, iar clivajul există atâta vreme cât atât ruşii, cât şi românii se comportă ca şi cum el este real, natural şi definitoriu pentru înţelegerea realităţii sociale din Republica Moldova. De aia este foarte corect să spui că întreaga campanie a AUR în Moldova a avut efectiv funcţia unui „idiot util” care reproduce dimensiunea identitar-geopolitică, crede autorul.

Totodată, PAS a refuzat să joace în logica repertoriului rusesc care reproduce dimensiunea identitar-geopolitică, producând o nouă dimensiune, cea axată pe economie/ anti-corupţie. Bucureştiul are, după părerea autorului din adevarul.md, oportunitatea istorică acum să iasă dintr-o logică politică care aduce avantaje doar Rusiei şi diverşilor oligarhi din Moldova. Rămâne de văzut dacă va alege să se folosească de această oportunitate, conchide el.

XS
SM
MD
LG