Linkuri accesibilitate

PL, PD și confruntarea via dosarele de corupție CNA și justiția selectivă (moldnova.eu; newsmaker.md)


Există o înțelegere între liderul PD, Vlad Plahotniuc și președintele țării, Igor Dodon, ca primarul capitalei să fie demis? (Tribuna.md; Timpul).

Reținerile din ultimele zile ale unor funcţionari reprezentanţi sau apropiaţi PL în dosare de corupţie iniţiate de CNA este unul din cele mai comentate subiecte în presă. Una din tezele principale ale analiștilor este că arestările ar avea şi mize politice. „Acțiunile ar avea legătură cu declarațiile liberalilor de a nu susține proiectul Partidului Democrat privind implementarea votului uninominal”, scrie portalul moldnova.eu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00
Link direct

PL a avut naivitatea să creadă că nu va fi trecut prin același malaxor prin care a trecut anterior Vlad Filat și PLDM”, afirmă analistul politic Vlad Țurcanu citat de Radio Chișinău. „Jocul politic este nemilos, iar interesele nu țin seama de nici o înțelegere anterioară”, mai spune Vlad Țurcanu.

Portalul newsmaker.md observă că necazurile liberalilor au început, întâmplător sau nu, imediat după ce PD a reușit să-și consolideze susținerea în legislativ și ar putea forma o majoritate fără liberali. PD ar avea totuşi nevoie de sprijinul liberalilor la modificarea sistemului electoral pentru a asigura cel puțin la nivelul coaliției de guvernare consensul politic cerut de Comisia de la Veneția, sugerează analistul Igor Boțan. „După ce PD va reuși să obțină acest lucru, nu va mai avea nevoie de liberali”, notează analistul. O opinie similară o are și directorul IPP, Arcadie Barbăroșie: „E o justiție selectivă. O încercare de a diminua voturilor împotriva uninominalului. PD caută un sprijin de 67 de voturi pentru a modifica la nevoie şi Constituția.” Expertul Dionis Cenușă consideră ca este și o încercare a PD de a arată partenerilor externi rezultate în luptă împotriva corupției.

În paralel cu acțiunile de identificare a voturilor pentru sistemul uninominal, prin mecanisme mascate de șantaj, are loc victimizarea liderului PD Vlad Plahotniuc”, notează Vitalie Călugăreanu în corespondența sa – „Show politic sau luptă împotriva marii corupții?” - pentru Deutsche Welle. Jurnalistul aminteşte că joi când era reţinut ministrul transporturilor, liberalul Iurie Chirinciuc, procurorii au prezentat noi detalii despre tentativa eșuată de asasinare a liderului PD.

Legătura dintre reţineri şi votul uninominal ar fi absolut evidentă, crede Victor Ciobanu citat de tribuna.md. „Este maniera în care s-a procedat de fiecare dată atunci când trebuia de asigurat un vot, un consens. O să vedem cred în zilele următoare cum se va modifica poziția lui Mihai Ghimpu la acest subiect”, notează analistul. Victor Ciobanu nu exclude că reţinerile ar putea fi legate și de o posibilă reformatare a coaliției de guvernare, însă acest lucru se va întâmpla mai târziu, după schimbarea sistemului electoral, crede Victor Ciobanu. Analistul Ion Tăbîrță e de părerea că treptat se pregătește terenul pentru excluderea PL de la guvernare sau pentru înlocuirea primarul liberal Dorin Chirtoacă cu socialistul Ion Ceban.

Editorialistul portalului tribuna.md Dumitru Spătaru notează că primăria ar rămâne decapitată dacă funcția de primar ar rămâne vacantă urmare a demisiei, demiterii sau suspendării din funcție a lui Dorin Chirtoacă. Din punct de vedere legal nu e limpede cine ar urma să preia interimatul, din moment ce viceprimarii sunt cercetați penal, notează autorul. „E o situaţie nouă, nemaiîntâlnită până acum şi ea trebuie reglementată, iar posibilele sale urmări nefaste prevenite deja la această etapă”, recomandă Dumitru Spătaru.

Jurnalista Elena Robu crede și ea că îndărătul acțiunilor din ultimele zile cu privire la unii angajați din primărie, ar exista o înțelegere între liderul PD, Vlad Plahotniuc și președintele țării, Igor Dodon, ca primarul capitalei să fie demis. Ea notează pe blogul său că socialistul Ion Ceban ar avea toate șansele să câștige primăria capitalei, iar retorica pro-rusă este clară din start. „Primarul capitalei Dorin Chirtoacă ar putea să iasă cât de cât onorabil din toată această situație dacă și-ar prezenta o demisie, pe ultima sută de metri”, crede Elena Robu.

Un îndemn de a demisiona adresat edilului capitalei îl formulează şi Marin Basarab în ziarul Timpul. El critică primarul pentru felul în care a gestionat situaţia după ninsorile de săptămâna trecut, dar şi pentru modul în care a reacţionat la reţinerile unor funcţionari din primărie. „De data asta chiar i-aș recomanda primarului nostru să nu mai fie prost, să dea dovadă de măcar un pic de inteligență și demnitate și să-și dea demisia, până nu va fi prea târziu”. Marin Basarab mai notează că dacă pentru înlăturarea consecinţelor ninsorii ar fi nevoie de aproape un an, aşa cum a afirmat Dorin Chirtoacă, atunci pentru „înlăturarea consecințelor administrației Chirtoacă ar fi nevoie de cel puțin zece”.

Petru Grozavu semnează în Ziarul de Gardă un editorial cu titlul „Imperiul lui Plahotniuc”. Autorul crede că liderul PD, Vlad Plahotniuc, ar fi „obsedat de ideea unui nou imperiu politic pentru Republica Moldova”. Cum va arată acest imperiu nu e clar deocamdată, dar, spune Grozavu, dacă proiectul va reuşi prin votul uninominal sau mixt nu este exclus „să intrăm într-o nouă „perestroikă” şi nu se ştie dacă va fi tot „gorbaciovistă” sau dacă va fi una „putinistă””. Petru Grozavu notează că Moldova are nevoie de o clasă politică reformată, doar că PD cu reputaţia pe care o are nu poate fi această nouă clasă politică. „Dacă e să construim un Imperiu în Moldova, acesta ar trebui să fie unul al Normalităţii şi desigur nu cu PD”, notează pe final Petru Grozavu.

Tudor Cojocariu comentează pe blogul său rezultatele proaspătului Barometru al Opiniei Publice. Una din concluziile autorului este că societatea este polarizată şi „poporul vrea război”. Unul socio-politic, deocamdată, precizează Cojocariu. El observă că spre deosebire de precedentele sondaje care indicau o împărțire „echilibrată” a preferinţelor alegătorilor, cel prezentat joi arată că doar două partide ar intra în parlament – PSRM şi PAS. „Probabil că peisajul se va mai schimba până la alegeri. Dar tendința este în mod clar de polarizare”, constată autorul. După părerea sa, această polarizare s-ar datora campaniei prezidențiale, dar şi faptului că unii actori notabili ai scenei politice şi-au pierdut din credibilitate. Tudor Cojocariu mai remarcă faptul că specialiștii care au prezentat rezultatele Barometrului ar fi „purtători importanți de mesaje publice în favoarea PAS și PPDA”. Prin urmare, el admite că rezultatele cercetării ar fi „un pic prea optimiste. Cu sau fără uninominal, cu sau fără mixt”.

XS
SM
MD
LG