Linkuri accesibilitate

În doi ani, Igor Dodon a avut peste zece întrevederi cu Vladimir Putin şi niciuna cu preşedinţii statelor vecine (Adevărul)


Pavel Filip și mesajul său la Kiev la Forumul dedicat victimelor Holodomorului (Ziarul Național).

Pentru a beneficia de amnistia migrațională, moldovenii din Rusia vor trebui să revină în țară de alegeri. Anunţul a fost făcut de președintele Igor Dodon la o întâlnire cu diaspora din Federația Rusă. Ziarul de Gardă (zdg.md) scrie în acest sens că aceasta pare a fi o mișcare electorală din partea președintelui, care s-ar părea că își pregătește electoratul pentru alegeri din 24 februarie. Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că 148 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au încălcat articolul 26, aliniatele 4 și 8 ale Legii federale „Despre ieșirea de pe teritoriul Federației Ruse și intrarea pe teritoriul Federației Ruse”, precum și alți 13 mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au încălcat articolul 27, aliniatele 12, 13 și 14 ale aceleiași Legi, vor beneficia de amnistia migrațională.

„Interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse, impusă acestor categorii de cetățeni ai Moldovei, va fi anulată în cazul dacă ei vor părăsi teritoriul Federației Ruse nu mai târziu de 1 februarie 2019 și vor reveni pe teritoriul Federației Ruse nu mai devreme de 15 martie 2019”, susține șeful statului.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Adevarul.md a ales de la întâlnirea lui Igor Dodon cu diaspora din Rusia alte declaraţii ale şefului statului. Igor Dodon a vorbit în premieră despre ce anume a discutat cu Klaus Iohannis la Paris, unde pe 11 noiembrie participase la Forumul Păcii. „Cine va câştiga alegerile dacă nu noi? O să-i lăsăm pe cei care vor în România? Eu nu sunt împotriva României. Cu două săptămâni în urmă, eu m-am întâlnit, probabil aţi văzut pe Instagram şi Facebook, şi cu preşedintele României, la Paris. Şi eu i-am spus: ce probleme avem noi cu voi? Fraţi, fraţi, dar fiecare stăpân la dânsul acasă”. De la învestirea sa în funcţie, mai scrie Adevărul, Igor Dodon nu a fost în vizite oficiale nici la Bucureşti, nici la Kiev. Astfel, în doi ani, el a avut peste zece întrevederi cu Vladimir Putin şi niciuna cu preşedinţii statelor vecine. Abia pe 11 noiembrie, în cadrul Forumului Păcii de la Paris, preşedintele moldovean a avut întâlniri scurte cu mai mulţi şefi de state, printre care Donald Trump, Petro Poroşenko şi Klaus Iohannis.

Ce se va întâmpla dacă PAS şi PDA vor fi excluse din alegeri, se întreabă într-un comentariu tribuna.md. Chiar dacă unii analişti politici nu admit ideea că, în urma investigaţiilor parlamentare privind presupusa finanţare ilegală a Partidului Acţiune şi Solidaritate şi a Platformei Demnitate şi Adevăr de către Fundaţia „Dialog Deschis” aceste două formaţiuni ar putea fi excluse din viitoarea campanie electorală, se poate crede că respectiva situaţie e cât se poate de posibilă. Dacă se întâmplă, comentează se comentează în tribuna.md, cele două formaţiuni ar putea să-şi scoată susţinătorii în stradă. În acest caz nu sunt excluse proteste de amploare care vor marca decisiv agenda politică a ţării şi rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare. Cele două formaţiuni ar putea, potrivit altui scenariu, să cheme electoratul pro-european la boicotarea viitorului scrutin parlamentar. Dacă apelul respectiv va fi însoţit de proteste masive, atunci scenariul doi lejer poate deveni un element în scenariul 1. PAS şi PDA ar putea opta pentru formula de participare în alegeri pe listele PLDM sau a unui bloc electoral de dreapta ce ar putea fi constituit de PLDM, PL şi posibil de alte formaţiuni. În acest caz, electoratul pro-european ar avea o alternativă pentru a putea participa la alegeri şi pentru a-şi putea vota favoriţii, însă marii pierdanţi vor fi PAS şi PDA, care vor trebui să accepte că în viitorul scrutin, cel puţin oficial, voturile electoratului pro-european vor fi direcţionate spre alt brand politic decât brandurile celor două partide.

Ziarulnational.md dă amănunte despre participarea în aceast week-end a premierului Pavel Filip la forumul dedicat victimelor Holodomorului de la Kiev. Holodomorul, scrie publicaţia, este considerat o tragedie a secolului XX– foametea a fost organizată artificial de regimul stalinist în anii 1932-1933. La forumul internațional dedicat victimelor Holodomorului, premierul Filip a menționat că „moartea milioanelor de ucraineni a fost cauzată de politicile regimului stalinist, care a urmărit distrugerea conștiinței naționale și instaurarea fricii. Șeful Executivului amai spus că R. Moldova sprijini mereu inițiativele Ucrainei de a păstra aceste evenimente vii în memoria oamenilor. În același timp, prim-ministrul a accentuat că „împreună putem face astfel încât cetățenii noștri să trăiască în țări libere și democrate”.

XS
SM
MD
LG