Linkuri accesibilitate

Iniţiativa democrată privind combaterea propagandei ruse la TV (P. Bogatu/deschide.md)


Necunoscutele cercetării penale în Federaţia Rusă a liderului PD Vlad Plahotniuc (Newsmaker.md).

Despre iniţiativa democrată privind combaterea propagandei ruse la TV analistul politic Petru Bogatu citat de deschide.md spune că proiectul este tardiv, dar e mai bine că a venit mai târziu decât niciodată. „Este adoptat pe fundalul ameninţărilor ruse pentru Europa, pentru democraţiile occidentale. Termenul de propagandă trebuie definit, pentru că se fac manipulări şi în mediul intern. Manipularea este un propus al presei, iar propaganda străină este un element al războiului extern”, afirmă Petru Bogatu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00
Link direct

Analistul politic Anatol Țăranu e de părere că proiectul de lege propus de Partidul Democrat este un remediu de autoapărare a statului de propaganda străină. Anatol Țăranu a spus la o emisiune televizată, citat de agenţia de presă IPN, că propaganda creează o anumită conștiință socială, politică în Republica Moldova și blochează tot ceea ce se numește orientarea europeană. „Îi debusolează pe cetățenii noștri și în așa fel, practic, această propagandă se opune scopului nostru fundamental care se numește integrarea europeană a Republicii Moldova”, a afirmat analistul.

La acelaşi subiect pagina rusească a Sputnik Moldova publică un articol despre ce consecințe va avea interzicerea mediilor rusești în Republica Moldova. Articolul citează fragmente din declaraţia critică a PSRM care vorbeşte despre o nouă provocare în adresa Federaţiei Ruse şi despre posibilele urmări nedorite în procesul de reglementare transnistreană sau asupra migranţilor moldoveni care muncesc în Rusia.

D’ale concentrării în televiziune” este articolul de opinie semnat de experta media Aneta Gonţa pe media-azi.md. Experta observă că la sfârșit de 2017, în prag de an electoral, „avem cel puțin doi poli de concentrare a proprietății în televiziune care (…) sunt susceptibili de generare de poziții dominante în formarea opiniei publice”. Cei doi poli sunt Partidul Democrat de guvernământ şi PSRM apropiat preşedintelui ţării, precizează experta. Trei din patru posturi tv atribuite direct sau indirect liderului PDM și două din cele trei televiziuni asociate PSRM se află în top 10 cele mai urmărite posturi tv de către moldoveni. „Acest lucru indică în mod clar asupra faptului că vorbim și despre o concentrare masivă a audienței în mâinile unui număr limitat de proprietari”, afirmă Aneta Gonţa. Experta propune câteva soluţii, una fiind că CCA să participe de facto la asigurarea unui peisaj mediatic sănătos și pluralist.

Newsmaker.md publică un articol despre cunoscutele, dar mai cu seamă necunoscutele cercetării penale în Federaţia Rusă a liderului PD Vlad Plahotniuc. Există mai multe necunoscute - nu se ştie cine ar fi ținta tentativei de omor pentru care este acuzat Plahotniuc. Nu e limpede când a fost pornită cercetare și în bază a ce. De asemenea, nu se știe cine altcineva apare în procesul penal împotriva lui Vladimir Plahotniuc, în ce țară a fost sau urma să se producă încercare de asasinare și dacă există martori în cauză care au dat depoziții. Rămâne necunoscută reacția organelor de drept din Molodva, precum și acțiunile ulterioare ale organelor de drept din Rusia. Nu se știe cine îi apără interesele lui Plahotniuc în Rusia și cine a contestat în apel decizia judecătoriei Basmanîi. În articol se mai aminește că în ajun primarul de Bălți Renato Usatîi a lansat de la Moscova noi acuzații în adresa lui Plahotniuc și a sugerat ca liderul PD ar atenta la viața lui.

Publicația rusească Kommersant relatează că cercetarea penală a lui Plahotniuc ar viza, potrivit unor date, tentativa de asasinare a lui Renato Usatîi. În articol se mai spune că Usatîi ar fi confirmat acest lucru şi că atât el, cât şi Vlad Plahotniuc ar avea cetăţenie rusească. Potrivit publicaţiei ruse, avocatul lui Plahotniuc Armen Zadoian ar fi refuzat categoric să comenteze mandatul de arestare emis de instanţa moscovită. „Pot să spun doar că am contestat această decizie”, a spus juristul. Se mai precizează că emiterea mandatului de arest în absenţa persoanei nu e decât o formalitate pentru a da persoana bănuită în căutare internațională.

Interpol Moldova infirmă că Vlad Plahotniuc ar fi fost dat în căutare internaţională, anunţă portalul deschide.md. „Faptul că el nu este în căutare prin canalele INTERPOL, este în contradicție cu ceea ce anunță Federația Rusă”, a declarat Viorel Țentiu, şef Interpol Moldova. El a mai precizat că o eventuală reținere a lui Vlad Plahotniuc ar fi ilegală.

XS
SM
MD
LG