Linkuri accesibilitate

Cum se dă mită în Moldova (Dumitru Spătaru/Tribuna)


Presa rusă despre discursul președintelui Donald Trump despre Starea Națiunii (RIA Novosti;RKB).

Curtea Constituțională organizează surprize pentru autorii sesizărilor, scrie Vitalie Călugăreanu în corespondența sa pentru Deutsche Welle despre demisia președintelui Curții Constituționale, Tudor Panțâru. Autorul menționează hotărârea Curții, care viza trecerea la controversatul sistem electoral mixt, adoptată încă în decembrie 2017, care ar fi ajuns în spațiul public abia marți: „Mai mulți experți și instituții de presă de la Chișinău au semnalat că ciudata hotărâre ar fi fost adoptată pe furiș și ținută în secret, timp de mai bine de o lună.”

Revista presei matinale cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

Într-un editorial pentru site-ul Deschide.md, Alexandru Vakulovski își scrie impresiile despre interviul acordat de președintele Igor Dodon la Moscova jurnalistei postului RTVI, Marianna Minsker. Anterior, ei i s-a refuzat intrarea pe teritoriul țării: „Mi-a plăcut interviul pentru că jurnalista rusă nu a vrut să-i ridice mingile la fileu lui Dodon, ci l-a intimidat de la prima întrebare, de multe ori l-a corectat, când acesta o lua pe arătură şi încurca datele.” Vakulovski scrie că guvernarea ar trebui să o mai invite pe Minsker la Chișinău pentur încă un interviu cu Dodon: „nu de alta, dar se apropie alegerile”.

Despre cum se dă mită în Moldova scrie Dumitru Spătaru într-un editorial pentru portalul Tribuna. Autorul descrie o schemă de a da / lua mită, mărturisită de un procuror, metodă care ar fi demnă de o „comedie”: „De ce oamenii în Moldova dau şi primesc mită, dacă până la urmă rămân tot cu… nimic. Desigur, dacă nu luăm în calcul durerile de cap şi satisfacţia prostească pe care o au de la faptul că au scăpat de probleme pe care singuri şi le-au făcut.”

„Statele Unite au arătat un cartonaș galben elitei rusești. Va câștiga sau va pierde Moldova?” – acesta e titlul unei analize în limba rusă, scrise de jurnalistul Vitalie Andrievski pentru Ava.md. autorul spune că în jocurile geopolitice mari, Moldova este obiectul, nu subiectul acestor mișcări: „Trebuie să te comporți în mod corespunzător. Altfel, detașamentul nu va observa pierderea unui soldat...”

Discursul președintelui Donald Trump despre Starea Națiunii a fost lung, dar sărac în detalii concrete, scrie AFP, citat de Agerpres. Liderul de la Casa Albă a adoptat un ton mai conciliant în privinţa anumitor subiecte, chiar dacă, fidel retoricii sale, a descris imigraţia mai întâi sub prisma violenţei, drogurilor şi terorismului și a anunțat că dorește să pună capăt programului Loteria Vizelor.

Subiectul a fost pe larg discutat și în presa din Rusia.

Citat de agenția federală de știri RIA Novosti, politologul Boris Mejuev spune că Trump vrea să minimizeze atitudinea anti-rusă a guvernului SUA: „În discursul său în fața Congresului, președintele american nu a acordat prea multă atenție Rusiei, ceea ce este un lucru pozitiv.” Mejuev a adăugat că Trump percepe Rusia și China mai mult ca și concurenți geopolitici, decât ideologici.

Revista RBK scrie că mesajul lui Trump era deosebit de conciliator și că e vorba de o imagine nouă, care place cetățenilor. RBK citează analiști, care afirmă că în discursul său, Donald Trump a ignorat problemele sensibile și s-a prezentat în calitate de pacificator, ceea ce nu înseamnă însă că între Capitol și Casa Albă se va ajunge la un numitor comun.

XS
SM
MD
LG