Linkuri accesibilitate

„Mercenarii”, moldovenii care au plecat să lupte în regiunile separatiste din Ucraina (RISE Moldova)


„Recent am văzut diferite proiecte de lege care realmente sunt un pas înapoi” (interviu James D. Petit/TV8).

Un stat ca R. Moldova este slăbit nu doar de decizii eronate și prostești, cum sînt cele privind modificarea sistemului electoral, dar și de existența trupelor militare rusești, a declarat Igor Munteanu într-un interviu pentru Ziarul Național. Directorul IDIS „Viitorul” și fost ambasador al R. Moldova în SUA spune că politizarea Comisiei Electorale Centrale și modificarea abruptă a sistemului electoral de la mijlocul anului 2017 au declanșat o ploaie de critici acide, iar autoritățile centrale se străduiesc să le diminueze impactul.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

RISE Moldova publică o investigație amplă, intitulată „Mercenarii”, despre moldovenii care au plecat să lupte în regiunile separatiste din Ucraina: „Pentru bani, aceștia au ajuns pioni în tranșeele care forțează linia roșie de pe harta politică a lumii”. În anchetă se menționează că, potrivit datelor oficiale, circa 100 de moldoveni au ajuns în tranșeele separatiștilor din Ucraina. Jumătate dintre ei au fost deja identificați, iar mai puțin de un sfert au ajuns pe banca acuzaților, potrivit RISE Moldova.

Declarațiile lui Igor Dodon precum că Republica Moldova ar putea ajunge în pragul unui război civil după ce câteva localități au votat Unirea, incită la radicalizarea anumitor grupuri de cetățeni, atenționează fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. Țurcanu mai menționează că președintele nu a denunțat exercițiile militare care s-au intensificat în regiunea transnistreană: „Devierile acestui personaj devin tot mai flagrante. Îmbătrânește în rele, aceasta este concluzia preliminară”.

Despre așa-zisele apartamente „gratuite” din perioada URSS scrie Maxim Mirovici, într-un articol de analiză pentru protalul de limba rusă AVA.md. Mirovici scrie că într-un stat nu există nimic gratuit, iar apartamentele se ofereau muncitorilor deoarece birocrații îi tratau ca materie primă: „Privatizarea locuințelor a devenit posibilă numai după prăbușirea URSS. Înainte de asta toți cetățenii locuiau în apartamentele lor cu drepturile unor oaspeți, fără a avea putință să schimbe ceva.”

Se pregăteşte terenul pentru o alianţă dintre PD şi PAS? – acesta e titlul unui editorial semnat de Dumitru Spătaru și publicat pe site-ul Tribuna.md. Autorul scrie că există suspiciuni că între PAS şi PDA, formaţiuni care au anunţat anterior că vor merge în următoarele alegeri parlamentare împreună, ar fi apărut disensiuni: „Cei din PAS, deşi se declară împotriva guvernării, nu prea au fost văzuţi pe barricade.” Dacă se va rupe alianţa PAS-PDA, Andrei Năstase şi echipa sa vor ieşi în câştig, menționează Spătaru.

Într-un editorial pentru Deschide.md, scriitorul Alexandru Vakulovski scrie despre localitatea Sadova din care este originar președintele moldovean și faptul că acolo s-a semnat o declarație anti-unire. El scrie despre echipele de televiziune care au ajuns în sat ca să relateze despre asta, însă le-a acuzat de prezentare tendențioasă a celor întâmplate: „Ne-am convins că există şi o Sadovă unionistă.”

„Anul trecut, partenerii internaționali de dezvoltare au fost un pic dezamăgiți cu lipsa de progres. Recent am văzut diferite proiecte de lege care realmente sunt un pas înapoi”, a declarat Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James D. Pettit, într-un interviu pentru postul de televiziune TV8. Printre îndoielnicele proiecte de legi, ambasadorul a enumerat trecerea la sistemul electoral mixt și proiectul cu privire la decriminalizarea infracțiunilor economice

XS
SM
MD
LG