Jurnalista Alina Radu scrie într-un editorial pentru ediția tipărită a Ziarului de Gardă că în pofida asocierii la Uniunea Europeană, situația libertății presei arată îngrijorător. Practic, începând cu 2012, ratingul libertății presei în Republica Moldova scade non-stop, scrie autoarea. Jurnalista e îngrijorată, printre altele, de schimbări cu privire la legea cu privire la secretul de stat, care ar viza „secretomani plătiți”. „Secretizarea datelor cu privire la corupție nu face parte din standardele UE”, scrie Alina Radu.
Despre Statul Republica Moldova și pseudo-stataliștii din stânga Prutului a scris lidera PAS, Maia Sandu, într-un comentariu pentru publicația românească Revista 22. Sandu afirmă că subiectul statalității și patriotismului continuă să provoace discordie în societatea moldoveană: „Discuțiile pe acest subiect duc, de cele mai multe ori, într-o direcție greșită.” După părerea ei, Republica Moldova trebuie să se reinventeze ca stat european. Asta se poate face doar prin consolidarea societății și venirea la putere a unei guvernări responsabile, în interesul tuturor cetățenilor, conchide Maia Sandu.
Opoziția pare să-și schimbe strategia în raport cu guvernarea, de această opinie este Dumitru Spătaru. În comentariul său pentru portalul Tribuna.md, Spătaru scrie că opoziția a înțeles două lucruri: că puterea actuală poate fi învinsă numai în condițiile unui front comun, iar protestul ca instrument de presiune asupra guvernării trebuie regândit. Spătaru a adăugat că democrații nu vor renunța ușor sistemul electoral uninominal, căci asta ar pune în pericol viitorul lor ca partid politic.
„Dodon are nevoie de regiunea transnistreană doar până la alegeri” - așa este intitulată o analiză publicată în ziarul rus Vzglyad. Declarația răsunătoare a președintelui Igor Dodon de a reintegra RM și Transnistria timp de doi ani nu are nimic în comun cu rezolvarea conflictului transnistrean, afirmă politologi locali. La nivel oficial, Tiraspolul a declarat că întâi de toate RM va trebui să recunoască statutul regiunii. Fostul consilier prezidențial și ex-comunistul Mark Tkaciuc citat în articol afirmă că Dodon doar face jocul democraților de la guvernare.
Publicația influentă americană Foreign Policy scrie că țările ex-sovietice ar putea pierde ajutoarele materiale din partea Statelor Unite care vin prin intermediul programului USAid, bugetul căruia riscă să fie micșorat drastic. Pentru RM, ar fi vorba de o reducere în proporție de 47%, pentru Ucraina – aproape 70%, iar Azerbaidjan și Belarus riscă să o piardă de tot.
Despre așa-zisa „dilemă bulgară” meditează Oleg Kosîh, într-un editorial publicat pe portalul de expresie rusă AVA.md. În opinia lui, cu venirea toamnei va veni schimbarea sistemului electoral, după care ar urma reforma teritorial-administrativă. Kosîh consideră că asta va aduce în prim plan și problema raionului Taraclia, cu o densitate deosebit de înaltă a populației de etnie bulgară: „bulgarii se vor vedea nevoiți să rezolve dilema: să apere drepturile colective sau cele individuale”.
Jurnalistul Dorin Galben de la ziarul Timpul scrie că cetățenii nu trebuie să se grăbească să jubileze la fiecare reținere de pentru abuz de putere și acte de corupție: „este doar praf în ochi pentru cei care nu vor nimic altceva decât sânge de politician și o nouă posibilitate să spele rufele cuiva în public - nu contează dacă este sau nu vinovat”. Galben scrie că unii chiar au crezut că justiția s-a apucat de treabă, deși e doar o bătaie de joc a autorităților față de cetățeni.