Linkuri accesibilitate

Războiul lui Shor cu compania Kroll (D. Spătaru/Tribuna.md)


Reforma Guvernului va rupe pentru totdeauna legătura R. Moldova cu desființata Uniune Sovietică (Iurie Ciocan/Newsmaker.md).

Vizitele oficiale la Bruxelles ale premierului Pavel Filip și a liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc au devenit subiectul unui comentariu politic semnat de Petru Grozavu și publicat în ediția de astăzi a Ziarului de Gardă: „Și unul, și altul au plecat să ceară europenilor sprijin politic votului mixt în R. Moldova, după ce Comisia de la Veneția a dat aviz negativ proiectului.” Speranța moare ultima?, se întreabă autorul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00
Link direct

O analiză la rece despre prima aniversare a lui Ilan Shor ca lider politic a scris Dumitru Spătaru într-un editorial pentru Tribuna.md. Arestul preventiv nu l-a împiedicat pe Shor să se manifeste activ în politica moldovenească, scrie Spătaru. Autorul opinează că Shor a declarat practic „război deschis” companiei Kroll, care investighează furtul miliardului, a lansat magazine sociale și a avut unul dintre cei mai vizibili candidați la președinție – Inna Popenco. După părerea editorialistului, asta arată că Shor are o strategie strict stabilită pe care o urmează pas cu pas: „Rămâne să vedem în ce măsură va fi ea valorificată de Ilan Shor.”

Într-un interviu pentru portalul de expresie rusă Newsmaker.md, directorul Centrului pentru Reforme, Iurie Ciocan, a declarat că reforma Guvernului va rupe pentru totdeauna legătura Republicii Moldova cu desființata Uniune Sovietică. „Această reformă a întârziat cu 20 de ani”, spune Ciocan. După părerea lui, reforma trebuie să aibă loc anume acum, fiindcă există voință politică.

Condițiile lui Igor Dodon pentru modificarea sistemului electoral sunt în beneficiul PSRM, a declarat analistul politic Vlad Țurcanu pentru Radio Chișinău. Fostul consilier prezidențial mai atenționează că Igor Dodon ar vrea să reactiveze planul Kozak privind regiunea transnistreană: „Dodon dorește să aprindă fitilul acestei bombe electorale care a sfârâit puțin și în scrutinul prezidențial de toamna trecută: utilizarea bazinului electoral din Transnistria pentru a deturna definitiv RM din calea ei firească spre Europa.”

„Națiune civică, multietnică sau popor moldovenesc?”, această întrebare și-a pus-o George Damian într-un editorial pentru MoldNova.eu. Autorul opinează că declarațiile referitoare la moldovenizare nu sunt altceva decât provocări politice către București – cei care le lansează de la Chișinău doresc declanșarea unui conflict și nimic mai mult: „Chestiunea minorităților naționale din Republica Moldova va trebui abordată conform tratatelor internaționale semnate de Chișinău – Consiliul Europei are o vastă experiență practică în acest domeniu.”

Despre aniversarea de 85 de ani a scriitorului Spiridon Vangheli scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru Deschide.md. Autorul menționează că „Tatăl lui Guguță”, fără să vrea, a făcut ceea ce visează orice politician: a adunat foarte multă lume în jurul său, de vârste diferite, din zone diferite, chiar şi cu nivel de educaţie diferit: „Pentru asta n-a făcut campanii electorale, n-a împărţit fluturaşi, n-a lipit afişe pe toate gardurile Moldovei, aşa cum procedează politicienii ca să mai smulgă un vot.”

Despre sistemul electoral mixt scrie Valeriu Renița într-un comentariu publicat pe portalul de expresie rusă AVA.md. În pofida faptului că sistemul mixt este într-adevăr în favoarea Partidului Democrat, autorul afirmă că schimbarea sistemului electoral va permite pe parcursul timpului intrarea în Parlament și a unor persoane care cu adevărat vor dori apărarea statalității moldovene: „Cum altfel să votezi pentru schimbarea clasei politice?”

XS
SM
MD
LG