Linkuri accesibilitate

Efectul devastator al propagandei rusești (Vitalie CIobanu/Contrafort)


De ce se fotografiază politicienii moldoveni cu oficiali străini (Igor Volnițchi/Tribuna.md).

Ziarul de Gardă publică o investigație despre lucrările de renovare la vila prezidențială de la Condrița, semnată de Victor Moșneag și Anatolie Eșanu. Guvernul a oferit circa 200 de mii de lei pentru reparație, spun autorii. Citez: „Neoficial, în vilă au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autoritățile strâng din umeri atunci când sunt întrebate.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

În câți ani va dispărea Moldova?” – așa este intitulat un articol publicat pe site-ul Sic.md, în care redacția scoate la iveală adevărul despre o știre falsă, distribuită de Komsomolskaia Pravda. Ziarul de expresie rusă scrie despre o pretinsă posibilitate că Moldova va pierde trei orașe mari în următorii cinci ani. Autorii de la Sic.md afirmă că e vorba de o știre inexactă, pe care Komsomolskaia Pravda a transformat-o într-o „profeție apocaliptică, fără nicio bază factuală”: „Statisticile reale sunt și așa destul de îngrijorătoare, fără a fi exagerate și transpuse în «orașe ce dispar».”

Efectul propagandei rusești pentru identitatea și conștiința de sine a basarabenilor este devastator, scrie Vitalie Ciobanu într-un editorial pentru revista Contrafort. Pe de o parte, autorul susține inițiativa de a combate propaganda rusă la TV, proiect înaintat de democrați, pe de altă parte – propaganda trebuie stopată cu respectarea normelor democratice pe plan intern: „În caz contrar, […] alternativa rusă […] nu-și va diminua atractivitatea, dimpotrivă: va recruta noi adepți.”

Într-un editorial pentru Tribuna.md, comentatorul politic Igor Volnițchi explică de ce politicienii moldoveni se fotografiază cu oficiali străini. După părerea autorului, pentru politicienii noştri deseori aceste fotografii sunt chiar mai importante decât ceea ce spun la întruniri. Volnițchi afirmă că miza adevărată e asocierea cu imaginea sau mesajul demnitarului străin. Asta arată ce „rol important joacă fotografiile în luptele pe care le duc politicienii.”

De când există Moldova ca stat, ea primește perfuzii financiare serioase din Uniunea Europeană, scrie Alexandru Vakulovski, într-un editorial pentru Deschide.md. Autorul și-a înșiruit impresiile după ce a vizitat un festival literar din Germania. „La Poesiefestival Berlin am conştientizat un paradox: cu cât ţara din afara UE e mai săracă, mai prăpădită, cu atât mai mult ea face figuri, «vrea să fie sedusă»”, conchide Vakulovski.

Declarațiile lui Igor Dodon sunt anticonstituționale”, a declarat Octavian Țâcu, citat de Radio Chișinău. Este reacția față de calificativul „președinte” prin care i s-a adresat în câteva rânduri liderului de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, la un club de presă. „Șeful statului creează un precedent periculos pentru reglementarea conflictului transnistrean și ar trebui inițiat un referendum pentru demiterea sa”, afirmă Octavian Țâcu.

Convocarea Consiliului municipal Chișinău, de către Dorin Chirtoacă, pentru a numi doi viceprimari este o încercare de a asigura un anumit control asupra Primăriei, a declarat comentatorul politic Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. După părerea lui, este o tentativă a Partidului Liberal de a-și menține pârghiile administrative, în pofida dificultăților.

XS
SM
MD
LG