Linkuri accesibilitate

„Cetățenia prin investiție” o legislație controversată (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Viitorul politic al lui Igor Dodon (Dumitru Spătaru/Tribuna.md).

„Au transformat Moldova într-un rai al cămătarilor cu bani murdari”, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru DW. Este vorba despre modificările la Legea cetățeniei, care oferă posibilitate străinilor bogați să obțină cetățenia Republicii Moldova dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro. În articol, autorul menționează că „urmare a acestei modificări legislative, contribuabilii - cetățenii moldoveni cu acte în regulă - sunt puși de către propriii guvernanți în situația să-i întoarcă străinului cămătar (deja cu cetățenie moldovenească) întreaga sumă şi dobânda în cel mult 5 ani”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Pe de altă parte, analistul politic Nicolae Negru scrie pe site-ul ziarulnational.md că activiștii ar „sufla în apa rece a Legii cu privire la „cetățenia prin investiție”. El crede de fapt că legea pare atractivă, dar explică îngrijorările apărute printr experți „atâta timp cât instituțiile statului nu funcționează cum se cuvine, nu e cazul să riscăm”. Nicolae Negru mai este de părere că „Republica Moldova nu e un stat normal și, după ce s-a fript cu miliardul furat din rezervele BNM, după ce prin băncile s-au spălat miliarde de bani murdari din Rusia, e firesc să suflăm din răsputeri în apa rece a oricărui proiect de lege”. La toate acestea, autorul mai adaugă că „având în vedere coruptibilitatea funcționarilor moldoveni, prin ușa „cetățenie prin investiție” pot pătrunde nu numai bani furați din buzunarul nostru, dar și persoane periculoase care își pun scopul să ajungă în UE”.

Politologul Dionis Cenușa crede că Uniunea Europeană ar putea deja să fie convinsă de caracterul legitim al votului mixt. Într-un articol publicat de Agenția de presă IPN, autorul observă faptul că democrații nu au încetat, nici după schimbarea sistemului electoral, să facă lobby la Bruxelles că la adoptarea votului mixt au fost luate în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneția și că noul sistem electoral are sprijin public larg. Scopul acestor acțiuni, scrie Dionis Cenușa, este de a evita o eventuală sistare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene. De aceea, mai adaugă el, ținta lobby-iștilor democrați sunt Comisia Europeană și Serviciul European pentru Acțiune Externă, care în timpul apropiat urmează să decidă dacă „pre-condițiile politice” au fost violate și dacă alocarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane EUR este posibilă sau nu. Tot Dionis Cenușa consideră că „mobilizarea protestelor, combaterea argumentelor democraților cu argumente juridice și nu prin declarații publice și populiste, precum și comunicarea activă cu instituțiile europene, sunt esențiale pentru a pune la dispoziția UE informația veridică despre natura reală a votului mixt”.

Despre cât de prieteni sunt, inclusiv Republicii Moldova, opozanții politici ai lui Putin, scrie jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov într-un editorial publicat pe site-ul graniru.org. Citat de deschide.md, jurnalistul atrage atenția la faptul că în Rusia, chiar și principalii opozanți politici ai lui Putin sunt molipsiți de boala imperialismului rusesc. El aduce exemplul lui Serghei Udaliţov, unul dintre renumiții opozanți ruși, care a spus anterior că susține anexarea Crimeei, dar și a lui Alexei Navalinîi, un alt lider politic opozant lui Putin, care a spus că regiunea Crimeea nu trebuie întoarsă Ucrainei. „Fiecare cetățean rus care nu conştientizează că ocuparea Crimeei şi a Donbasului, Abhaziei, Osetiei de Sud şi Transnistriei este principala problemă a țării sale, – este bolnav”, adică molipsit de boala revanşismului imperial, este de părere jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov.

Viitorul politic al lui Igor Dodon depinde de ce va face președintele în continuare și cum concret se va poziționa, scrie editorialistul Dumitru Spătaru într-un articol publicat pe tribuna.md. Autorul propune mai multe scenarii, care eventual ar putea fi puse în practică de Igor Dodon. Dumitru Spătaru crede că Igor Dodon ar avea la îndemână atât opțiunea începerii unui război politic în toată legea cu actuala guvernare, dar și o alianță deschisă cu puterea. Dumitru Spătaru descrie pe îndelete care ar putea fi consecințele fiecărui scenariu în parte pentru viitorul lui Igor Dodon.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG