Linkuri accesibilitate

O pseudo-elită oligarhică, al cărei unic interes este îmbogăţirea personală (Răzvan Voncu/adevărul.md)


Bilanț Pirkka Tapiola (Dionis Cenușă/IPN).

Dacă între democrați și socialiști va izbucni un război politic în următoarea perioadă, atunci rolul lui Renato Usatâi și formațiunea sa politică ar putea crește considerabil în politica moldovenească, este de părere autorul site-ul tribuna.md, Dumitru Spătaru. El sugerează că partidele de la guvernare dorind „să-și sporească propriul bazin electoral sau poate vrând să-i ajute pe socialişti în baza parteneriatului neoficial pe care l-au avut în ultimul timp, au declanşat mai multe campanii ţinta cărora a fost Renato Usatâi şi partidul său”. Indiferent însă de aceste campanii, mai crede Dumitru Spătaru, formațiunea lui Usatîi ocupă o nișă electorală importantă, și ar putea servi drept alternativă pentru votanții dezamăgiți ai socialiștilor, dar și ai democraților, la părerea autorului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00
Link direct

Tot Dumitru Spătaru scrie pe tribuna.md și despre cum președintele Dodon a fost atras în capcană de actuala guvernare. Deși aveau voturi suficiente pentru schimbarea sistemului electoral, partidele de la guvernare s-au folosit de socialiști pentru a da impresia unui consens politic larg. Mai mult decât atât, autorul scrie că „cei de la putere s-au asigurat că oamenii şefului statului nu se vor alia cu alte forţe de opoziţie, care protestau împotriva modificărilor la Codul Electoral”. Astfel, socialiștii au fost izolați de partidele de opoziție, ceea ce le-a îngustat spaţiul de manevră, iar în toamnă nu este exclus ca democrații să anuleze mai multe prevederi din noua lege electorală, care avantajau clar PSRM-ul.

Republica Moldova „a fost deturnată de o pseudo-elită oligarhică, al cărei unic interes este îmbogăţirea personală”, scrie unul dintre autorii blogurilor găzduite de adevarul.md, Răzvan Voncu. În articolul citat, el crede că cei care controlează Republica Moldova, o structură oligarhică la părerea lui, „vor cu orice preţ menţinerea Republicii Moldova într-o zonă gri: nici revenită sub tutela Moscovei (care nu tolerează oligarhi de capul lor), dar nici în Europa (unde nu există decât state de drept)”. Autorul mai crede că statul moldovenesc, fără un sprijin consistent extern din partea statelor occidentale, este nefuncțional și n-ar putea fi garantul drepturilor cetățenilor săi.

Politologul Dionis Cenușa dedică astăzi un articol activității șefului delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola care și-a încheiat mandatul. Expertul, în materialul publicat de Agenția de presă IPN, trece în revistă succesele dar și eșecurile diplomatului european în perioada aflării lui în Republica Moldova și anticipează că noul șef al Delegației UE va trebui să evite politizarea discursului și partizanatul. Noul diplomat nu doar va moșteni mai multe provocări vechi, printre care „evaluarea implementării pre-condițiilor politice necesare pentru ca UE să ofere Moldovei asistență financiară”, dar va trebui, la părerea lui Dionis Cenușa, să fie pregătit și pentru noile provocări, care ar putea să apară după alegerile din 2018, când există „probabilitatea preluării puterii de către forțele pro-ruse”, concluzionează politologul.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG