Despre perspectivele Parteneriatului Estic pentru 2018 scrie Igor Munteanu, într-o analiză pentru publicația online de limbă engleză Emerging Europe. O politică bună atât pentru UE, cât și partenerii din est ar fi să se promită mai puțin și să se îndeplinească mai mult decât și-au propus, scrie Munteanu. Munteanu opinează că primul pas ar fi îmbunătățirea climatului antreprenorial și atragerea investițiilor străine, pe lângă o mai bună comunicare dintre UE cu cetățenii de rând din țările Parteneriatului Estic. Munteanu afirmă că atât Moldova, cât și Ucraina servesc drept avertismente pentru ceea ce se poate întâmpla atunci când nu se luptă împotriva corupției la nivel înalt: „Atâta timp cât instituțiile-cheie sunt administrate ineficient și lipsite de protecție, acestea vor continua să otrăvească atât politica internă, cât și mediul de afaceri.”
Amânarea trecerii la televiziunea digitală – o soluție electorală, scrie jurnalistul Ion Terguță într-un comentariu pentru portalul Media Azi. Așa explică autorul modificările propuse de autorități, potrivit cărora licențele analogice de difuzare terestră vor fi prelungite până la epuizarea tranziției, care ar fi extinsă până în martie 2020. Terguță e nemulțumit de faptul că în motivația sa, Ministerul Economiei și Infrastructurii nu a explicat de ce televiziunile nu sunt capabile să suporte costurile de trecere la televiziunea digitală. Jurnalistul consideră că utilizarea televiziunii digitale fără restricții ar pune radiodifuzori „în condiții egale de piață”. După părerea lui, marele perdant ar deveni General Media Group și Partidul Democrat cu cele patru canale ale lor cu acoperire națională: „În an electoral ar fi sinucigaș să faci asta.”
Într-un editorial pentru portalul Tribuna.md, jurnalistul Dumitru Spătaru scrie despre investigația ziarului Timpul, care în opinia autorului ar fi unica ce se referă în egală măsură la marea majoritate a liderilor de opoziţie cât de cât importanţi din ţara noastră. În investigație se fac nişte paralele între interesele lui Mukhtar Ablyazov, bancher și oligarh din Kazahstan, şi activitatea unor lideri de opoziţie din Moldova. Spătaru consideră că poate fi vorba de începutul unui mare scandal politic, care ar putea schimba radical datele problemei în politica moldovenească, dacă nu va fi gestionat corect: „lipsa unei reacţii sau o reacţie neconvingătoare din partea opoziţiei, ar putea da startul unor acţiuni ale puteri, care ar putea decide că a sosit momentul potrivit pentru repoziţionare.”
Cei mai violenți și urâţi criminali din țara asta sunt reprezentanţii poliției, scrie Silviu Tănase, într-un editorial pentru ziarul Timpul. În opinia autorului, reforma poliției, despre care ne tot vorbește guvernarea, este doar un mit: „Mai bine zis, reforma se amână atâta timp, cât cei mai mari infractori, proxeneți și dealeri de droguri poartă epoleți și terorizează societatea.” Dacă se vrea o societate mai sigură și o scădere a ratei criminalității, nu rămâne decât să se înceapă de la zero, afirmă Tănase. Autorul propune desființarea poliției în forma ei actuală și angajarea unor oameni noi, care nu au nici o tangență cu „șacalii dornici de sânge”.