Linkuri accesibilitate

„Păzea, Putin se gândeşte la noi” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


„Majoritatea proiectelor de dezvoltare socială sunt realizate din contul donatorilor occidentali, dar doar circa 10% din populație sunt informate despre acest lucru” (Ava.md).

Un amplu articol din Newsmaker.md dedicat alegerilor locale din Chişinău îl citează, sub titlul „Va putea oare candidatul socialist să câştige în premieră primăria Chişinăului” pe politologul Dionis Cenușă care susține că „șansele de victorie ale candidatului socialist (Ion Ceban) depind de „nivelul prezenței la urne și al votului protestatar”. „Lui Andrei Năstase îi va fi greu să câștige alegerile, chiar dacă are de partea sa echipa Maiei Sandu, mai crede analistul. Principala vulnerabilitate a lui Năstase ar fi, după părerea lui Cenuşă, faptul că el s-a interesat rar de problemele orașului. „Pentru el funcția de primar este o etapă intermediară pe calea spre o funcție înaltă în parlament sau guvern”, apreciază Cenușă. Potrivit politologului, dacă Silvia Radu va ajunge să se confrunte în turul doi cu candidatul socialiștilor, opoziția extra-parlamentară mai curând că nu va chema alegătorii săi să voteze pentru ea, care este considerată o apropiată a PDM.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Nicolae Negru îşi dedică un editorial din ziarulnational.md articolului semnat de consilierul lui Putin, Vladislav Surkov, pentru revista „Rossia v globalnoi politike” („Rusia în politica globală”). „Păzea, Putin se gândeşte la noi”, avertizează din titlu autorul. Potrivit lui, lectura articolului arată că „singurătatea” geopolitică a Rusiei, în versiunea consilierului de la Kremlin, e un fel de trezire după amețeala dragostei neîmpărtășite pentru Europa, o conștientizare și împăcare a rușilor cu soarta lor de popor deosebit, ca nimeni altul, un lider alfa care nu mai poate suporta superioritatea Occidentului și condițiile umilitoare pe care i le pune rușilor: să respecte suveranitatea și independența ofensatoare a statelor post-sovietice”. „Deloc surprinzător, - cum arată Nicolae Negru. - Surkov nu exclude războiul ca „mijloc de comunicare” cu statele din jurul Rusiei. Așa că despărțirea Rusiei de Occident nu înseamnă și despărțire de Ucraina și celelalte foste „republici-surori””.

Presa de la Chişinău continuă să fie atentă şi la declaraţiile de avere depuse de demnitari. De această dată pe agora.md apare o scurtă informaţie despre declaraţia deputatul democrat Constantin Țuțu. „Şi-a vândut două Mercedesuri și și-a cumpărat altul, cu 80.000 de euro, plus un teren în oraș”, scrie publicaţia. Portalul prezintă date din declarația de avere a deputatului pentru 2017 din care ar reieși că veniturile acestuia nu ar fi putut acoperi cheltuielile. Zdg.md, la rându-i, s-a interesat despre „averea oficială a polițiștilor-șefi de la Inspectoratul General de Poliție (IGP), Inspectoratul Național de Patrulare (INP) și Inspectoratul Național de Investigații (INI). Concluzia publicaţiei e că „anul 2017 a fost unul prosper pentru principalii polițiști ai statului”, apreciază publicația.

Anticoruptie.md scrie despre concluziile recentei vizite de evaluare a reformelor, efectuată în Republica Moldova și Ucraina, de către o delegație a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, condusă de parlamentara europeană Laima Andrikienė. Una dintre concluzii ar fi că reducerea corupţiei şi investigarea miliardului furat, la fel ca și reformarea justiţiei şi asigurarea unei media independente rămân în continuare restanțele Republicii Moldova în realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, scrie portalul. Laima Andrikienė, care este citată în acest sens de Anticorupție.md, a declarat că „reducerea corupţiei şi obţinerea rezultatelor în investigaţiile privind fraudarea băncilor sunt de cea mai mare importanţă. Reformarea justiţiei şi asigurarea unei media independente sunt de asemenea subiecte-cheie”.

Ava.md publică un articol semnat de Marianna Priseajniuk în Russian.eurasianet.org în care autoarea constată, între altele, că în Republica Moldova „majoritatea proiectelor de dezvoltare socială sunt realizate din contul donatorilor occidentali, dar doar circa 10% din populație sunt informate despre acest lucru”. Autoarea citează date ale campaniei de informare „Aderă acum”, conform cărora, până acum, în fiecare localitate a Republicii Moldova au fost realizate deja între 2 și 10 proiecte. Unele investiții străine depășesc bugetele raionale. Conform catalogului proiectelor realizate sau în curs de realizare cu investiții străine, în afară de cele europene sau americane, alte investiții în dezvoltarea socială practic nu există. „Situația este interesantă în mod deosebit prin faptul că în Moldova cam jumătate din populație vede în Rusia o forță pozitivă în dezvoltarea țării”, arată autoarea. Și asta în condițiile în care, potrivit directorului centrului de resurse pentru drepturile omului CREDO, Sergiu Ostaf, „în realitate, contribuția Rusiei în dezvoltarea Moldovei se reduce la saturarea câmpului informațional”.

Novosti Pridnestrovia (novostipmr.com) îl citează pe fostul ministru de Externe al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Vladimir Iastrebceak, care s-a referit la unele din declarațiile prim-ministrului Pavel Filip la cea de-a 11-a ediție a Forumului de securitate de la Kiev. În particular, premierul Filip s-a referit la posibilitatea de a ajunge la o înțelegere cu Ucraina privind acordarea unui coridor pentru evacuarea trupelor ruse, armamentului și patrimoniului acestora din regiunea transnistreană. Iastrebceak a spus că „autoritățile moldovene încearcă prin asemenea înțelegeri să atribuie Kievului responsabilitatea pentru posibila evacuare a pacificatorilor ruși”. Potrivit ex-ministrului transnistrean, „discuțiile despre coridoare nu se încadrează în logica juridică și politică”, deoarece „a vorbi despre coridoare într-un stat (Ucraina) care a denunțat singură acordul cu Federația Rusă privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către militarii ruși este bizar”.

XS
SM
MD
LG