Socialiştii pornesc cu prima şansă în următoarele alegeri parlamentare, comentează Dumitru Spătaru pe tribuna.md rezultatele unui sondaj dat publicităţii săptămâna trecută de IRI (Intitutul republican Internaţional). PSRM este creditat cu 32% din preferinţele electorale. Chiar dacă şi-ar uni eforturile, PAS (15%), PDA (8%) şi PD (8%) nu ar acumula, împreună, mai mult decât socialiştii. Unica provocare pentru socialişti acum este să obţină minimum jumătate din mandatele puse la bătaie în circumscripţiile uninominale şi, dacă vor face acest lucru, vor avea majoritate în mod sigur, este o altă concluzie a autorului.
Într-un alt articol de analiză de pe acelaşi site, Spătaru vorbeşte despre „un evident avantaj” în care s-ar afla preşedintele Igor Dodon şi PSRM, avantaj creat în primul rând în urma îmbunătăţirii relaţiilor ruso-americane. Rusia îşi asigură un mai mare spaţiu de manevră în fostele state sovietice, inclusiv în Moldova, iar aceasta întăreşte poziţiile şi perspectivele Preşedintelui Dodon şi ale PSRM. Igor Dodon are relaţii foarte bune cu Vladimir Putin şi nu este exclus că aceste relaţii ar putea genera anumite rezultate/efecte în situaţia creată după întrevederea şefului statului american şi a celui rus. Cel puţin, posibila presiune externă americană asupra proceselor din RM va fi mult mai mică, dacă nu chiar inexistentă.
Partidul Democrat este tentat să exploateze din nou factorul rusesc pentru a modela atitudini mai favorabile la Bruxelles, de această dată însă prin relansarea unui dialog cu Rusia... De această părere este Dionis Cenuşă, care îşi elaborează constatarea într-o analiză pe ipn.md. Demersul aleșilor locali, inspirat din natura reacțiilor inițiale ale liderilor PDM, indică asupra faptului că guvernarea este pregătită să riposteze, chiar dacă prin reacțiile anti-europene este în stare să afecteze imaginea UE în țară. Pe lângă acest „populism electoral”, Democrații au semnalizat că ar dori o resetare a relațiilor cu Rusia, după ce viceprim-ministrul rus Dmitri Kozak a devenit noul reprezentant special al Moscovei responsabil de relațiile economice cu Moldova (12 Iulie 2018). Brusc, în pofida luptei cu propaganda rusească și a intensificării cererii de retragere a forțelor ruse din regiunea transnistreană în cadrul ONU, liderii PDM manifestă un interes pentru a îmbunătăți dialogul cu autoritățile ruse. Prin asemenea deschidere față de Kozak, care în 2003 propunea federalizarea Moldovei, guvernarea pare să speculeze, în mod subtil, cu ideea că reorientarea spre Est nu este ceva cu totul imposibil. Astfel, guvernarea vrea să întărească temerile instituțiilor de la Bruxelles legate de posibilitatea revizuirii vectorului extern al țării. Deși cu șanse mici de succes, dar PDM verifică dacă aceasta poate contribui la înmuierea poziției UE față de regresele democratice din Moldova.
Chiar și o dezmorțire neesențială a contactelor între Moscova și guvernarea de la Chișinău poate spori neîncrederea UE față de autoritățile moldovenești. Astfel, Rusia mărește probabilitatea formării unei coaliții de guvernare cu o politică externă cel puțin multi-vectorială, dacă nu pro-rusă, după viitoarele alegeri parlamentare.
Ziarulnational.md dedică un articol descrierii proiectului cu privire la înmatricularea mijloacelor de transport din stânga Nistrului, votat de parlament vinery în primă lectură. Mijloacele de transport ale cetățenilor domiciliați în stânga Nistrului vor avea dreptul de circulaţie în traficul internațional. Vor putea obține plăci cu număr de înmatriculare neutru eliberate de subdiviziunile Agenţiei Servicii Publice a Republicii Moldova la oficiile deschise în orașele Tighina și Râbnița, fără achitarea drepturilor de import şi fără prezentarea obligatorie a actelor vamale. Pentru a obține numere neutre, proprietarii vor prezenta documente confirmative care atestă domiciliul persoanei şi dreptul de proprietate, însoţite de o declaraţie scrisă pe propria răspundere a solicitantului cu privire la veridicitatea informaţiilor. Proiectul de lege mai prevede că mijloacele de transport cu numere neutre pot fi înstrăinate către persoanele cu domiciliul în localităţile din stânga Nistrului sau municipiul Tighina sau persoanelor juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului fără achitarea drepturilor de import. Proiectul, scrie în continuare ziarulnational, a fost catalogat de liberali drept „o capcană” la adresa R. Moldova. Deputatul Ion Casian a avertizat colegii că o asemenea decizie este încă un pas pentru „recunoașterea Transnistriei ca stat suveran”.
Economia Republicii Moldova este într-o criză de maturitate şi ar fi nevoie ca statul să fie mai deschis pentru investiţii. Concluzia aparţine ministrului Economiei şi infrastructurii, Chiril Gaburici, şi este citată de adevărul.md.
Gaburici optează pentru o deschidere largă în faţa investitorilor străini, fiindcă este important să fie organizate noi locuri de muncă nu doar în Chişinău, dar şi în regiuni. Ministrul spune că nu este uşor, însă că Moldova ar avea câteva avantaje: zona în care se află, zonele economice libere care oferă mai multe facilităţi fiscale pentru investitori. „Anul acesta avem un program pentru cei care deschid mai mult de 100 de locuri de muncă. Un fel de subsidii pentru companii”, a spus Gaburici. Referindu-se la infrastructură, ministrul economiei şi infrastructurii a spus că şi-ar dori ca toate mijloacele de transport public de pe rutele raionale să fie dotate cu centuri de siguranţă.
Zdg.md scrie despre îngrijorarea organizațiilor neguvernamentale de media în legătură cu afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor ale primarului de Orhei, Ilan Șor. Într-o secvenţă video difuzată vinerea trecută, în timpul protestului în susţinerea magazileor sale sociale, politicianul susține că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” o eventuală lege a lustrației. „Regretăm tonul inadecvat și jignitor al politicianului în raport cu reprezentanţii instituţiilor mass-media. Îndemnăm persoanele cu funcții politice să dea dovadă de calm, bun-simț şi să nu recurgă la amenințări.”, se menționează într-o declarație a ONG-urilor de media. Declarația a fost semnată de: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info”, RISE Moldova. Ea spune că ameninţările şi tonul ultimativ față de jurnaliști pot fi asimilate unei încercări de a impune cenzura în mass-media, iar cenzura este ilegală. Într-un alt articol, zdg.md scrie că zeci de internauți au publicat pe facebook poze în care apare o curea și o bancnotă de un leu pe care este scris mesajul „#Șor la pușcărie”. Inițiatoarea campaniei on-line, activista de mediu Iuliana Cantaragiu, spune că astfel internauții le vor aminti procurorilor să ducă la bun sfârșit dosarul în care figurează Ilan Șor.