Linkuri accesibilitate

Moneyval nu a expertizat controversatul proiect de lege privind declararea voluntară şi stimularea fiscală (mold-spreet.md)


„Democrații au intenția de a remodela și manipula opinia Bruxelles-ului” (Dionis Cenușă/IPN).

Jurnaliştii de la mold-spreet.md au aflat că Moneyval nu a expertizat, aşa cum a pretins guvernarea şi o parte a presei de la Chişinău, controversatul proiect de lege privind declararea voluntară şi stimularea fiscală. Moneyval e o subdiviziune a CoE (Consiliul Europei) pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțarea terorismului. Un comunicat emis de CoE urmare a apariţiei în presa afiliată Partidului Democrat a informaţiei că acest comitet de experţi ar fi dat un aviz pozitiv legii privind declararea voluntară şi stimularea fiscal arată că, de fapt, Moneyval nu a participat la nicio etapă a elaborării acestui act legislativ în Moldova şi nici un expert internațional nu a fost împuternicit să reprezinte Moneyval în acest proces.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Mold-street.md mai scrie că autor al expertizei invocate de iniţiatorii legii este Yehuda Shaffer, procuror şi fost director al Autorităţii de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului din Israel (2002-2009). Acesta e frecvent angajat din partea structurilor internaţionale, inclusiv a Consiliului Europei, să instruiască specialiştii implicaţi în investigarea infracţiunilor de spălare a banilor. Cât despre Avizul la legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală, apoi acesta într-adevăr există, însă a fost emis de Yehuda Shaffer în calitate de expert independent. Mai mult, el nu exclude posibilitatea comiterii unor abuzuri de către infractori în scopul transferului de mijloace financiare, atunci când programele sunt introduse pe termen scurt. Yehuda Shaffer a emis şi câteva amendamente care ar fi trebuit introduse în document ca acesta să excludă riscurile spălării de bani și finanțării terorismului.

Politologul Dionis Cenuşă constată într-o analiză publicată pe ipn.md că în Republica Moldova, la fel ca în Georgia există regimuri oligarhice recunoscute ca atare de către UE. Cazul georgian este, însă, potrivit lui Cenuşă, mai puțin intens și nu furnizează devieri atât de numeroase şi vizibile ca în cazul regimului politic de la Chișinău. O altă observaţie a analistului e că UE evită să facă aluzii la prezența factorului oligarhic în Georgia, dar nu evită - în cazul Moldovei. Recunoașterea faptului că sistemele politice din regiune sunt sub influența constantă a oligarhilor este esențială pentru a identifica soluții corecte și a preveni copierea practicilor oligarhilor moldoveni de la cei georgieni și ucraineni sau invers, mai crede politologul. În baza cazului moldovenesc s-a dovedit faptul că regimurile politice dominate de către oligarhi nu pot fi „poveste de succes”, după cum în prezent există tentația de a transforma Georgia în noua poveste de succes” a Parteneriatului Estic. În fine, constată Cenuşă, este în interesul UE să descurajeze orice regim oligarhic, chiar dacă unele par mai acceptabile decât altele.

Unimedia.md citează părerea aceluiaşi politolog referitoare la decizia guvernării de a muta ziua alegerilor pentru februarie 2019. „Este o nouă dovadă a faptului cât de netransparentă și imprevizibilă este actuala guvernare”, crede Dionis Cenușă. Într-un comentariu pentru RFI Romania, dânsul a explicat o astfel de decizie ca fiind un prim-instinct politic al Partidului Democrat, care după invalidarea alegerilor locale și adoptarea legii Amnistiei Fiscale și-ar fi pătat imaginea. „Masurile populiste lansate de către guvernare în luna iulie (reforma fiscală) vor produce unele efecte abia în câteva luni. De aceea, odată cu organizarea alegerilor în 2019, Democrații obțin câteva luni la dispoziție pentru a manipula opinia publică cu rezultatele politicilor lor populiste”, comentează autorul. Nu în ultimul rând, această decizie creează, după părerea lui Cenuşă, mai mult spațiu de manevră în raport cu partenerii externi și cu Rusia. „Democrații au intenția de a remodela și manipula opinia Bruxelles-ului în una mai pozitivă prin gesturi de flirt cu Rusia, după numirea în funcție a lui Dmitri Kozak drept responsabil pentru dosarul moldovenesc”, a mai adăugat Cenușă.

XS
SM
MD
LG