Moneyval vine cu inspecţia în Moldova, titrează mold-street.md. În prim plan este legea ce permite legalizarea capitalului. Potrivit publicaţiei, secretarul executiv al Moneyval, Matthias Kloth, a declarat în ajun că organizaţia-subdiviziune a CoE, ce evaluează măsurile de combatere a spălării banilor şi finanţarea terorismului, nu ar fi ajuns deocamdată la concluzie privind amnistia fiscală, dar că e îngrijorată cu privire la ceea ce pare a fi o procedură extrem de rapidă, de 48 de ore, în care aceasta a fost adoptată de Parlamentul de la Chişinău. Inspecţia, anunţă publicaţia, este programată pentru perioada 1-12 octombrie şi face parte din cea de-a cincea rundă de evaluare a R. Moldova. Evaluări similare au loc şi în Georgia, Cehia, Malta, Rusia şi Slovenia.
Dumitru Spătaru face într-un editorial de pe tribuna.md o listă de detalii care ar pune, afirmă autorul, în cu totul altă lumină decizia preşedintelui Igor Dodon de a nu aproba candidaturile noilor miniştri, Silvia Radu pentru funcţia de ministru al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, şi a lui Nicolae Ciubuc, în funcţia de ministru al agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului. Spătaru crede, de fapt, că şeful statului ar fi avut destule motive să se opună acestor numiri fără chiar a se gândi neapărat la interesele electorale ale PSRM. În primul rând, pentru că nu putea şeful statului să favorizeze un calcul strict electoral al PD în timp ce reprezentanţii acestui partid „îl lucrează pe la spate”, adică îl obstrucţionează.
În al doilea rând, dacă ar fi semnat decretele, Igor Dodon ar fi devalorizat mesajele socialiştilor din campania pentru Primăria capitalei, care au acuzat-o deschis şi în repetate rânduri pe Silvia Radu de incompetenţă. Apoi, şeful statului înţelege că numirea Silviei Radu în funcţia de ministru se face cu un singur scop – ca ea să se menţină în prim planul atenţiei opiniei publice şi astfel să capitalizeze cele 17% acumulate în alegerile Primarului capitalei, pe care să le „transmită” Partidului Democrat în alegerile parlamentare. Există şi opinia, arată Spătaru, că Silvia Radu e pregătită de democraţi pentru funcţia de Prim-ministru într-un eventual Guvern de coaliţie, ea urmând să fie propusă ca şi „premier tehnocrat”, „bun manager” etc. De ce Igor Dodon i-ar ajuta pe democraţi să o crească pe Silvia Radu pentru funcţia de Premier? Nu are sens şi nici logică.
Adevărul.md reproduce integral o analiză pentru ipn.md semnată de Dionis Cenuşă despre asistenţa macrofinanciare a Uniunii Europene în Moldova, Ucraina şi Georgia. Autorul îşi propune să identifice cine sunt fruntaşii şi codaşii. „Georgia - fruntaşă, Ucraina - problematică, Moldova în suspens”, este concluzia acestuia. Potrivit lui, neobişnuită cu principialitatea europeană vizavi de aspectele politice ale angajamentelor bilaterale, guvernarea de la Chişinău a provocat situaţia în care Moldova a fost lipsită de alocarea asistenţei macro-financiare în 2018. Această neglijenţă politică cauzează înrăutăţirea imaginii ţării, amânarea anumitor reforme conexe cu implementarea Acordului de Asociere, dar şi, în eventualitate, nedebursarea banilor în general, dacă actualele condiţii electorale vor produce alegeri parlamentare incorecte în 2019.
Răcirea relaţiilor cu UE schimbă strategiile electorale la Chişinău, scrie Vitalie Călugăreanu pe dw.com. Lipsa progreselor în realizarea angajamentelor de implementare a Acordului de Asociere, schimbarea sistemului electoral fără a lua în considerație recomandările Comisiei de la Veneția și invalidarea alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău au schimbat dur retorica UE în relația cu Republica Moldova, arată autorul. El îl citează pe Peter Michalko, şeful delegaţiei UE la Chişinău, care a spus recent în cadrul unei mese rotunde cu participarea societății civile, a partidelor și reprezentanților autorităților publice, că „așteptările față de progresele Republicii Moldova au fost mari și că statutul de țară-asociată la UE nu este un trofeu pe care îl pui undeva și te uiți la el, ci este o muncă de zi de zi pentru îndeplinirea prevederilor Acordului de Asociere pe care R. Moldova l-a semnat cu UE”. „Partenerii noștri trebuie să revină la normalitate și vom continua să cerem și să așteptăm din partea autorităților moldovenești ca angajamentele să fie respectate”, a spus Michalko.