„România întoarce spatele referendumului pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex”, se arată într-un articol de pe site-ul adevărul.md care pune la un loc primele reacţii la eşecul referendumului din România din presa internaţională. „Participarea slabă anulează rezultatul şi face să răsufle uşurat Bruxelles-ul, îngrijorat de reformele justiţiei şi de corupţia din ţară. România a întors masiv spatele referendumului. Eşecul zilei este o lovitură pentru guvernul social-democrat, afectat de scandalurile de corupţie şi de cerinţele instituţiilor europene”, este citat jurnalul spaniol El Pais. „Românii au lipsit de la urne”, au scris şi France Info şi AFP. „Iar absenţa masivă a românilor, sâmbătă, 6, şi duminică, 7 octombrie, de la referendumul vizând permanentizarea interzicerii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex trebuia să ducă la un eşec al scrutinului. Pe fond, această consultare nu schimbă nimic, pentru că legislaţia română nu autorizează nici căsătoria şi nici uniunea civilă între persoanele de acelaşi sex”, se arată pe site-ul franceinfo.fr.
Argumentele Moldovei pe cazurile problematice în relaţia cu UE nu sunt convingătoare, afirmă analistul roman Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning, citat de adevarul.md. Fostul consilier prezidenţial de la Bucureşti se referă la argumentele autorităţilor de la Chişinău pe trei cazuri problematice din relaţia cu UE – condamnarea lui Vlad Filat şi necondamnarea lui Ilan Şor, adoptarea votului mixt şi nevalidarea alegerilor locale din Chişinău. „Sunt argumente neconvingătoare, care nu pot fi puse în contextul regulilor europene”, a declarat Chifu. În cazul condamnării fostului premier Vlad Filat şi necondamnarea lui Ilan Şor, analistul spune că suspiciuni majore ridică faptul că instigatorul este condamnat, iar făptuitorul este liber şi acesta din urmă are şi partid şi riscă să intre în Parlament. „E lăsat să facă un rol care poate fi cinic gândit că ajută într-o anumită ecuaţie de putere şi relaţionare, dar pentru UE este inexplicabil cum instigatorul este în închisoare, condamnat, iar făptuitorul este liber bine merci, iar procesul lui nu s-a încheiat”.
Fiul mai mic al lui Iurie Leancă ar fi învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor, care ar fi plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă, scrie JurnalTV. Potrivit publiocaţiei, două dintre transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului” către o instituție de învățământ din orașul Cambridge. Numele mezinului lui Leancă apare în rulajele unei companii utilizate de Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Vicepremierul Leancă, mai scrie publicaţia, pretinde că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește.
Moldova va fi din nou criticată în Parlamentul European, scrie ziaruldegardă.md. Europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru afaceri externe vor adopta luni, 8 octombrie, un raport care evaluează punerea în aplicare a acordului de asociere al R. Moldova cu UE. Potrivit raportului, anticipează zdg.md, R. Moldova se opune valorilor fundamentale legate de standardele democratice. Totodată, europarlamentarii urmează să solicite în continuare oprirea asistenței financiare până când nu va fi înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice.
Într-un interviu publicat de tribuna.md, analistul Victor Ciobanu anticipează temele de campania pentru viitoarele alegeri parlamentare ale principalelor partide moldovene. „Guvernarea va merge cu așa zisele succese – creștere economică (infimă), drumuri bune (de unică folosință), prima casă (2,3,…,N+1) etc. Plus vor umbla să afle ce vrea poporul. Vor fi toți ca unul pro Moldova, iar cei care au (re)inventat acest slogan vor mai inventa și genialul – pentru Oameni”, este părerea analistului. Despre PSRM, Ciobanu spune că va merge în campanie cu pro Moldova – 2, pro familia (tradițională), pro ortodoxia (moaște la clinica oncologică) și contra oligarhiei (mondiale?) în general, fără nume concrete. Plus îmbunătățirea permanentă a relațiilor cu Rusia (sesiuni foto cu Putin, Kirill și Kozak). Șor va merge cu pro Moldova – 3 și magazinele sociale, ceea ce e suficient pentru segmentul adjudecat. Blocul Platforma DA + PAS +? va exploata tematica statului capturat, deoligarhizarea, întoarcerea miliardului furat. „Aștept să apară cât de curând și componenta constructivă/pozitivă a mesajului”, mai spune Ciobanu, care la fel crede că cedlelalte partide chiar nu contează ce mesaj de camppanie vor adopta.